Το ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο του έκτακτου Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαΐου, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να διαμηνύει πως χρειάζεται μια λύση - «πακέτο» τόσο στο θέμα των μέτρων όσο και σε αυτό του χρέους, προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup:

Το Eurogroup θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας

«Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα», επισημαίνει.

Αξίζει να αναφερθεί πως μεγάλης σημασίας για την έκβαση του Eurogroup της Δευτέρας είναι η σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group στην οποία το παρών μέσω τηλεδιάσκεψης δίνει ο Γιώργος Χουλιαράκης

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν «πολύ σύντομα» σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

 

Νωρίτερα, όπως δήλωσε ο γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την επιθυμία να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές.

«Η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα μια συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα. Είναι ένα μήνυμα στο οποίο επιμένω, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το είπε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο», εξήγησε ο Λε Φολ.

Την ίδια ώρα, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ τονίζει πως ναι μεν υπάρχει κινητικότητα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, αλλά ακόμη υπάρχουν ανοιχτά σημεία.

«Στα θέματα ουσίας (της διαπραγμάτευσης) έχουμε διαπιστώσει επανειλημμένα ότι έχει υπάρξει το τελευταίο διάστημα κάποια κινητικότητα», σημείωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, διευκρινίζοντας ωστόσο -σύμφωνα με το ΑΠΕ- ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά σημεία και η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σημειώνεται πάντως πως, όπως έγραψε το newpost.gr, η κυβέρνηση εργάζεται με ορόσημο το τέλος Μαΐου για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, καθώς το ΔΝΤ εξακολουθεί να επιμένει στην νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων. Έτσι, φαίνεται πως στην καλύτερη περίπτωση πάμε για το Eurogroup της 24ης Μαΐου.