current views are: 10

6 Μαΐου 2016
Δημοσίευση02:34

Σε… δύο δόσεις θα έρθουν τα μέτρα των 5,4 δισεκατομμυρίων

Σε… δύο δόσεις τελικώς θα έρθουν τα μέτρα των 5,4 δισεκατομμυρίων. 

Δημοσίευση 02:34’

Σε… δύο δόσεις τελικώς θα έρθουν τα μέτρα των 5,4 δισεκατομμυρίων. 

Σε… δύο δόσεις τελικώς θα έρθουν τα μέτρα των 5,4 δισεκατομμυρίων. Η πρώτη με το νομοσχέδιο (φορολογικό -ασφαλιστικό), που θα ψηφιστεί την Κυριακή το βράδυ -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ασφαλώς- και το δεύτερο λίγες ημέρες αργότερα.

Αυτό το δεύτερο θα κρύβει όμως κρίσιμα (και δυσάρεστα) μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Μέτρα που ήλθε να θυμίσει η Κομισιόν στην πρόσφατη έκθεσή της. Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα, αύξηση φορολογίας στα καπνικά είδη και τα αλκοολούχα ποτά, στην αμόλυβδη βενζίνη, το υγραέριο και το φυσικό αέριο, επίσης αύξηση του τέλους ταξινόμησης στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και τα τέλη κυκλοφορίας.

Ασαφές είναι, αντιθέτως, τι θα συμβεί με τη φημολογούμενη επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση και τη χρήση διαδικτύου, που δεν συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση της Κομισιόν.

Τα δύσκολα αυτά μέτρα, η κυβέρνηση επέλεξε να τα φέρει με το β’ κύμα -και τούτο για δύο λόγους. Πρώτον, όπως εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές, για να μη «νοθεύσει» το ασφαλιστικό -φορολογικό νομοσχέδιο, που εμπεριέχει σημαντικές διατάξεις για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Θέμα που θέλει να πιστωθεί δηλαδή η κυβέρνηση έναντι των κοινωνικών ομάδων που την ψηφίζουν μαζικά. Και δεύτερον, για να συμπεριληφθούν (τα επιβαρυντικά αυτά μέτρα) στο 2ο νομοσχέδιο, δίνοντας έτσι την εικόνα ενός μείγματος καλών και κακών ειδήσεων.

Εκεί δηλαδή που -με βάση τους κυβερνητικούς υπολογισμούς– θα συμπεριληφθεί η απόφαση για το χρέος (θέμα στο οποίο εδώ και μήνες «ποντάρει» το Μέγαρο Μαξίμου), αλλά και η διάταξη του δημοσιονομικού κόφτη. Απόφαση δύσκολη μεν, αλλά πολύ καλύτερη από την αξίωση του ΔΝΤ για νομοθέτηση τώρα, των πρόσθετων μέτρων.


σχετικα αρθρα