current views are: 8

6 Μαΐου 2016
Δημοσίευση02:39

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα να επισπεύσει την ψήφιση ασφαλιστικού-φορολογικού

Όλοι πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο. Ακόμα και υπουργοί της κυβέρνησης και το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσίευση 02:39’

Όλοι πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο. Ακόμα και υπουργοί της κυβέρνησης και το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο. Ακόμα και υπουργοί της κυβέρνησης και το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Κανένας εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα και τους πολύ στενούς του συνεργάτες δεν γνώριζαν για την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να επισπεύσει την ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αρκετοί μάλιστα το έμαθαν από το newpost, που πρώτο αποκάλυψε τον αιφνιδιασμό που ετοίμαζε η κυβέρνηση. 

Σε πολλούς η απόφαση αυτή προκάλεσε απορίες. Για ποιο λόγο το Μαξίμου έκανε πίσω από τον αρχικό του σχεδιασμό και επέλεξε να τεστάρει την συνοχή της κοινοβουλευτικής του ομάδας μέσα στο Σαββατοκύριακο; 

Η απόφαση ελήφθη την Τετάρτη, σε πλαίσιο άκρας μυστικότητας κατά την διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και επικυρώθηκε στον πρωινό καφέ της Πέμπτης, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη.

Το οικονομικό επιτελείο ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό πως από την από την ημέρα που κατατέθηκαν τα νομοσχέδια στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, οι δανειστές δεν εξέφρασαν καμία διαφωνία σχετικά με το περιεχόμενο τους. Η κυβέρνηση εξέλαβε αυτή την σιωπή από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών σαν κλείσιμο του ματιού πως είναι στην κατεύθυνση που συμφωνήσανε οι δύο πλευρές. Ούτε μονομερής ενέργεια, ούτε τίποτα. Παρά το γεγονός πως όλοι γνωρίζανε ότι το ΔΝΤ έβραζε παρασκηνιακά, στο euroworking group της Τετάρτης δεν εκφράστηκε δυσαρέσκεια από καμία πλευρά. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη αυτό το ανεπίσημο σήμα, το Μαξίμου θεώρησε πως μπορεί να προσχωρήσει σε αυτή την κίνηση και να κλείσει ένα ιδιαίτερα καυτό θέμα που σέρνονταν από πέρσι τον Οκτώβριο και προκάλεσε μεγάλη αναταραχή.

Έτσι, θεωρήθηκε σκόπιμο να κλείσουν μια ώρα νωρίτερα τα δύο νομοσχέδια που ξεσήκωσαν θύελλα κοινωνικών αντιδράσεων και να μην σέρνονται και άλλες μέρες. Παρά το γεγονός πως τα συνδικάτα αντέδρασαν ακαριαία στο άκουσμα της επίσπευσης της ψηφοφορίας προκηρύσσοντας κινητοποιήσεις, από την κυβέρνηση εκτιμήθηκε πως η συμμετοχή στις διαδηλώσεις θα είναι μικρότερη εξαιτίας του Σαββατοκύριακου.  


σχετικα αρθρα