«Αβάστακτη συνθηκολόγηση» ή «καταστροφική ρήξη». Αυτά τα δύο σενάρια βλέπουν στη ΝΔ σε σχέση με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, λίγα εικοσιτετράωρα πριν το Eurogroup της 9ης Μαΐου. Στις συσκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους στενούς συνεργάτες του, δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για το τι θα πράξει τελικά ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας ότι αυτό δεν τον γνωρίζει ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Όπως σημείωνε πάντως στο newpost.gr, κορυφαίο στέλεχος του γαλάζιου επικοινωνιακού επιτελείου, «ακόμη και στο πρώτο σενάριο που είναι το λιγότερο κακό, εμείς δεν συμμετέχουμε. Τα νέα μέτρα είναι αποκλειστικής ευθύνης Τσίπρα-Καμμένου και σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να φτάσουμε ως εδώ». Με τη φράση αυτή το ίδιο στέλεχος απαντούσε και στο ενδεχόμενο να ζητήσει σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός.

Σε μια τέτοια περίπτωση, στη ΝΔ, δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν θα παραστεί ο κ. Μητσοτάκης, καθώς δεν έχει τεθεί επίσημα τέτοιο ζήτημα, αλλά υπάρχει προς το παρόν μόνο σε επίπεδο πληροφοριών, ωστόσο και να πραγματοποιηθεί και να συμμετέχει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η στάση που θα κρατήσει είναι δεδομένη: τα μέτρα δεν γίνονται αποδεκτά από τη ΝΔ – ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να παραιτηθεί.

Το μόνο σίγουρο για τη Συγγρού, είναι πως με τη νέα καθυστέρηση, η χώρα και οι πολίτες, στην «καλύτερη» περίπτωση, κινδυνεύουν να βρεθούν με μερικά δις μέτρων ακόμη στην πλάτη τους, όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ του ΔΝΤ για το θέμα του χρέους και της Κομισιόν για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Eurostat.

Η εκτίμηση που υπάρχει ανάμεσα στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι πως ο κ. Τσίπρας, λόγω της επιμονής του να παραμείνει στην πρωθυπουργική καρέκλα, θα προσπαθήσει να περάσει τα μέτρα, μέσα από μια δραματοποίηση της διαπραγμάτευσης, πείθοντας τους βουλευτές του να τα ψηφίσουν με τη μέθοδο καρότο-μαστίγιο του ανασχηματισμού.

Από κει και πέρα, σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί το θετικό πρόσημο που μπορεί να δημιουργήσει η τουριστική περίοδος η οποία ξεκινά σε λίγο και σε συνδυασμό με μια υποτιθέμενη συζήτηση για το χρέος, να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί στην εξουσία. Αλλιώς, όπως έλεγαν τα ίδια στελέχη της Συγγρού, υπάρχουν και οι εχθροί…Το ΔΝΤ, τα Μέσα Ενημέρωσης, η διαπλοκή και ο Σόιμπλε