«Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία», διαμηνύει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Αθήνα για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η οποία κανονικά έπρεπε να είχε λήξει τον Οκτώβριο. Παράλληλα, κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για λάθος στάση στο θέμα των εφεδρικών μέτρων.

Σε συνέντευξή του στην Corriere Della Sera, ο επικεφαλής του ESM τόνισε πως υπάρχει μια καθυστέρηση οκτώ μηνών στην αξιολόγηση διότι εμφανίζονται προβλήματα εφαρμογής στη χώρα.

«Το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν διαφορετικές προβλέψεις αλλά αυτό δεν ευθύνεται για την μακρά καθυστέρηση στην αξιολόγηση», σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ και πρόσθεσε ότι είναι φυσιολογικό οι δυο θεσμοί να μην συμφωνούν στις προβλέψεις.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε πως η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί. Η χώρα διαθέτει πρωτογενές πλεόνασμα και μπορεί να χρηματοδοτεί τις ανάγκες του προϋπολογισμού.

«Στο τέλος Ιουλίου υπάρχει ανάγκη για ρευστότητα λόγω της πληρωμής ομόλογου», επισημαίνει και προσθέτει:

Είναι κρίσιμο να κλείσει η συμφωνία για να λειτουργήσει εύρυθμα η οικονομία και να καταβληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της κυβέρνησης.

Σε ερώτηση γιατί αυτή τη φορά το μνημόνιο θα λειτουργήσει ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζει πως η κύρια διαφορά είναι ότι η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το Σεπτέμβριο εντολή να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν τον Ιούλιο.

Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα ο Υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνεργάζεται καλά με τους θεσμούς, υπογραμμίζει.

Ο ίδιος σημείωσε ότι από τις αρχές του 2015 υπηρξε ένα πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις το οποίο επηρέασε δραστικά την οικονομία οδηγώντας την ξανά σε ύφεση.

Ο επικεφαλής του ESM σημείωσε πως η Ελλάδα ήταν διαφορετική περίπτωση από άλλες χώρες (Ιρλανδία, Πορτογαλία) διότι είχε εξαρχής σημαντικότερα προβλήματα από άλλες χώρες, ενώ η δημόσια διοίκηση είναι αδύναμη και δεν μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.