current views are: 9

4 Μαΐου 2016
Δημοσίευση06:24

Με μικρό καλάθι στο Eurogroup η κυβέρνηση – Βάλθηκε να μας τρελάνει ο Σόιμπλε!

Κάποιος ή κάποιοι φαίνεται ότι μας δουλεύουν! Είναι αδύνατον να συμβαίνουν όλα όσα ακούγονται και γράφονται και, μάλιστα, ταυτόχρονα! 

Δημοσίευση 06:24’

Κάποιος ή κάποιοι φαίνεται ότι μας δουλεύουν! Είναι αδύνατον να συμβαίνουν όλα όσα ακούγονται και γράφονται και, μάλιστα, ταυτόχρονα! 

του Frank Underwood 

Κάποιος ή κάποιοι φαίνεται ότι μας δουλεύουν! Είναι αδύνατον να συμβαίνουν όλα όσα ακούγονται και γράφονται και, μάλιστα, ταυτόχρονα! Δεν μπορεί να γίνουν και εκλογές (στις 12 Ιουνίου, όπως τόνιζαν όλες σχεδόν οι κυριακάτικες εφημερίδες), και δημοψήφισμα και ανασχηματισμός για να φτιαχτεί οικουμενική κυβέρνηση! Πρώτον γιατί είναι αλληλοσυγκρουόμενα, δεύτερον γιατί πολιτικά δεν ευσταθούν (κανένα από τα τρία, και πολύ περισσότερο… όλα μαζί) και τρίτον γιατί ξεχνούν (ηθελημένα;) την αξιολόγηση!

Δεν είναι, όμως, μόνο τα ελληνικά μέσα. Ακόμα και ο Β. Σόιμπλε βάλθηκε να μας τρελάνει. «Δεν θα έχουμε μεγάλη κρίση στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά|, δήλωσε για να προσθέσει ότι «στην Ελλάδα έχει σημειωθεί ορατή πρόοδος!». Αλλά τα μέτρα- μέτρα! Από κοντά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που κάλεσε τους «τους υπουργούς Οικονομικών να καταλήξουν σε συμφωνία πολύ σύντομα». Η πραγματικότητα, βέβαια, δεν συμβαδίζει πάντα με τα δημοσιεύματα ή τις δηλώσεις των αξιωματούχων! Όσο απίθανο είναι να γίνουν εκλογές ή δημοψήφισμα ή οικουμενική κυβέρνηση άλλο τόσο –και ακόμα περισσότερο, μάλλον– είναι να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας 9ης Μαΐου. 

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν τρία «πακέτα» συμφωνίας. Το πρώτο αφορά τα μέτρα ύψους 3% (1% από το ασφαλιστικό + 1% από φορολογία + 1% από έμμεσους φόρους), το δεύτερο «πακέτο» είναι τα λεγόμενα «υποθετικά μέτρα» ύψους 2% (contingent measures) και το τρίτο αφορά το χρέος. Και ενώ υπάρχει συμφωνία για το πρώτο «πακέτο», οι διαφορές στα υπόλοιπα δύο παραμένουν μεγάλες, με μόνιμη την αντίθεση μεταξύ ΔΝΤ με Σόιμπλε που έχουν για την ώρα συστήσει μια ευκαιριακή «συμμαχία». Το ΔΝΤ για να μπει στο πρόγραμμα θέλει ρύθμιση χρέους, ο Σόιμπλε θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά όχι ρύθμιση χρέους! Ο μεταξύ τους συμβιβασμός αναγκαίος, με μόνη διέξοδο την παραμονή του ΔΝΤ ως «τεχνικού συμβούλου».

Ωστόσο, για να κλείσει η αξιολόγηση πρέπει να υπάρξει λύση και στα τρία «πακέτα» – και μάλιστα ταυτόχρονα! Και είναι αδύνατον να καλυφθούν οι διαφορές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση, για λόγους πολιτικής της επιβίωσης αλλά και επιβίωσης της ίδιας της κοινωνίας, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα διαρρέουν από το Μαξίμου, δεν θα δεχτεί υποθετικά μέτρα –και εδώ θα υπάρξει συμβιβασμός αλλά χρειάζεται τον χρόνο του! Οι πολίτες της Ευρώπης, πάντως, αλλά και αξιωματούχοι, έχουν αντιληφθεί ότι ΔΝΤ και Β. Σόιμπλε προσπαθούν να συνθλίψουν την αντίδραση της Ελλάδας στη λιτότητα. Ότι δεν τους αφορά αν δεν υπάρξουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις ή για σύριγγες στα νοσοκομεία ή για ανταλλακτικά στα αστικά λεωφορεία. 

Το ουσιαστικό μήνυμα ΔΝΤ και Σόιμπλε προς τους πολίτες της Ευρώπης είναι ένα: μπορείτε να ψηφίσετε όποιον θέλετε, να έχετε την κυβέρνηση που επιθυμείτε, το αποτέλεσμα, όμως, θα είναι ένα και το αυτό: θα εφαρμόζονται οι πολιτικές που επιβάλλουν οι σκληροί της Ευρωζώνης σε συμμαχία με το ΔΝΤ. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, ο Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του (που έχει κάνει, ας μην κρυβόμαστε, εκατοντάδες λάθη…) πρέπει είτε να συντριβεί (αλλά σήμερα δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική λύση), είτε να υπακούσει στα «τέσσερα», όπως χαιρέκακα υποστηρίζουν συστημικά μέσα ενημέρωσης.

Σήμερα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αποδεχθεί ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά, με το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, να τηρεί στάση αναμονής χωρίς να έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη. Οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τις επόμενες μέρες θα εντείνουν τις επαφές τους με Ευρωπαίους αξιωματούχους με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Κρατούν, όμως, μικρό καλάθι γι’ αυτή τη Δευτέρα. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν!…

 


σχετικα αρθρα