Για γέννηση ευλόγων ερωτημάτων κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή τις κοινές δηλώσεις των κ.κ. Σταϊκούρα και Δήμα. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών: 

"Η κοινή δήλωση των κ.κ. Σταϊκούρα και Δήμα γεννά εύλογα ερωτηματικά για τρεις  κυρίως λόγους:

  • Πρώτον, γιατί διατρέχεται από την αμήχανη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπροστά στην οικονομική πραγματικότητα η οποία -παρότι δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς –  σίγουρα απαντά  στην καταστροφολογία που έχει, συστηματικά, καλλιεργηθεί. 
  • Δεύτερον, γιατί περιέχει συγκρίσεις μεταξύ προβλέψεων και πεπραγμένων, πράγμα που συνήθως γίνεται για να φανεί η αστοχία των προβλέψεων και όχι η αδυναμία των πεπραγμένων. Εκτός κι αν θεωρεί κανείς πως όταν οι προβλέψεις διαφωνούν με την πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.
  • Τρίτον γιατί οι επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής της Ν.Δ. ισχυρίζονται στην ανακοίνωσή τους ότι η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (φθινοπωρινή πρόβλεψη 2014) για το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 4,1% για το 2015 και 5,4% για το 2016 ενώ όλοι γνωρίζουν ότι οι στόχοι του μνημονίου ήταν 3% το 2015 και 4,5% το 2016. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2015 ήταν πρωτογενές έλλειμμα -3,5% του ΑΕΠ, ενώ πριν λίγες ημέρες η Eurostat ανακοίνωσε και επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της, πρωτογενές πλεόνασμα +0,7%. 

Εν ολίγοις, είναι φρόνιμο η οποιαδήποτε κρίση ή συστάσεις επί της οικονομικής και δημοσιονομικής πραγματικότητας να έπεται μίας ορθής και ασφαλούς ανάγνωσης των στοιχείων."

Υπενθυμίζεται ότι στη δήλωσή τους οι κ.κ. ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θριαμβολογεί και πανηγυρίζει για τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, όταν η πραγματικότητα είναι διαφορετική. 

Όπως ανέφεραν: 

«Η χώρα επέστρεψε και παραμένει στην ύφεση, η τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας ανεκόπη, το δημόσιο χρέος διογκώθηκε και επιδεινώθηκε η δυναμική του, νέα μέτρα λιτότητας επιβλήθηκαν και πρόσθετα σχεδιάζονται.
Έτσι, η απώλεια πλούτου ύψους περίπου 12 δις ευρώ τη διετία 2015-2016, οδήγησε στη λήψη νέων μέτρων, ύψους 9 + 3,5 δις ευρώ, για την επίτευξη πολύ χαμηλότερων δημοσιονομικών στόχων.
Μέτρα, που η ιδιοκτησία τους ανήκει στην Κυβέρνηση και τα οποία αποτυπώνουν την ιδεοληπτική εμμονή της στην άμεση και έμμεση υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες στα 5,4 δις ευρώ το Φεβρουάριο του 2016, από 3,1 δις ευρώ στο τέλος του 2014, και η αύξηση κατά 17 δις ευρώ των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο, γίνεται αντιληπτό ότι το κόστος της ανερμάτιστης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν και είναι πολύ μεγάλο για την οικονομία και την κοινωνία. 
Είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα συναινέσει σε λανθασμένες και αναποτελεσματικές πολιτικές».