Ο Γιάννης Ραγκούσης ήρθε στην κεντρική πολιτική σκηνή σαν σίφουνας. Ήταν καλοκαίρι του 2007 όταν πριν τις εκλογές ο τότε Δήμαρχος Πάρου, ανακοινώθηκε πως θα ήταν ο νέος εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου. 

Ο Γιάννης Ραγκούσης μπήκε γρήγορα στην πρώτη σειρά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος μπήκε γρήγορα στο κλίμα του τότε πανίσχυρου κόμματος και του προέδρου του. Η πορεία σε εκείνες τις εκλογές ως εκπροσώπου χαρακτηρίστηκε κάτι παραπάνω από θετική.

Φρέσκο πρόσωπο, άφθαρτο με εξαιρετική παρουσία στα μέσα ενημέρωσης. Κέρδισε γρήγορα συμπάθειες και όπως ήταν αναμενόμενο αντιπάθειες στην ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ. Σε εκείνες τις εκλογές ήταν υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας και εξελέγη. 

Όμως, τις εκλογές ο Παπανδρέου τις έχασε. Αμέσως μετά ξέσπασε ο εμφύλιος στο εσωτερικό του κόμματος. Ο Γιάννης Ραγκούσης αμέσως στάθηκε στο πλευρό του Παπανδρέου απέναντι από το Βενιζέλο. Τότε τις επαφές ανάμεσα στα δυο στρατόπεδα είχαν αναλάβει ο Γιάννης Ραγκούσης απο την πλευρά Παπανδρέου και ο Ανδρέας Λοβέρδος από την πλευρά Βενιζέλου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επικράτησε και ο Γιάννης Ραγκούσης ήταν στην πλευρά των νικητών . Κορυφαίο στέλεχος πια, ο Ραγκούσης ανέλαβε γραμματέας του κόμματος και πολλοί στοιχημάτιζαν από τότε πως είχε προβάδισμα ακόμη και για τη μετά Παπανδρέου εποχή. Ως γραμματέας πιστώθηκε τη νίκη στις ευρωεκλογές του 2009 που στη συνέχεια οδήγησαν στη νίκη των εθνικών εκλογών του ίδιου έτους. 

Ως κομβικό λάθος του Γιώργου Παπανδρέου χαρακτηρίστηκε από πολλούς το "σπάσιμο" της τριάδας Ραγκούσης, Γερουλάνος, Παπακωνσταντίνου που λειτουργούσε υποδειγματικά στο κόμμα προστατεύοντας τον Παπανδρέου από τις κακοτοπιές. Ο Γιάννης Ραγκούσης έγινε πρώτος τη τάξη υπουργός στο Εσωτερικών. Εκεί συγκέντρωσε πυρά από τους συντρόφους τους που δεν είδαν με καλό μάτι την ανέλιξη του στην πυραμίδα. Οι συγκρούσεις εντός του υπουργικού ήταν πολλές . Ο Παπανδρέου απομακρύνθηκε από τους παλιούς του συνεργάτες. 

Ήρθε το μνημόνιο και ο Ραγκούσης προσπάθησε να δείξει πως ήταν εκτός κάδρου. Ασχολήθηκε με τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, και προχώρησε σε μεγάλες αλλαγές όπως ο Καλλικράτης και η Διαύγεια. Με ενδιαφέρον περιμένουν κάποιοι να δημοσιοποιήσει τους διαλόγους με τον Τόμσεν κατά τις διαπραγματεύσεις ,διαλόγους που έχουν καταγράφει ηχητικά εν γνώση της τρόικας. Σταδιακά η απόσταση με το Γιώργο Παπανδρέου μεγάλωνε. Στον ανασχηματισμό του καλοκαιριού του 2011 ο Ραγκούσης τοποθετήθηκε στο υπουργείο υποδομών . Ήταν πλέον φανερό πως βρίσκονταν σχεδόν σε κόντρα με τον Παπανδρέου . Στην πρόταση του Παπανδρέου για δημοψήφισμα ο Ραγκούσης βρέθηκε απέναντι . Στην κυβέρνηση Παπαδήμου τοποθετήθηκε αναπληρωτής Υπουργός στο Άμυνας. Στην αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο πια αρχηγό κατέβηκε στις εκλογές έπειτα από έναν σφοδρό τσακωμό με τον τότε πρόεδρο του κόμματος. Στις εκλογες του 2012 δεν κατάφερε να εκλεγεί στη Β´ Αθηνών καθώς του στοίχισε πως και το 2009 ήταν υποψήφιος στο Επικρατείας . 

Στη συνέχεια με όσα αποκαλύφτηκαν με τη λίστα Λαγκάρντ ο Ραγκούσης κατήγγειλε τον Βενιζέλο και αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ. Εκτός πολιτικής σκηνής στην Πάρο ανακαίνισε το σπίτι του το οποίο νοικιάζει για να βγάζει τα προς το ζην . Έπειτα από 4 χρόνια απουσίας πραγματοποιεί το μεγάλο του βήμα με την Επόμενη Ελλάδα την οποία αποκαλεί πολιτική πρωτοβουλία. Αν τα πράγματα κυλήσουν όπως τα έχει σχεδιάσει τότε η Επόμενη Ελλάδα θα γίνει κόμμα. Στο ερώτημα γιατί τώρα ο ίδιος απαντά πως τώρα ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με το παρελθόν. 

Επιχειρεί να εκφράσει τους νέους και δημιουργικούς ανθρώπους όπως λεει ο ίδιος που δε θέλει να μιλάει για το παρελθόν .Αν τα καταφέρει είναι άλλο θέμα καθώς οι συνθήκες στο πολιτικό σκηνικό δεν είναι ευνοϊκές για εκείνον.