Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση μοιάζει να πανηγυρίζει για τις μικρότερες του αναμενομένου συνέπειες που είχε η πολιτική της στην οικονομία, η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα στην κυβερνητική επιχειρηματολογία ή, για τους γαλάζιους, προπαγάνδα. 

Στη Συγγρού, άλλωστε, γνωρίζουν πολύ καλά – καθώς το έχουν βιώσει την περίοδο 2012-2014 – ότι το όποιο κυβερνητικό αφήγημα μπορεί πολύ εύκολα να καταρρεύσει υπό το βάρος της πραγματικότητας. Συνέβη στις αρχές του 2014 με το success story, όταν και τα δεδομένα ήταν σαφώς καλύτερα από τα σημερινά, θα συμβεί και τώρα όταν θα φανεί ότι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης δεν κρύβουν παρά περισσότερους φόρους, σημειώνουν στελέχη της Συγγρού. 

Παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί «δεν πουλάνε», τουλάχιστον όχι στο σύνολο της κοινής γνώμης, στη Συγγρού εκτιμούν ότι η υπενθύμιση των συνεπειών που επέφερε η πολιτική Τσίπρα βρίσκει ακροατήριο σε μία σημαντική μάζα πολιτών, το μέγεθος της οποίας είναι σημαντικό για τη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων. 

Η χθεσινή απάντηση της Ν.Δ. στις διαρροές από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι χαρακτηριστικές του τρόπου που θα πολιτευτεί η αξιωματική αντιπολίτευση, με στόχο – όπως λέγεται - να κάνει την κυβέρνηση να απολογηθεί για τις συνέπειες που προκάλεσε και όχι να πανηγυρίζει γιατί δεν κατέστρεψε τα πάντα: 

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από ένα χρόνο, προέβλεπε για το 2016, 

  • Ανάπτυξη 2,9%, ενώ σήμερα προβλέπει ύφεση 0,3%
  • Μείωση της ανεργίας στο 23,2%, ενώ σήμερα την προβλέπει στο 24,7%
  • Μείωση του δημοσίου χρέους στο 173,5% του Α.Ε.Π., ενώ σήμερα προβλέπει αύξησή του στο 182,8% του Α.Ε.Π. 

Με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας χειροτερεύουν δραματικά. Ας σταματήσουν να θριαμβολογούν για τις αποτυχίες τους που πληρώνουν ακριβά όλοι οι Έλληνες».

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι η όλη τακτική του κ. Τσίπρα κατατείνει στην προσπάθεια να εμφανίσει ως μείζονα επιτυχία την μη νομοθέτηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων τώρα, πίσω από την οποία θα επιχειρήσει να κρύψει τον όγκο των ασφαλιστικών και φορολογικών μέτρων με τα οποία θα επιβαρύνει τους πολίτες. Προφανώς και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κυριαρχήσει επικοινωνιακά, με τον κ. Μητσοτάκη να αναλαμβάνει προσωπικά την αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό. Η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του Προέδρου της ΝΔ στο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού του ιδρύματος Νιάρχος συνιστά μία από τις πολλές δημόσιες παρεμβάσεις που προγραμματίζεται να έχει σε χώρους εργασίας και σημεία αναφοράς της οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, μέσα από τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνον θα απαντά στην κυβέρνηση αλλά θα ξεδιπλώνει και πτυχές του νέου κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ.

Τελική επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι, μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, η Ν.Δ. να μην έχει μόνον δημοσκοπικό προβάδισμα σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά να έχει διαμορφώσει σαφή εικόνα κυριαρχίας τόσο στα μικροαστικά και μεσαία στρώματα όσο και στους αγρότες και τις λαϊκές συνοικίες, όπου η κρίση έχει κτυπήσει με ένταση και ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει, με τις δηλώσεις περί «ταξικού πρόσημου» στην πολιτική του να διατηρεί σημαντικά ερείσματα.