current views are: 7

7 Μαΐου 2016
Δημοσίευση07:24

Διαξιφισμοί στη Βουλή για το ασφαλιστικό – Κατρούγκαλος: Διαλύσατε τα οικονομικά – Λοβέρδος: Σκάβετε το… λάκκο σας – Τσακαλώτος: Ο λόγος της κυβέρνησης είναι συμβόλαιο

Με κόντρες, επιθέσεις και βαριές κατηγορίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης στην κυβέρνησης ολοκληρώθηκε σήμερα στη Βουλή η πρώτη ημέρα συζήτησης για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. 

Δημοσίευση 07:24’

Με κόντρες, επιθέσεις και βαριές κατηγορίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης στην κυβέρνησης ολοκληρώθηκε σήμερα στη Βουλή η πρώτη ημέρα συζήτησης για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. 

Με κόντρες, επιθέσεις και βαριές κατηγορίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης στην κυβέρνησης ολοκληρώθηκε σήμερα στη Βουλή η πρώτη ημέρα συζήτησης για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. 

Η συζήτηση άρχισε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Βρούτση που κατήγγειλε το υπουργείο Εργασίας ότι δεν έχει καταθέσει αναλογιστικές μελέτες ενώ συνέχισε με το υπουργείο Οικονομικών. «Πρέπει να έρθει άμεσα ο κ. Τσακαλώτος να μας ενημερώσει για το αφορολόγητο και την αλλαγή γιατί όλοι θυμόμαστε τις κόκκινες γραμμές για τις 9500 ευρώ. Σήμερα αλλάζει με δραματικές επιπτώσεις για τους πολίτες. Να έρθει ο κ. Τσακαλώτος για να μπορούν να τοποθετηθούν εισηγητές και βουλευτές» είπε ο κ. Βρούτσης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χρήστος Μαντάς υποστήριξε ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα εμφανιστεί για εξηγήσεις. Επίσης ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι οι αναλογιστικές μελέτες έχουν ήδη κατατεθεί ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κατατεθούν κι άλλες τροπολογίες περαν των 4 υπουργικών και 12 βουλευτικών.

Ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ είπε: «Απαράδεκτη και προκλητική πράξη της κυβέρνησης να φέρει το νομοσχέδιο που ξεσηκώνει την Ελλάδα μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μας κορόιδεψε ωμά όταν ρωτήσαμε σχετικά και μας είπε ο υπουργός ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει Σαββατοκύριακο. Αν νομίζει ότι θα εμποδίσει τις κινητοποιήσεις με αυτό τον τρόπο είναι γελασμένος. Θα τα πληρώσει πολύ ακριβά το επόμενο διάστημα. Θα καταθέσουμε ονομαστική ψηφοφορία. Δεν υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες, υπάρχει αναλογιστική σφαγή της κοινωνικής ασφάλισης. Ζητάμε την απόσυρση».

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε τον κ. Τσακαλώτο ότι «κρύβεται» και συμπεριφέρεται ως «κρυπτόμενη σουσουράδα». «Κρύβεται το υπουργείο Οικονομικών. Η τροπολογία που πάει το αφορολόγητο στα 8.600 ευρώ συνεπάγεται κόστος 200 εκατ. ευρώ. Θα έρθει εδώ το υπουργείο. Δεν θα κρύβεται ως σουσουράδα όπως κάνει εδώ και 15 ημέρες που συζητούσαμε το νομοσχέδιο το οποίο έχει δικές του διατάξεις 1,7 δισ. ευρώ και δεν εμφανίστηκε».

Αίτημα αντισυνταγματικότητας

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσε αίτημα για την συνταγματικότητα αρκετών διατάξεων του νομοσχεδίου. Ο κ. Λοβέρδος υπενθύμισε όσα έλεγε ο σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το 2010 όταν κατέθεσε η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το δικό της ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Όπως υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος το νομοσχέδιο υπονομεύει την αναλογικότητα, την βιωσιμότητα και την ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος αλλα και την υποχρέωση του Κράτους να παρέχει κοινωνική ασφάλιση.

Ο Σπύρος Λάππας του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι για να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο θα χρησιμοποιήσει τα επιχειρήματα που είχαν χρησιμοποιήσει τότε οι κυβερνητικοί βουλευτές. Ο ίδιος δε είπε ότι η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής επισημαίνει ότι το όριο 35% για τις εισφορές είναι «συνταγματικά οριακό».

