Υπερήφανος δηλώνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή την Κυριακή το βράδυ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο υπουργός Εργασίας είπε χαρακτηριστικά:

Είμαι περήφανος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Παραλάβαμε ένα πλήρως διαλυμένο σύστημα, με ελλείμματα στο ύψος το 9% του ΑΕΠ και επιπλέον άναρχο και κατακερματισμένο, με πληθώρα άδικων και πελατειακών ρυθμίσεων. Για πρώτη φορά θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες ισονομίας για όλους, τόσο σε ό,τι αφορά τις εισφορές όσο και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε μισθωτούς αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, στο πλαίσιο ενός και μόνου ασφαλιστικού φορέα.

«Η δεύτερη θεμελιώδης αρχή της μεταρρύθμισης είναι αυτή της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ευμενέστερες ρυθμίσεις εισάγονται μόνο για να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι. Γι' αυτό το λόγο, για παράδειγμα, η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση των αγροτών είναι κατά το ένα τρίτο περίπου μικρότερη από αυτή των υπολοίπων, γιατί το μέσο αγροτικό εισόδημα είναι πολύ κατώτερο από το μέσο αστικό», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ όσον αφορά την κύρια σύνταξη σημείωσε:

Δεν γίνεται καμία μείωση. Η προσαρμογή των επικουρικών αφορά λιγότερους από το 10% των συνταξιούχων.

Απαντώντας σε όσους αντιδρούν ο κ. Κατρούγκαλος, λέει: «Πώς είναι δυνατόν να θίγεται κανείς και να αδικείται από την εφαρμογή των ίδιων κανόνων που ισχύουν για όλους; Γιατί αυτό κάναμε. Εφαρμόσαμε στην ουσία, τους κανόνες που ίσχυαν ως προς τις εισφορές των μισθωτών σε όλους. Υπολογίζουμε τις μεν εισφορές για όλους ως ποσοστό 20% επί του πραγματικού εισοδήματος, τη δε σύνταξη με υπολογισμό τριών παραγόντων: των χρόνων ασφάλισης, του μέσου εισοδήματος όλου του εργασιακού βίου και ποσοστών αναπλήρωσης κοινών για όλους».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτηρίζει το υπουργείο Εργασίας «μεγάλο σχολείο» και τον εαυτό του «στρατιώτη στην υπηρεσία της κυβέρνησης», έτοιμο να αναλάβει όποιο καθήκον του αναθέσει ο πρωθυπουργός.