Με σημαντικά όπλα στη φαρέτρα της υποστηρίζει ότι προσέρχεται η κυβέρνηση σε αυτόν τον τελευταίο γύρο διαπραγμάτευσης, και πριν η κατάσταση χαρακτηρισθεί οριακή... 

Σε μια συγκυρία κατά την οποία η Αθήνα δέχεται ισχυρές πιέσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -παρότι ο ίδιος χθες συνέχισε το παιχνίδι των αντιφατικών μεταξύ τους δηλώσεων, λέγοντας πως δεν αναμένει μεγάλη κρίση στην Ελλάδα κατά το τρέχον έτος-, χθες ο Αλέξης Τσίπρας έγινε αποδέκτης πολλών αισιόδοξων μηνυμάτων.

Και πρώτα απ’ όλα το δεύτερο κύμα ανακοινώσεων της Eurostat  που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της Αθήνας για επιστροφή στην ανάκαμψη το β’ εξάμηνο τους 2016, αλλά και για ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τη χθεσινοβραδινή κυβερνητική διαρροή (μετά δηλαδή τη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησής του). 

Γι’ αυτό και «οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η αντίδραση του ΔΝΤ στην έκθεση της Eurostat, δεδομένης της τάσης του Ταμείου τελευταία,  να αμφισβητεί τα νούμερα που εκείνη δίνει στη δημοσιότητα. 

Η σημαντικότερη νίκη για τις ελληνικές θέσεις είναι όμως κάτι άλλο: ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά». Κάτι που επιβεβαιώνει τα βαθιά ρήγματα στο στρατόπεδο των εταίρων μας, εν αντιθέσει με το καλοκαίρι του 2015, τότε που η κυβέρνηση ήταν ολομόναχη... 

Ταυτοχρόνως, το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει το μήνυμα, μέσα και έξω από τη χώρα, ότι δεν εγκαταλείπει τη μάχη για το χρέος: «βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης» είναι η χαρακτηριστική φράση της κυβερνητικής διαρροής, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναλαμβάνει τη, δύσκολη, αποστολή να συνεχίσει τις επαφές και τις συζητήσεις με ομολόγους του για το θέμα. 

Σε ένα παράλληλο με τη διαπραγμάτευση, γήπεδο, αυτό της ενημέρωσης, η κυβέρνηση κατηγορεί μερίδα των ΜΜΕ ότι καθημερινώς επιχειρούν «να διασπείρουν παραπλανητικές ειδήσεις και καταστροφολογία». Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος δεν διεσώθη από τα άγρια... ένστικτα μερικών συστημικών μέσων ενημέρωσης και κάποιων social media, για τη γνωστή δήλωσή του για την οικονομία και το νόμισμα. Δήλωση που αντικειμενικώς βοηθά την εν εξελίξει διαπραγμάτευση. 

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν συγκεκριμένα ότι «η προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους που επενδύουν στην αποσταθεροποίηση για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Αυτοί που παίζουν τα ρέστα τους στο σενάριο του αδιέξοδου, θα αντιληφθούν γρήγορα ότι έχουν ήδη χάσει», είναι το σκληρό μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου. 

Μάλιστα, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σε επικοινωνία που είχαμε μαζί τους, έθεταν και ένα ακόμη ερώτημα, τη φορά αυτή προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Όταν κορυφαία στελέχη της ΝΔ διατείνονται πως από τον πρωθυπουργό εξαρτάται το κλείσιμο της αξιολόγησης, μήπως -έθεταν το ερώτημα- αυτό προϊδεάζει και για το είδος της διαπραγμάτευσης που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης (εφόσον γίνει πρωθυπουργός φυσικά); Μια διαπραγμάτευση που θα έχει ως κορωνίδα της τη φράση, «φέρτε μου να υπογράψω»;