«Για να το λήξουμε: και ο Γεννηματάς να της το έλεγε η Φώφη θα απαντούσε όχι»! Με αυτή την κατηγορηματική δήλωση απαντά συνεργάτης της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα ερωτήματα για τις πιέσεις που δέχεται η Χαριλάου Τρικούπη να στηρίξει την κυβέρνηση. Πιέσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από τον χώρο της πολιτικής και τον επιχειρηματικό κόσμο. Αλλά, σύμφωνα με την πηγή μας, «δεν υπάρχει καμία δύναμη που να μπορεί να αλλάξει την απόφαση της Γεννηματά: θέλει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, από όλες τις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις».

Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να μπει ξανά στην περιπέτεια μιας συγκυβέρνησης για πολλούς λόγους, που μπορεί να συμπυκνωθούν σε μία φράση: Η Χαριλάου Τρικούπη  γνωρίζει ότι αν συμμαχήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ το πιθανότερο είναι να εξαφανιστεί πολιτικά.  Για τη Φώφη Γεννηματά είναι μονόδρομος η ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς, στόχος που δε μπορεί να επιτευχθεί αν το Κίνημα εμπλακεί και πάλι σε ευθύνες διακυβέρνησης. Ειδικά μιας διακυβέρνησης που κόβει μισθούς και συντάξεις.

Το επόμενο χρονικό διάστημα η Φώφη Γεννηματά θα εντείνει τις πρωτοβουλίες της προς το Ποτάμι ενώ δε θα αρνηθεί να δώσει και μία ακόμη ευκαιρία στο ΚΙΔΗΣΟ. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ακράδαντα πως η χώρα έχει ανάγκη από έναν νέο πολιτικό χώρο που θα διεκδικήσει τη δεύτερη θέση από τις ερχόμενες εκλογές. Στόχος της, δηλαδή, είναι να εκτοπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ από την προνομιακή θέση του ενός πόλου του πολιτικού μας συστήματος. Γνωρίζει ότι σε αυτή τη συγκυρία ο στόχος είναι δύσκολος, αλλά κλείνει… ραντεβού με όσους τον αμφισβητούν «μετά την εφαρμογή των μέτρων».

Στο επιτελείο της πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντέχει ακόμη γιατί έχει ψηφίσει, αλλά δεν έχει εφαρμόσει μια σειρά σκληρών μέτρων. «Όταν ο λογαριασμός πληρωθεί από τους πολίτες τότε θα γίνουν οι συγκρίσεις με την εποχή του ΠΑΣΟΚ και τότε θα αποδοθεί δικαιοσύνη» σύμφωνα με τη θεωρία που κυριαρχεί στη Χαριλάου Τρικούπη. Από εκεί και πέρα, βέβαια, αναγνωρίζουν ότι δε θα έχουν καμία ελπίδα αν επιχειρήσουν να επιστρέψουν ως το «παλιό- δικαιωμένο ΠΑΣΟΚ». Για αυτό και επαναλαμβάνουν ότι «η απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις είναι η ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς».