Οι διακοπές του Πάσχα ήταν ένα πολύ ευχάριστο, αλλά μικρό διάλειμμα για τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, για το μόνο σίγουρο την εβδομάδα που θα ακολουθήσει, είναι πως δεν θα πλήξουν. 

Μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες δόθηκε χθες και σήμερα, με τις διαδοχικές συσκέψεις που έλαβαν χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αν και στην διαπραγματευτική ομάδα όλοι γνωρίζουν πως δύσκολα θα υπάρξει οριστική απόφαση την επόμενη Δευτέρα, δουλεύουν εντατικά με στόχο να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά πως ανά δεν κινηθούν γρήγορα και με συγκεκριμένο πλάνο, οι απαιτήσεις του Ταμείου θα μετατραπούν σε σύντομο χρονικό διάστημα σε γενική απαίτηση όλων των θεσμών. Άλλωστε, όπως συμπληρώνουν κυβερνητικές πηγές, σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το τελευταίο διάστημα ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πολ Τόμσεν, έχοντας την αμέριστη και... υπόγεια στήριξη του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, στο κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι πως το Eurogroup της 9ης Μαΐου θα προσφέρει την απαραίτητη ώθηση που χρειάζονται οι διαπραγματεύσεις που έχουν βαλτώσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Πλέον, από το Μαξίμου αποφεύγουν να θέτουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης, σημειώνοντας πως επιθυμούν να αυτό να επιτευχθεί το συντομότερα δυνατό, δηλαδή μέσα στον Μάιο.

Οι θετικές για την Ελλάδα εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν προσθέτουν ακόμη ένα όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο όμως όπλο προσπαθούν να κρατήσουν  αχρησιμοποίητο οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ που αμφισβητούν ανοιχτά όλα τα στατιστικά και οικονομικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκαλώντας έντονο εκνευρισμό στις Βρυξέλλες. 

Τόσο όμως τα στοιχεία της Eurostat, όσο και οι θετικές δηλώσεις των Ντόναλντ Τούσκ και Πιερ Μοσκοβισί δείχνουν πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παραμένουν πιο διαλλακτικοί, αφού βιάζονται να κλείσουν άμεσα την αξιολόγηση, έτσι ώστε να έχουν ένα μπελά λιγότερο στο κεφάλι τους, μιας και ακολουθεί ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι για την Ευρωπαϊκή Ένωση.