Στις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα Telegraph, η οποία κάνει αναδρομή στην περυσινή χρονιά και στέκεται στο γεγονός ότι «κόλλησε» το ζήτημα της πρώτης αξιολόγησης.

Αφού κάνει μία εξιστόρηση των όσων συνέβησαν το 2015, με τις δραματικές διαβουλεύσεις, τις διπλές κάλπες και το δημοψήφισμα, η εφημερίδα σημειώνει πως από το τρίτο πρόγραμμα η Ελλάδα έλαβε 21,4 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Ωστόσο, τώρα υπάρχει νέα καθυστέρηση, συνεχίζει η εφημερίδα. Για το επόμενο πακέτο πόρων, η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Ωστόσο όπως σημειώνει το δημοψήφισμα, η ΔΝΤ και η Κομισιόν διαφωνούν σχετικά με την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στη διαμάχη της Ελλάδας με το Ταμείο σχετικά με τα μέτρα –κάβα που ζητεί το ΔΝΤ, ενώ παρατίθενται και οι δηλώσεις ευρωπαίων παραγόντων για το ζήτημα

Με λίγη τύχη, τα μέτρα θα παρουσιαστούν στο Eurogroup της Δευτέρας, συνεχίζει το δημοσίευμα που παρατηρεί πως οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του ΔΝΤ έχουν κλονιστεί έπειτα από τη διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου στα Wikileaks.

«Τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία;», διερωτάται ο συντάκτης, ο οποίος αναφέρει πως η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιες αποπληρωμές χρέους. Ο Ιούλιος είναι ο πιεστικότερος μήνας, αφού θα πρέπει να αποπληρωθούν 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΚΤ, καθώς επίσης και μεγάλες ποσότητες βραχυπρόθεσμου χρέους. 

«Εάν το ΥΠΟΙΚ ξεμείνει από ρευστό, ίσως να επιλέξει να μην καταβάλει πληρωμές προς τους δανειστές όπως έκανε το περασμένο καλοκαίρι με το ΔΝΤ. Ίσως όμως καθυστερήσει την καταβολή μισθών και συντάξεων εξοργίζοντας περαιτέρω τα συνδικάτα», αναφέρει η Telegraph

Παράλληλα εκτιμά πως μία νέα διαμάχη για το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να είναι η αφορμή για νέες εκλογές, καθώς η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία μόλις 3 εδρών στη Βουλή γεγονός που αφήνει τον πρωθυπουργό σε επισφαλή θέση.