current views are: 13

8 Μαΐου 2016
Δημοσίευση05:02

Με 153 «ναι» ψηφίστηκε το ασφαλιστικό – φορολογικό

Με 153 ψήφους – όσους βουλευτές έχει η κυβερνητική πλειοψηφία- υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό έπειτα από μία θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή.

Δημοσίευση 05:02’

Με 153 ψήφους – όσους βουλευτές έχει η κυβερνητική πλειοψηφία- υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό έπειτα από μία θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή.

Με 153 ψήφους – όσους βουλευτές έχει η κυβερνητική πλειοψηφία- υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό έπειτα από μία θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή, ενόψει και του αυριανού κρίσιμου Eurogroup για την αξιολόγηση, και ενώ έξω από το Κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκαν μαζικά συλλαλητήρια απ όπου δεν έλειψαν οι εντάσεις.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν επί της αρχής και επί άρθρων του νομοσχεδίου η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το Ποτάμι, συμμετείχαν 296 βουλευτές. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν 145 βουλευτές, δηλαδή η αντιπολίτευση καθώς επίσης και οι ανεξάρτητοι.

Η Νέα Δημοκρατία ωστόσο, δήλωσε παρούσα στο άρθρο 38, το οποίο αφορά την παράταση του Αγγελιόσημου.

Από την ψηφοφορία απείχαν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, οι βουλευτές της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και Κωνσταντίνος Βλάσης και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μίχος. Όλοι οι απόντες πλην της κ. Μπακογιάννη απέστειλαν επιστολή όπου δήλωναν πρόθεση ψήφου.

Θυελλώδης συζήτηση 

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στερείται στοιχειώδους εναλλακτικής πρότασης και τον κάλεσε να «έχει τη γενναιότητα» να πει ότι η εναλλακτική πρόταση της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι οι περικοπές δαπανών, «δηλαδή οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, καθώς και απολύσεις».

«Σας είχα προειδοποιήσει ότι θα είστε ο νεότερος τέως πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης. Προσθέτω ότι θα είστε και ο πιο απαξιωμένος», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της, χαρακτήρισε «έκτρωμα» το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εκμεταλλεύτηκε τις δυσκολίες, τον θυμό και την οργή του κόσμου, υποσχόμενος ελπίδα που στη συνέχεια μετέτρεψε σε απόγνωση.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε μέσα σε μια νύχτα να φέρει στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο λαιμητόμο, όπως το χαρακτήρισε, προκειμένου να αναγκάσει τη Βουλή να την αβαντάρει στις διαπραγματεύσεις με τα «κοράκια».

«Με το νομοσχέδιό σας αποδεικνύετε ξανά ότι η ‘πρώτη φορά Αριστερά’ ούτε ριζοσπαστική ούτε μεταρρυθμιστική είναι. Είναι ένας ασπόνδυλος συνασπισμός εξουσίας με ισχυρές δόσεις, λαϊκισμού – κομματοκρατίας – κρατισμού και εθνικισμού» επεσήμανε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Η χώρα θέλει ευρωπαϊκή κυβέρνηση που ό,τι κάνει το κάνει με κέφι, γιατί το πιστεύει. Η χώρα με κατάκοπους υπουργούς βαδίζει σε Grexit», προέβλεψε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Την πεποίθησή του πως η κυβέρνηση έχει λάβει λαϊκή εντολή προκειμένου να βάλει τέλος στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού, καθώς και ότι με τη σκληρή της διαπραγμάτευση κατόρθωσε να μειώσει κατά 2/3 τις απαιτήσεις των δανειστών εξέφρασε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

«Οι δανειστές θέλουν να λάβουν και από αυτή την κυβέρνηση διαβεβαίωση οτι θα τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εκτοξεύονται οι περικοπές των συντάξεων. Δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση αλλά για τέταρτο μνημόνιο στο οποίο η Χρυσή Αυγή θα ψηφίσει όχι», είπε από την πλευρά του ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Σημειώνεται πως η συνεδρίαση σημαδεύτηκε από έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ βουλευτών της Χρυσής Αυγής και του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη.

Δείτε πως μετέδωσε λεπτό προς λεπτό το Newpost.gr τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης για το ασφαλιστικό:

Live bloging*


σχετικα αρθρα