current views are: 8

5 Μαΐου 2016
Δημοσίευση10:51

ΝΔ: Παράνομη η «καρατόμηση» του Γιαννόπουλου από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Πυρά στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την ”καρατόμηση” του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάση Γιαννόπουλου, τονίζοντας ότι είναι ”παράνομη και αδιάφανη”.

Δημοσίευση 10:51’

Πυρά στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την ”καρατόμηση” του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάση Γιαννόπουλου, τονίζοντας ότι είναι ”παράνομη και αδιάφανη”.

Πυρά στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την ”καρατόμηση” του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάση Γιαννόπουλου, τονίζοντας ότι είναι ”παράνομη και αδιάφανη”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινήματος:

Πιστός στη λογική του «αποφασίζουμε και διατάζουμε», χωρίς να λογαριάζει ούτε κανόνες, ούτε νόμους ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, μετά την άρνηση του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ να υποκύψει στους εκβιασμούς και να δεχτεί τις αυθαιρεσίες του, όπως έχει γίνει γνωστό ήδη από την περασμένη εβδομάδα, τον «καρατόμησε», τοποθετώντας στη θέση του τον Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ.

Όπως προκύπτει όμως, η υπουργική απόφαση, που συνυπέγραψαν την Τετάρτη 4 Μαϊου ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Παύλος Πολάκης, είναι παράνομη.

Νομικοί κύκλοι επιμένουν ότι η απομάκρυνση του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ ανοίγει θέμα νομιμότητας της διαδικασίας, καθώς ο υπουργός Υγείας πρέπει να αιτιολογήσει για ποιο σοβαρό λόγο προέβη στην ανάκληση του διορισμού του.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θανάσης Γιαννόπουλος είχε διοριστεί με απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ,  Κώστα Τζαβάρα, η ηγεσία του υπ. Υγείας ξέχασε να λάβει υπ’ όψιν της  ότι:
«α) Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είναι Ν.Π.Ι.Δ., που ιδρύθηκε με το Νόμο 2071/92 και λειτουργεί από το 1992.
β) στη διάταξη του άρθρου 4 (παρ. 1 περ. α΄ και β΄) του Π.Δ. 358/1992 προβλέπεται, υποχρεωτικά, 3ετής θητεία της εκάστοτε Διοίκησης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.
γ) Η προηγούμενη απόφασή του Υπουργού Υγείας, που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2015, για το διορισμό της Διοίκησης Αθ. Γιαννόπουλου, είχε λάβει υπ’ όψιν και εφάρμοσε τη διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 13 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, στην οποία προβλέπεται ότι: «Όταν ο νόμος προβλέπει θητεία για τα μέλη του συλλογικού οργάνου, η αντικατάσταση μέλους πριν από τη λήξη της θητείας του είναι δυνατή μόνο για λόγον αναγόμενο στην άσκηση των καθηκόντων του, ο οποίος και πρέπει να βεβαιώνεται στη σχετική πράξη». Φυσικά, η διάταξη αυτή τότε εξυπηρετούσε ευνόητους («συγκυβερνητικούς») λόγους. Αντίστοιχη επίκληση γίνεται και στην σημερινή απόφαση του υπουργού και αναπληρωτή υπουργού, προκειμένου να αιτιολογηθεί η αποπομπή Γιαννόπουλου.

Θα έπρεπε όμως οι κύριοι Ξανθός και Πολάκης να έχουν λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους και τη  διάταξη του άρθρου 1 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, η οποία βεβαίως είχε αγνοηθεί κατά το διορισμό της Διοίκησης Αθ. Γιαννόπουλου, και στην οποία προβλέπεται ότι: «Οι διατάξεις του Κώδικα αυτού εφαρμόζονται στο Δημόσιο, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και στα άλλα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου, εκτός αν άλλως ορίζεται σε επιμέρους διατάξεις.

Ειδικά οι διατάξεις των άρθρων 4 έως 7 και του άρθρου 12 του παρόντος εφαρμόζονται αναλόγως στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, στα Ν.Π.Ι.Δ. και τις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (ΔΕΚΟ) του Κεφαλαίου Α’ του Ν.3429/2005, καθώς και στα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α, εντός ή εκτός της Γενικής Κυβέρνησης».

Επομένως γίνεται πασιφανές ότι η προαναφερόμενη, «βολική» ίσως, διάταξη του άρθρου 13 παρ. 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, μέσω της οποίας εκπαραθυρώνεται ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., δεν μπορεί να εφαρμοστεί για την περίπτωση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., αφού αυτό είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) και η επίμαχη διάταξη (του άρθρου 13) δεν περιλαμβάνεται σε αυτές που, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1 του Κώδικα αυτού, εφαρμόζονται αναλόγως και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου!

Άρα, η παύση της Διοίκησης Γιαννόπουλου και η  διαδικασία ορισμού νέας Διοίκησης ούτε διαφανής μα ούτε και νόμιμη είναι.

Ας καταλάβει ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης ότι η νομιμότητα δεν εφαρμόζεται à la carte.

Όλοι εμείς οι υπόλοιποι ας πάρουμε ένα μάθημα ότι για την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ διαφάνεια σημαίνει κακοποίηση όχι μόνο της Νομιμότητας αλλά και της Λογικής.
 

 


σχετικα αρθρα