Ο κ. Φορτσάκης επισήμανε τον κίνδυνο να καταπέσει το νομοσχέδιο στα ακυρωτικά δικαστήρια εξηγώντας: «Δεν μπορούμε να μεταχειριζόμαστε με ανόμοιο τρόπο όμοιες περιπτώσεις ούτε το αντίθετο. Υπάρχει σύγχυση στις έννοιες κοινωνικής πρόνοιας, ασφάλισης και εισφορών. Δεν μπορούμε να έχουμε παροχή ίδιων υπηρεσιών σε άτομα που καταβάλουν διαφορετικές εισφορές. Δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη. Απαγορεύεται η ενσωμάτωση και ενοποίηση σε ένα νομοσχέδιο διατάξεις για Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Χρήστος Παππάς είπε ότι «σήμερα ξεγυμνώνεται η Αριστερά καθώς αποκαλύπτεται ότι είναι αριστερά των μνημονίων» και πρόσθεσε «δεν είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο αλλά η κυβέρνηση που έχει χάσει την δεδηλωμένη στον λαό».

Από το ΚΚΕ ο κ. Θανάσης Παφίλης επικαλέστηκε την φράση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων των 350 ευρώ» και είπε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «δεν ντρέπεστε να μιλάτε για επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης με 350 ευρώ. Να ξεκινήσω από εδώ μέσα. Ποιος από εσάς το θεωρεί αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης;».

Ο κ. Σπύρος Δανέλλης του Ποταμιού επισήμανε τις προβληματικές διατάξεις ενώ ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε την αντιπολίτευση γιατί κάνει αντιπολίτευση! «Πρέπει να πάρει το υλικό το διαπραγματευτικό τιμ και να πάει να διαπραγματευτεί. Είναι ιστορικές στιγμές και κρίσιμες και όχι για τερτίπια» ειπε. Ο κ. Γιώργος Καρράς της Ένωσης Κεντρώων υποστήριξε ότι τίθεται υπο αμφισβήτηση όλη η φιλοσοφία του ασφαλιστικού συστήματος. «Μας λέει ότι είναι αναλογικό επι του εισοδήματος. Με τον τρόπο αυτό οι υπηρεσίες του ασφαλιστικού συστήματος δεν θα υπολογίζονται σύμφωνα με τις εισφορές που έχει καταβάλλει ο ασφαλισμένος αλλά με βάση την φοροδοτική του ικανότητα» εξήγησε ο κ. Καρράς και πρόσθεσε ότι «ο πυρήνας του νομοθετήματος πάσχει από αντισυνταγματικότητα».

Κατρούγκαλος: Για να μην μειώσουμε τις συντάξεις

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι κατέθεσε το αίτημα προκειμένου να υπερασπιστεί όσους έχουν υψηλά εισοδήματα. «Για ποιους κατατέθηκε η αίτηση αντισυνταγματικότητας; Ο μισθωτός των 1.000 ευρώ θα πάρει ίδια παροχή με τον ελεύθερο επαγγελματία που έχει εισόδημα 500.000 ευρώ» ειπε για να προσθέσει «αν έπρεπε να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό σύστημα από τον μισθωτό των 500 ευρώ δεν θα ήταν βιώσιμο. Αρα πρέπει να συνεισφέρει και αυτός που παίρνει 5.000 ευρώ το μήνα. Αλλωστε, το ίδιο κρεβάτι και φάρμακα θα πάρουν και οι δύο, όμως, δεν έχουν και οι δύο την ίδια δυνατότητα προσφοράς».

«Δεν υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση σε σχέση με το ότι η επιβάρυνση πρέπει να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μέσω των εισφορών» είπε για να προσθέσει «Αυτό πρέπει να κάνουμε για να μην μειώσουμε τις συντάξεις». 

Ο υπουργός επιτέθηκε σφοδρά στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας: Διαλύσατε τα δημόσια οικονομικά, εκτοξεύσατε το χρέος και τσακίσατε τον συνταξιούχο. Η δική μας μεταρρύθμιση έχει δύο χαρακτηριστικά: ισονομία καθώς όλοι – όχι μόνο οι μισθωτοί – θα έχουν επιβάρυνση επι τους πραγματικού τους εισοδήματος 20% για σύνταξη και 7% για φαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης, θα υπάρχει μέριμνα για ειδικές περιπτώσεις γι αυτό και έχουμε την εθνική σύνταξη και ειδική πρόνοια για αγρότες. Η τριμερής χρηματοδότηση των προηγούμενων νόμων προέβλεπε επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων  1% του ΑΕΠ. Εμείς προβλέπουμε χρηματοδότηση από φορολογία ύψους 6,5% του ΑΕΠ. Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις στους συνταξιούχους και δεν θα μειωθεί καμία κύρια σύνταξη. Προβλέπουμε προσωρινή αναστολή και όχι διακοπή των πολύ υψηλών συντάξεων εως το 2018″.

Οικονόμου: Όχι στο νομοσχέδιο που εξαφανίζει συντάξεις 

Η επιπλέον επιβάρυνση δυόμισι δισεκατομμυρίων ευρώ στο ασφαλιστικό είναι αποτέλεσμα της «τραγική» πολιτικής της κυβέρνησης, τους τελευταίους 16 μήνες, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο βασικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου. 

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως από την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, κόβονται σταδιακά, έως το 2019, 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από χαμηλοσυνταξιούχους και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντικατέστησε την «δαιμονοποιημένη» ρήτρα μηδενικού ελλείμματος από την ρήτρα βιωσιμότητας, εκτιμώντας πως η νέα κατανομή δεν είναι «καθόλου δίκαιη». 

Κλείνοντας ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε πως ένα νομοσχέδιο που «εξαφανίζει» τις συντάξεις και «εξαθλιώνει» τον Έλληνα συνταξιούχο η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να το ψηφίσει. 

Ποτάμι: Η κυβέρνηση προτιμά τις κομματικά συμφέρουσες λύσεις

Η «καρδιά» των προβλημάτων με το ασφαλιστικό είναι το «αναποτελεσματικό» πολιτκκό σύστημα που υπήρξε κοντόφθαλμο και ρουσφετολογικό, διαμήνυσε ο βουλευτής του Ποταμιού, Κώστας Μπαργιώτας, κατά την διάρκεια της συζήτησης για το ασφαλιστικό στην Βουλή. 

Το Ποτάμι «χρεώνει» στην κυβέρνηση άγχος πολιτικού κόστους και ψηφοθηρικές πρακτικές και την κατηγορεί ότι επιδιώκει την πρόσκαιρη μετάθεση της «καυτής πατάτας» στο μέλλον.

Ο κ. Μπαργιώτας σημείωσε πως η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί συνέχιση και εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και πρόσθεσε πως βασικό πρόβλημα παραμένει η άρνηση μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων. 

«Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν εύκολες και ανώδυνες λύσεις στο ασφαλιστικό, αλλά υπάρχουν δίκαιες και άδικες λύσεις, βιώσιμες και θνησιγενείς. Η κυβέρνηση προτίμησε τις κομματικά συμφέρουσες», είπε ο κ. Μπαργιώτας. «Κανείς δεν θέλει να αναλάβει το βάρος μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων που θα εγγυηθούν την δυνατότητα του ελληνικού συστήματος να παρέχει συντάξεις τα επόμενα 20 χρόνια, ικανότητα που δεν είναι καθόλου δεδομένη». 

Δριμύτατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε και ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ, κατηγορώντας τους ότι παρουσιάζουν το κώνειο ως νέκταρ, δηλαδή, την περικοπή συντάξεων ως εξασφάλιση του λαού.

«Χθες ο κ. Τσίπρας έδωσε ρεσιτάλ ψευτιάς και υποκρισίας. Παρουσιάσατε το κώνειο ως νέκταρ και τις μειώσεις αυξήσεις. Ο Χαρακτηρισμός Πινόκιο ίσως να μην αποδίδει την εξαπάτηση που κάνατε σε όλες τις ομάδες των πολιτών», υπογράμμισε ο βουλευτής, καλώντας τους πάντες σε ξεσηκωμό.

Να μεταβούν στις ουρές των τραπεζών που θα περιμένουν οι συνταξιούχοι στο τέλος του μήνα, κάλεσε τα στελέχη της κυβέρνησης, ο Ηλίας Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή, εάν όπως είπε ισχύει ότι το ασφαλιστικό είναι η «λύτρωση», όπως διατείνονται.

Να προχωρήσει επιτέλους σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις έναντι οριζόντιων περικοπών, κάλεσε την κυβέρνηση, ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης στην Ολομέλεια, βρέθηκε και η τροπολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, για τη βύθιση του αφορολόγητου, με την Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ) να χαρακτηρίζει τον Υπουργό Οικονομικών «δεσμώτη» και τον Βασίλη Οικονόμου (ΝΔ) να υποστηρίζει ότι «ο κατάλογος των μέτρων βασανισμού του λαού είναι ατελείωτος και το κοκτέιλ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί».

Λοβέρδος: Σκάβετε τον πολιτικό σας λάκκο

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, κάνοντας λόγο ψευδοαριστερά – Αριστερά Μαδούρο. 

«Το ν/σ επαληθεύει τον χαρακτηρισμό ψευδοαριστεράς – αριστεράς Μαδούρο. Με τροπολογία ώρας μπουζουκίων παίρνετε με το αφορολόγητο άλλα 200 εκατ. ευρώ» κατήγγειλε. 

«Για την πλειοψηφία ήρθε η ώρα της αλήθειας – η ώρα που δεν σας χωράει δηλαδή – και δεν χωράει κανέναν από τους τρεις εαυτούς σας – ούτε τον δημαγωγό και ψεύτη προ εκλογών Ιανουαρίου, ούτε τον μετέπειτα εαυτό με τις δημαγωγίες και τα καραγκιοζιλίκια Βαρουφάκη και τους τυχοδιωκτισμούς -και σας εκδικήθηκαν με το τρίτο μνημόνιο – ούτε και τον μετά τις εκλογές Σεπτεμβρίου ψευδομεταρρυθμιστή εαυτό σας που βαφτίζει ‘‘μεταρρύθμιση’’ τα δισεκατομμύρια που παίρνετε από τους πολίτες με το νομοσχέδιό σας» τόνισε μάλιστα ο βουλευτής. 

«Θα φέρετε και νέα μέτρα… Την ‘‘κάβα’’ θέλετε να την πάτε για μετά για να μην είστε εσείς κυβέρνηση» κατήγγειλε δε ο Ανδρέας Λοβέρδος. 

«Σανό κανένας πολίτης δεν τρώει γιατί το τροφοδοτείτε εσείς οι ειδήμονες του περιττού και τα μαγνητόφωνα της δημαγωγίας και των ψεμάτων, είστε ξένο σώμα για το ελληνικό πολιτικό σύστημα σκάβετε τον πολιτικό σας λάκκο σας αξίζει η περιφρόνηση του ελληνικού λαού» πρόσθεσε.

Πετρόπουλος: Στην πτέρυγά σας συνηθίζετε να μην διαβάζετε τα νομοσχέδια

Στον κ. Λοβέρδο απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος.

«Το έχουμε πει κατ’ επανάληψη. Όσα ποσοστά αναπηρίας υπήρχαν, τα ίδια διατηρούνται. Επανέρχεστε στο ίδιο ψέμα και δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνετε. Επιτέλους πρέπει να διαβάσετε το νομοσχέδιο, γιατί στην πτέρυγά σας συνηθίζετε να μην διαβάζετε. Αφού δεν υπάρχει γιατί το λέτε και το ξαναλέτε κ. Λοβέρδο; Για να πείτε ότι είμαστε εμείς ξένο σώμα, όταν εσείς, όλα αυτά τα χρόνια, φέρατε την καταστροφή; Εμείς είμαστε το ξένο σώμα; Επιτέλους αποκαταστήστε την αλήθεια για να γίνει ουσιαστικός διάλογος για ένα κρίσιμο θέμα, που είναι η κοινωνική ασφάλιση».

Σταϊκούρας: Τα πέντε ψέματα της κυβέρνησης

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ασφαλιστικό ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και έκανε πέντε σχετικές επισημάνσεις.

1: Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η κατάσταση στην οικονομία έχει σταθεροποιηθεί.

