Την έναρξη διαλόγου σχετικά με την ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, εδώ και τώρα, ζήτησε από τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι δεν βγάζει νόημα να διαλυθούν τα πρώιμα σημάδια ανάπτυξης με περισσότερα μέτρα λιτότητας.

«Το Eurogroup της Δευτέρας πρέπει να βρει έναν τρόπο να σπάσει τον φαύλο κύκλο. Όλοι γνωρίζουν ότι η ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να έρθει κάποια στιγμή. Δεν βγάζει νόημα να αποφεύγουμε αυτή τη δουλειά συνέχεια» ανέφερε στο Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το ΔΝΤ ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους του να προχωρήσουν σε σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού αλλά η Γερμανία δια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιτίθεται σε αυτό υποστηρίζοντας ότι δεν είναι απαραίτητη.

«Δεν βοηθά το λαό και τη χώρα να πρέπει να παλεύουν κάθε 12 μήνες προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε νέα γραμμή πίστωσης προκειμένου να ξεπληρώσει παλαιά δάνεια. Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους» καταλήγει στη δήλωσή του ο Γερμανός αντικαγκελάριος.

Die Welt: H Αθήνα οδηγείται στο γκρεμό

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η γερμανική Die Welt. Σε σημερινό της δημοσίευμα αναφέρει ότι "για να λάβει χρήματα κι άλλα η Ελλάδα, θα πρέπει να κάνει οικονομία και μεταρρυθμίσεις", σκιαγραφώντας με μελανά χρώματα την κοινωνική κατάσταση στην χώρα μας αλλά και την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Η εφημερίδα εκφράζει επιφύλαξη για το αν η Αθήνα θα καταφέρει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και προσθέτει πως αυτό δεν είναι καλό για την «Χώρα των Ηττημένων» και των πιστωτών της.  

«Μετά από 7 χρόνια κρίσης, μεταρρυθμίσεων και λιτότητας, η ανάκαμψη ακόμη δεν έχει επιστρέψει στην Ελλάδα», σχολιάζει το δημοσίευμα, λίγο πριν την έγκριση του φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου, κι ενώ η αξιολόγηση ακόμη δεν έχει κλείσει. 

«Η χώρα έχει παραλύσει από τις απεργίες των συνδικάτων που αντιδρούν στην φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση χαρακτηρίζοντας την "ταφόπλακα" για τους εργαζόμενους», προσθέτει επισημαίνοντας ότι οι περικοπές των συντάξεων που θα φτάσουν σε ύψος έως και το 30% ίσως να μην ικανοποιήσουν τους δανειστές. 

«Αν ο πρωθυπουργός Τσίπρας θα καταφέρει να επιβιώσει σε αυτήν την πολιτική της λιτότητας είναι ένα ερώτημα που δεν απασχολεί μόνον του Έλληνες αλλά και τους δανειστές, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες με τον άνθρωπο που σήμερα διαπραγματεύονται μαζί του», αναφέρει η εφημερίδα. 

Δεν είναι μόνο οι υπάρχουσες διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών και τις Ελλάδας, αλλά και μεταξύ των πιστωτών που δεν μπορούν να αποφασίσουν για την φύση και την έκταση που θα πρέπει να έχουν οι μεταρρυθμίσεις.

Ενώ η Γερμανία θεωρεί ότι απαιτούνται μέτρα λιτότητας ύψους σχεδόν 4% του ΑΕΠ, το ΔΝΤ το οποίο θεωρείται σκληρό στην πολιτική του είναι εξαιρετικά επιφυλακτικό για το αποτέλεσμα και για την αντοχή έναντι αυτών των μέτρων, ακόμη κι αν η ανάπτυξη σταθεί υποβοηθητική.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι ελάχιστες χώρες κατάφεραν να πετύχουν σταθερό πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για αρκετά χρόνια και αμφισβητεί ότι αυτόν τον στόχο θα τον επιτύχει η Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα και αναφερόμενη στην πρόσφατη επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ κάνει λόγο για πιέσεις που ασκούνται από την Ουάσιγκτον στο Βερολίνο προκειμένου να αρχίσουν αμέσως την διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η ουσία στην αντιπαράθεση του ΔΝΤ με τους ευρωπαίους δανειστές είναι ότι το χρέος της χώρας πρέπει να καταστεί βιώσιμο. Η Γερμανία διαφωνεί με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, καθώς είναι δύσκολο για την κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ να «πουλήσει» στους βουλευτές της την ελάφρυνση του χρέους.

Επί χρόνια η κυβέρνηση υποσχόταν ότι η κυβέρνηση θα ανακτήσει όλα τα κεφάλαια που δάνεισε στους Ελληνες και η διαγραφή χρέους δεν συζητείται κυρίως στην παρούσα πολιτική συγκυρία που εμφανίζεται ενισχυμένο το αντι-ευρωπαϊκό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της περιστρέφονται εδώ και μήνες γύρω από αυτό το κρίσιμο σημείο. Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, οι Ελληνες καλούνται να αποφασίσουν έναν μηχανισμό αυτόματων περικοπών με μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ. Ορισμένοι παρατηρητές στην Αθήνα τονίζουν ότι η χώρα πρέπει γρήγορα να πάρει την επόμενη δόση για να καλύψει τα δάνειά της. Άλλοι παρατηρητές, κυρίως στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θεωρούν ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να επεκταθούν ακόμη και μέχρι τον Ιούλιο.

«Η εμπειρία μας τα τελευταία χρόνια, δείχνει ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα κάνει παραχωρήσεις μόνον όταν πλέον τίποτε άλλο δεν μπορεί να λειτουργήσει», ανεφέρε ένας αξιωματούχος που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση.