Όσο το eurogroup πλησιάζει, τόσο η Αθήνα προσπαθεί να συγκεκριμενοποιήσει την πρόταση της και να την παρουσιάσει στους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, έτσι ώστε να βρεθεί η χρήση τομή και να αποκρουστούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα προληπτικά μέτρα.

Παράλληλα με τις προετοιμασίες της ελληνικής πρότασης για την δημιουργία του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, η κυβέρνηση μετράει φίλους και εχθρούς για μπροστά στην συγκεκριμένη μάχη. 

Η δημόσια παρέμβαση-στήριξη των ελληνικών θέσεων από τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ανέβασε στα ύψη την αυτοπεποίθηση της κυβέρνησης, παρά το γεγονός πως στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να κρατούν μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα που μπορούν να προκύψουν από την συνάντησης της ερχόμενης Δευτέρας. Εκτός της γαλλικής στήριξης, στην Αθήνα προσβλέπουν και σε θετική στάση από την Ιταλία και την Πορτογαλία, αναμένοντας παράλληλα και την αναγνώριση των προσπαθειών της και από μια σειρά άλλες χώρες, όπως η Αυστρία και η Κύπρος. 

Σταθερά στο πλευρό της κυβέρνησης στέκεται και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που φαίνεται πως έχει πάρει προσωπικά την προάσπιση των ελληνικών θέσεων. Κοντά στον Γιούνκερ βρίσκεται και ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, όπως και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Σταθερό δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα στέκεται και η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, με τον επικεφαλής της Τζιάνι Πιτέλα να επιτίθεται σε κάθε ευκαιρία εναντίον των αξιώσεων του ΔΝΤ. Μάλιστα, ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν πως οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν απομονωθεί από την υπόλοιπη ομάδα των Σοσιαλιστών, αφού φέρονται να μην στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, γεγονός που εξοργίζει τους ευρωπαίους συντρόφους τους.

Πάντως, η Αθήνα προσπαθεί να βγάλει συμπεράσματα και για την στάση που θα κρατήσει ο ισχυρότερος παίχτης που θα κάτσει στο τραπέζι, δηλαδή ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει υιοθετήσει την τακτική του καρότου και του μαστίγιου. 

Πάντως, παρά τα αρκετά θετικά μηνύματα των τελευταίων ημερών, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν πετάνε στα σύννεφα, έχοντας διδαχθεί από το πρόσφατο παρελθόν πως το ΔΝΤ αποτελεί πολύ σκληρό αντίπαλο που σχεδόν πάντα καταφέρνει και επιβάλει τους όρους του σε αυτή την ιστορία. Παράλληλα, δεν φεύγει στιγμή από το μυαλό τους το γεγονός πως ο Σόιμπλε, έστω και υπόγεια στηρίζει τις αξιώσεις του Ταμείου, γεγονός που δυσκολεύει οποιαδήποτε προσπάθεια συμβιβασμού ανάμεσα στις δύο πλευρές.