Η αλήθεια είναι ότι η χώρα, από τις αρχές του 2015, «λιμνάζει» βυθιζόμενη. Η πραγματική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, όπου και παραμένει.Οι επιχειρηματικές προσδοκίες και η καταναλωτική εμπιστοσύνη «κατέρρευσαν».Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ιδιωτών και Κράτους, διογκώθηκαν. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία, στις κατασκευές, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, στις υπηρεσίες, συρρικνώθηκαν. Τα «λουκέτα» στην αγορά πολλαπλασιάστηκαν.

2: Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι κατάφερε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Θυμίζω ότι «λοιδορούσε» την επίτευξη πλεονασμάτων από την προηγούμενη Κυβέρνηση, ενώ σήμερα «θριαμβολογεί». Αλήθεια, δεν γνωρίζει ότι η όποια βελτίωση του αποτελέσματος οφείλεται στην «στάση πληρωμών» που έχει κηρύξει το Κράτος; Δεν γνωρίζει ότι οφείλεται στη λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως είναι η αύξηση του ΦΠΑ και η μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, ήδη από το 2015;

3: Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι για πρώτη φορά «ανοίγει» το θέμα του χρέους.

Η Κυβέρνηση η οποία ευθύνεται για την επιβάρυνση της βιωσιμότητάς του, η Κυβέρνηση η οποία καλλιεργούσε ψευδαισθήσεις, με ρεσιτάλ από «τζάμπα παλληκαριές», για «κούρεμα» του χρέους, σήμερα, χωρίς πολιτική «αιδώ», θεωρεί ως επιτυχία την εφαρμογή ρυθμίσεων που συζητούνται από το 2012. Και φυσικά αποσιωπά τη διπλή αναδιάρθρωση – με «κούρεμα» μάλιστα – του χρέους, την επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων, τη μείωση των επιτοκίων, τη μείωση των τόκων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

4: Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα μέτρα είναι μόλις 5,4 δισ. ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα αθροίζουν τουλάχιστον στα 12 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση ήδη εφαρμόζει μέτρα ύψους 1,4 δισ. ευρώ για το 2015 και 2,2 δισ. ευρώ για το 2016. Έχει συμφωνήσει στη λήψη νέων μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, αρκετά από τα οποία ενσωματώνονται στο παρόν Σχέδιο Νόμου, και σε πρόσθετα, «προληπτικά μέτρα», ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

5: Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα «προληπτικά μέτρα».

Μα αν είναι έτσι, τότε γιατί αυτά είναι ποσοτικοποιημένα; Για εμάς είναι σαφές: οφείλεται, κυρίως, στη σύνθεση των δημοσιονομικών μέτρων. Αυτό το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής έχει αποδειχθεί, από το 1ο Μνημόνιο, οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο.

To έγγραφο Παναγιωτόπουλου

Ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σηκώνοντας το γάντι που είχε πετάξει νωρίτερα ο υπουργός στην αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντάς τα στελέχη της «δημαγωγούς και υποκριτές», κατέθεσε δικόγραφο του κ. Κατρούγκαλου από τον Απρίλιο του 2014, με το οποίο ο νυν υπουργός ως δικηγόρος τότε είχε προσφύγει στο ΣτΕ, αιτούμενος για πελάτες του συνταξιούχους του δημοσίου, την ακύρωση της υπουργικής απόφασης του τότε Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βούτση «περί ανασχεδιασμού του τρόπου υπολογισμού ΕΦΑΠΑΞ παροχών».

Επί της ουσίας, ο κ. Κατρούγκαλος ζητούσε δύο χρόνια πριν να κριθεί άκυρος ο διαφορετικός τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ των συνταξιούχων του δημοσίου. «Τρεις μέρες τώρα ο κ. Κατρούγκαλος μας κατηγορεί για υποκρισία. Ποιος είναι υποκριτής; Δεν είναι αυτός που σήμερα νομοθετεί περικοπές στα εφάπαξ επί των οποίων τότε προσέφευγε στα δικαστήρια;», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός Εργασίας πάντως τη συγκεκριμένη στιγμή δεν ήταν εντός της Ολομέλειας, προκειμένου να απαντήσει. 

