Συνάντηση με την Yvette Cooper και τον Stephen Phillips, βουλευτές αντίστοιχα του Εργατικού και του Συντηρητικού Κομμάτων της Βρετανίας, είχαν χθες ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και η Αναπληρώτρια Υπουργός για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διακομματική εκστρατεία εντός βρετανικής Βουλής υπέρ της άμεσης υποδοχής ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που βρίσκονται ήδη εντός Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία κ.λπ.).

Η συζήτηση συμπεριέλαβε όλα τα σοβαρά θέματα της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, ώστε η βρετανική αντιπροσωπεία να προτείνει στη χώρα της πιθανούς τρόπους επιβοήθησης των προσπαθειών της Ελλάδας. Κατέγραψαν ιδιαίτερα την ανάγκη για τήρηση των ποσοστώσεων αναλογικής κατανομής των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις ανάγκες οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών των εγκλωβισμένων προσφύγων.

Ειδικά για το θέμα των ασυνόδευτων ανήλικων, εκτίμησαν ότι εν όψει μιας κρίσιμης ψηφοφορίας την Δευτέρα 9 Μαΐου 2016 και παρά την αρχική άρνηση, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ή βρετανική κυβέρνηση ήδη έχει αποφασίσει την φιλοξενία τουλάχιστον 3.000 ατόμων, πράγμα που θα δώσει το μήνυμα της έμπρακτης αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη.

Ο υπουργός και η αναπληρώτρια υπουργός ευχαρίστησαν τους δύο βουλευτές για τις προσπάθειές τους και ευχήθηκαν η πρωτοβουλία τους να βρει μιμητές σε ολόκληρη την ήπειρο.