Με αναφορές όπως «τα νέα μέτρα είναι ιδιοκτησίας Τσίπρα – Καμμένου» και συνεχή επίκληση του αιτήματος για παραίτηση της κυβέρνησης, («το μόνο που έχουν να προσφέρουν στην πατρίδα είναι να φύγουν τώρα... όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα για την οικονομία, τους πολίτες, την Ελλάδα» υπογραμμίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση της ΝΔ), ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στους υψηλούς τόνους και το σκληρό ροκ έναντι της κυβέρνησης, λίγα 24ώρα πριν το κρίσιμο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Στη Συγγρού εκτιμούν ότι οι περισσότερες πιθανότητες είναι να υπάρξει μία συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, η οποία ωστόσο επουδενί δεν θα συνεπάγεται την ανέφελη πορεία της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Ακόμη κι αν, όπως σχεδόν προαναγγέλεται, το κυβερνητικό σχήμα «εμπλουτιστεί» με στελέχη όπως οι Φώτης Κουβέλης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ή Λούκα Κατσέλη, οι κραδασμοί από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι τέτοιοι που σύντομα το κυβερνητικό σκάφος θα αρχίσει να βάζει νερά, εκτιμούν γαλάζιες πηγές. Υπό την έννοια αυτή, το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία όχι μόνον θα παραμείνει επίκαιρο αλλά προοδευτικά θα απηχεί τις απόψεις όλο και μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής οικονομίας. 

Στα στοιχήματα του κ. Μητσοτάκη από εδώ και πέρα είναι πέραν του «κινήματος της γραβάτας» ή, πιο απλά, της μεσαίας τάξης, να διασφαλίσει και τη στήριξη των πιο λαϊκών στρωμάτων, των αγροτών και των ελευθεροεπαγγελματιών. Υπό την έννοια αυτή, η Ν.Δ. θα αναδείξει τις επιβαρύνσεις για τα πιο χαμηλά εισοδήματα (αυξήσεις έμμεσων φόρων, ΦΠΑ κλπ) αλλά και την σημαντική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης λόγω της αύξησης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών για το σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων. Τελικός στόχος είναι το αίτημα για κάλπες και αλλαγή οικονομικού μίγματος να καταστεί κυρίαρχο στην ελληνική κοινωνία, οδηγώντας στην πολιτική απονομιμοποίηση της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. 

Στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολουθούν με προσοχή και τις δημοσκοπήσεις, διαβλέποντας ότι καταγράφουν διευρυνόμενο προβάδισμα της Ν.Δ. και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτή η τάση, που εκτιμάται ότι θα ενταθεί με τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, επιτρέπει στον Πρόεδρο της Ν.Δ. να οριοθετεί εμφατικά και τη θέση του, σε σχέση με την πρόσφατη ιστορία του κόμματος, κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί σε οριακές πολιτικές καταστάσεις. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή αιχμηρή αναφορά του κ. Μητσοτάκης για όσα είπε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος σχετικά με το νόμισμα, η οποία έρχεται σε συνέχεια της κριτικής που έχει ασκήσει σε σημεία της διακυβέρνησης Καραμανλή, και δη σε ότι αφορά στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και των δαπανών του κράτους για μισθούς και συντάξεις.