Σαντορινιός: Το ασφαλιστικό προκαλεί την αντίδραση των βολεμένων

Την αντίδραση των «βολεμένων» προκαλεί το ασφαλιστικό, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριο Σαντορινιό ο οποίος υποστήριξε ότι η συνδικαλιστική ηγεσία του ΤΕΕ που προανήγγειλε διαγραφή όσων μηχανικών-κυβερνητικών βουλευτών  ψηφίσουν το νομοσχέδιο είναι «ευνοημένοι υπάλληλοι της ΝΔ».

Την ώρα που το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας έχει ξεσηκωθεί καθώς οι προωθούμενες διατάξεις επιβαρύνουν ασύμμετρα μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες και κόβει περαιτέρω κύριες και επικουρικές συντάξεις, ο κ. Σαντορινιός είπε ότι «το νομοσχέδιο προκαλεί τις αντιδράσεις των βολεμένων»!

Σαν να μην έφτανε αυτό και την στιγμή που το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ανακοίνωσε ότι θα διαγράψει τους μηχανικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος ισχυρίστηκε προς την αντιπολίτευση ότι «δεν κατανοείτε ότι ένας μηχανικός δεν μπορεί να πληρώνει εισφορές λόγω των δικών σας πολιτικών την ώρα που λίγοι μηχανικοί πληρώνουν. Λίγοι και ευνοημένοι υπάλληλοι της ΝΔ που μας απειλούν με διαγραφή. Εμείς υπερασπιζόμαστε τους μηχανικούς που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οδήγησαν σε ανέχεια».

Ο ίδιος δε επανέλαβε το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο «το ασφαλιστικό είναι γραμμένο από την ελληνική κυβέρνηση και όχι από τους δανειστές» ενώ χωρίς να αυτοσαρκάζεται πρόσθεσε «δεν μπορεί να καταλάβει η αντιπολίτευση τι είναι η διαπραγμάτευση και τι είναι οι «κόκκινες» γραμμές».

Τσακαλώτος: Ευχαριστώ τον Σόιμπλε και τον Τόμσεν που με… προστατεύουν από Λοβέρδο και Βρούτση

Με ειρωνεία απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην κριτική που δέχεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το ότι… «κρύβεται».

«Θέλω να αρχίσω με μία κριτική που ήρθε στα αυτιά μου ότι κρύβομαι. Ότι δεν είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τα ιερά τέρατα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και πάω να κρυφτώ και να δω τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Πολ Τόμσεν, για να έχω ήσυχη την ψυχή μου. Και όταν πηγαίνω στον Βόλφγκανγκ μας και στον Πολ τους λέω, όταν μου δίνουν τον καφέ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την προστασία που μου δίνετε από τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Βρούτση». 

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε εθνική μάχη και δώσαμε τη μάχη των μαχών κατά των νεοφιλελεύθερων. Αυτή τη μάχη που έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος για να υπάρχει εθνική σύνταξη που οι νεοφιλελεύθεροι δεν την θέλουν».

Παράλληλα, παρέπεμψε σε Ταμείο και Βερολίνο για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. «Έχουμε κάνει αυτά που έχουμε υποσχεθεί… ΔΝΤ και Γερμανία να συζητήσουν και να δώσουν μια καθαρή λύση για το χρέος ώστε να επιστρέψουμε σε ενάρετο κύκλο με επενδύσεις και με το παράλληλο πρόγραμμα» σημείωσε. 

«Μια αριστερή κυβέρνηση έδωσε το υψηλότερο αφορολόγητο σε όλη την Ευρώπη» υποστήριξε δε αναφερόμενος στα 8.600 ευρώ. «Ο λόγος μας είναι συμβόλαιο αυτά είπαμε αυτά κάναμε, αυτά διαπραγματευτήκαμε εσείς ούτε βασική σύνταξη δεν θα διαπραγματευόσασταν» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενος σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. 

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, «όλοι οι θεσμοί, εκτός μιας εξαίρεσης (ΔΝΤ), συμφωνούν ότι υλοποιήσαμε όσα υποσχεθήκαμε». «Εμείς και οι Ευρωπαίοι λέμε ότι το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων θα φτάσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% το 2018, ενώ το ΔΝΤ λέει για 1,5% γι’ αυτό ζήτησε υπό αίρεση μέτρα 2%, δεν γίνονται αυτά συνταγματικά, τους έχουμε πείσει στην Ευρώπη, έστω και λίγα παραπάνω από 5,4 δισεκ. ευρώ είναι αντιπαραγωγικά και από κοινωνική άποψη» πρόσθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε δε ότι «υλοποιούμε αυτά που υποσχεθήκαμε στην τελευταία, και όχι στην προτελευταία εκλογική αναμέτρηση». 

