Όσοι άκουσαν την ομιλία του Α. Τσίπρα στην αίθουσα της Γερουσίας το απόγευμα της Παρασκευής, θα παρατήρησαν ίσως, ότι μία λέξη τόνισε όσο καμία άλλη: «Συμπαγείς». Και ολόκληρη η φράση του, «συμπαγείς σα μια γροθιά θα βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση και αμέσως μετά την αξιολόγηση ξεκινάμε την πορεία για τις μεγάλες αλλαγές».

Για το Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε, είναι απολύτως ευκρινές ότι από τις αντοχές που θα επιδείξουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και οι συνάδελφοί τους, των ΑΝΕΛ) κατά τον τρέχοντα μήνα θα εξαρτηθούν πολλά, πάρα πολλά. Γι’ αυτό τόσο ο πρωθυπουργός όσο και άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος φρόντισαν να μαζέψουν τυχόν διαρροές.

«Είμαστε σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι», τους είπε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος της Κοινοβ. Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κλείνοντας παράλληλα το «μάτι» ότι αν η χώρα (και μαζί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία) περάσουν τον κάβο του Μαΐου, όλα στο εξής θα είναι καλύτερα: με επενδύσεις, με μικρότερη αβεβαιότητα, με ανάπτυξη, με δουλειές. Τουτ’ έστιν, ψηφίστε τώρα για να μη χύσουμε την καρδάρα.

Ενώ και άλλα στελέχη, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης επιχειρηματολογούσε για το «εσπευσμένο» της διαδικασίας: αν ψηφιστεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση και ο Ε. Τσακαλώτος θα μεταβούν πολύ πιο ενισχυμένοι στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ταυτοχρόνως, το newpost.gr. είναι σε θέση να γνωρίζει ότι έχουν γίνει και κατ’ ιδίαν επαφές με σιωπηλούς το τελευταίο διάστημα βουλευτές (η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός, βλέπετε...).

Εν κατακλείδι, στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται διαρροές σήμερα Κυριακή; Όχι, είναι η ξερή απάντηση που πήραμε. Αν και η ενέργεια του μαχητικού βουλευτή Δράμας Χρ. Καραγιαννίδη να διαμαρτυρηθεί γιατί δεν δόθηκε ο λόγος στους βουλευτές μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, ξύπνησε ανησυχίες σε κάποιους. Είναι στους «53+» ο Καραγιαννίδης βλέπετε...

Πάντως, τόσο ο Α. Τσίπρας όσο και στενοί συνεργάτες του (οι τελευταίοι μετά και το συμβάν με το βουλευτή) εξηγούσαν ότι οι κυβερνητικές προτάσεις είναι γνωστές εδώ και μήνες, και άρα δεν υπάρχει καμία βάση στην κριτική για αιφνιδιασμό του Κοινοβουλίου και της κοινωνίας. Κατά συνέπεια και κάθε βουλευτής της πλειοψηφίας είχε άπλετο χρόνο όλους αυτούς τους μήνες αυτούς να ενημερωθεί και να πάρει θέση.

Με δυο λόγια, χωρίς εκπλήξεις περιμένουν στην κυβέρνηση την αποψινή ψηφοφορία. Αν και η πίεση έξω από τη Βουλή, από τους διαδηλωτές αλλά και τα «ευγενή» σωματεία (γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων, δημοσιογράφων) ανεβάζουν επικίνδυνα το πολιτικό θερμόμετρο. Αργά το βράδυ θα ξέρουμε οριστικά.