Τη θέση του πως οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει ως αποτέλεσμα με τους θεσμούς για το νέο μηχανισμό- πλαίσιο με ισχύ ως το 2018 θα περάσει μέσα από τη Βουλή και θα λάβει την έγκριση της Εθνικής Αντιπροσωπείας εξέφρασε ο Νίκος Βουτσής.

Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Πρόεδρος, δήλωσε με νόημα ότι δεν θα πρέπει «να ζούμε με την ιδέα ότι ο νέος αυτός μηχανισμός θα είναι ένας αυτοματισμός που θα περάσει έξω από το κοινοβουλευτικό σύστημα». Μάλιστα  άφησε να εννοηθεί πως ο ρόλος της Βουλής θα είναι ενεργός και κατά τη διάρκεια της  λειτουργίας, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμίας μορφής εξουσιοδότηση προς τον υπουργό των Οικονομικών για να υπογράψει τη συμφωνία. «Μια τέτοια ενέργεια θα ήταν αντισυνταγματική», είπε και επιβεβαίωσε όσους λένε πως δεν υπάρχει δυνατότητα στο ελληνικό Σύνταγμα για ψήφιση προληπτικών συγκεκριμένων μέτρων.

Πάντως ο κ. Βούτσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το νέο αυτό πλαίσιο να μπορεί να όχι μόνο να κόβει από το κρατικό προϋπολογισμό όταν τα ισχύοντα μέτρα δεν αποδίδουν, αλλά και να επιστρέφει ότι εμφανίζεται υπεραπόδοση.

Ακόμα, ξεκαθάρισε, ότι από τη πλευρά τουλάχιστον της κυβέρνησης, δεν πρόκειται να ζητηθεί αυξημένη πλειοψηφία (το σενάριο των 180 ψήφων), καθώς όπως σημείωσε «δεν παρακαλούμε κανέναν να ψηφίσει».

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα ψήφισης του ασφαλιστικού εντός του Σαββατοκύριακου, προκειμένου να ενισχυθεί η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στην επικείμενη διαπραγμάτευση. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ. Βούτση, το νομοσχέδιο αποτελεί πρωτοβουλία και πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της συμφωνίας του καλοκαιριού και όχι προαπαιτούμενος της διαπραγμάτευσης με εξαναγκαστικούς όρους.  

Σε ό,τι αφορά δε το νέο στοιχείο του μηχανισμού που μπήκε στο τραπέζι τώρα από το ΔΝΤ, ο Πρόεδρος αναγνώρισε πως πρόκειται για ένα καινούργιο στοιχείο, το οποίο όμως αποτελεί θέση του Ταμείου που απουσίαζε από τις διαπραγματεύσεις του Αυγούστου. Σε αντιπαραβολή πάντως, έθεσε, το άνοιγμα και με επίσημο πλέον τρόπο του ζητήματος του χρέους που μέχρι πρότινος έμενε στα χαρτιά.