Παπαρήγα: Είστε ότι πιο υποχωρητικό, συμβιβαστικό και εκφυλισμένο εμφανίστηκε στις γραμμές της ταξικής πάλης

«Λέτε ψέματα και εξαπατάτε το λαό» είπε η πρώην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, κατά την ομιλία της στη Βουλή για το ασφαλιστικό.

«Κάνετε προσπάθεια να γίνετε καλός ψαράς. Ρίχνετε συνέχεια δολώματα περιμένοντας να τα πιάσουν τα ψάρια. Υπάρχουν και ψάρια που πιάνουν αυτά τα δολώματα αλλά ακόμα δεν έχετε δει αυτό που θα δείτε το επόμενο διάστημα. Το λαό δεν τον πιάσατε στον ύπνο» ανέφερε η Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε:

«Εμείς δεν σας εγκαλούμε από την ίδια αφετηρία που σας εγκαλούν τα άλλα κόμματα αυτής της Βουλής. Δεν σας λέμε ότι ως άνθρωποι, ως βουλευτές, ως υπουργοί είστε ψεύτες και απατεώνες. Ψέματα όμως και εξαπάτηση κάνετε. Αναπόφευκτα. Δεν μπορεί να πείσετε τον ελληνικό λαό δίχως ψέμα, δίχως εξαπάτηση και δίχως δολώματα».

«Δεν μεταλλαχθήκατε, αποκαλυφθήκατε ως κυβέρνηση. Λέγατε “κυβέρνηση της αριστεράς, ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη”. Όμως αυτό δεν γίνεται. Ή ο άνθρωπος θα υπάρχει ή τα κέρδη.

Λέγατε, “ενας άλλος κόσμος είναι εφικτός χωρίς ανατροπή”, ότι “η ΕΕ θα γίνει η ΕΕ των εργαζομένων”, ότι “μπορεί να καταργηθεί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος με πολιτική συνεννόηση και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου”. Αυτά είναι τα χοντρά ψέματα, δυσανάγνωστα για το λαό. Εμείς για αυτά σας κατηγορούμε» υπογράμμισε και συνέχισε:

«Λέτε ότι αυτά που λέει το ΚΚΕ ότι δεν είναι εφικτά. Η διαφωνία μας δηλαδή είναι ότι εσείς κάνετε μεταρρύθμιση και εμείς θέλουμε επανάσταση; Ή ότι εμείς θέλουμε 100 πράγματα να γίνουν και εσείς κάνετε 20;  Η διαφωνία μας είναι ότι εσείς είστε στυλοβάτες του σάπιου συστήματος και στο επίπεδο του πολιτικού συστήματος και στο επίπεδο του κοινωνικοοικονομικού. Δεν είναι ότι κάνετε λίγα, μακάρι να ήταν αυτή η διαφορά μας».

«Έχετε και το θράσος να λέτε ότι είστε οι κληρονόμοι των ταξικών αγώνων και των κοινωνικών αγώνων που έγιναν τον 20ο αιώνα. Είστε ότι πιο υποχωρητικό, συμβιβαστικό και εκφυλισμένο εμφανίστηκε στις γραμμές της ταξικής πάλης. Είστε οι χειρότεροι επίγονοι του ευρωκομμουνισμού και άλλων σχετικών ρευμάτων. Κάνετε κριτική στο καπιταλιστικό σύστημα, απολύτως συμβατοί στα πλαίσιά του και το ενισχύετε» κατέληξε. 

Aλεξιάδης: Καμία εναλλακτική πρόταση από την αντιπολίτευση

Επίθεση στην αντιπολίτευση άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

«Αντί η αντιπολίτευση να ασκεί κριτική στα επιμέρους άρθρα, ασκεί κριτική στα γενικά. Ποιοι φέραν το ασφαλιστικό σύστημα σε αυτό το σημείο ; Ο υπουργός που κάθεται εδώ και αγωνιά;»αναρωτήθηκε ο κ. Αλεξιάδης.

Όπως τόνισε: «’Τι παρουσίασε η αντιπολίτευση ; Πολιτική πρόταση ; Καμία. Εναλλακτική λύση ; Καμία».

Σε σχέση με τη φοροδιαφυγή υπογράμμισε:

Εμείς δεν ακολουθούμε την τακτική των προκατόχων μας όσον αφορά τη φοροδιαφυγή. Δεν καλύπτουμε τους πολιτικούς μας φίλους. Ψάχνουμε τα ντουλάπια του υπουργείου Οικονομικών και βρίσκουμε νόμους. Ομως πως έγινε αυτός ο νόμος από το 2012 και δεν είχε εφαρμοστεί από τότε;

Ο κ. Αλεξιάδης κατέληξε: «Με αγώνα δίνουμε τη μάχη με πλήρη επίγνωση του χρέους. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για αυτό που μας ανατέθηκε». 

Βεσυρόπουλος: Το παραμύθι της δήθεν διαπραγμάτευσης δεν πείθει κανέναν

Πυρά προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ Απόστολος Βεσυρόπουλος:

Σύμφωνα με τον βουλευτή:

Γιατί δεν κλείσατε την αξιολόγηση τον περασμένο Νοέμβριο; Όχι μόνο δεν σκίσατε τα μνημόνια αλλά φέρατε δύο μνημόνια σε λίγους μήνες. 
Με τη μεταμεσονύχτια τροπολογία θα πληρώσουν φόρο μισθωτοί των 626 ευρώ.  Πιστεύετε ότι αυτό το μοντέλο θα μπορέσει να λειτουργήσει ;

Άφησε, δε, αιχμές για τον υπουργό Οικονομικών και το αφορόλογητό λέγοντας: «Αντιλαμβάνομαι τη θέση του κ. Τσακαλώτου που είχε θέσει ως «κόκκινη γραμμή» τη μη μείωση του αφορολόγητου». 

«Η κυβέρνηση επιβάλλει συνεχώς νέους φόρους. Είναι καιρός να σταματήσει το παραμύθι της δήθεν διαπραγμάτευσης γιατί δεν πείθει κανέναν» τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Αποστόλου: Παύει ο αγρότης να είναι πολίτης β’ κατηγορίας 

Για τη μετάβαση στο νέο ασφαλιστικό και φορολογικό των αγροτών μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου:

Το κάνουμε με όσο γίνεται ηπιότερες επιπτώσεις. Με το νομοσχέδιο αυτό παύει ο αγρότης να γίνεται πολίτης β’ κατηγορίας.  Με τον συνδυασμό θα βγει ωφελημένο το 90% των ελλήνων αγροτών. Αν αποδεχόμαστε τη συμφωνία όπως ήταν τον Ιούλιο θα είχαμε φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Λαμβάνουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες του αγροτικού επαγγέλματος. 

Εξαπέλυσε δε επίθεση στην αντιπολίτευση: 

«Αυτό που προκύπτει είναι ότι η μηνιαία εισφορά θα φτάσει στα 112 ευρώ το μήνα το 2016, αύξηση δηλαδή 228 ευρώ, 20% σε όλα τα χρόνια.Που είναι ο τριπλασιασμός που ισχυρίζεστε;  Αυτή τη διαπραγμάτευση κάναμε. Μπορεί μερικούς να τους κουράζουν οι αριθμοί, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Για την παραπληροφόρηση που κάνετε δεν θα περάσει έτσι. Χωνέψτε το: Σε εμάς έδωσε ο λαός την εντολή να συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο». 

Kοτζιάς: Είμαστε το καύσιμο της ιστορίας

Επίθεση στην αντιπολίτευση έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Κοτζιάς:

Είμαστε το καύσιμο της ιστορίας Εσείς τι νομίζετε ότι θα διασώσετε ; Εμείς ξέρουμε ότι πρέπει να τελειώσουμε τον παρασιτισμό;
Εσάς ποιο είναι το δράμα σας ; Πόσα μνημόνια ψηφίσατε και σας ξινίζει αυτό ; Αυτό έχω να πω και ας πάμε να ψηφίσουμε.

 


σχετικα αρθρα