current views are: 7

8 Μαΐου 2016
Δημοσίευση15:50

Κόντρες, συγκρούσεις και διαξιφισμοί λίγο πριν την ψήφιση του ασφαλιστικού στη Βουλή

Κόντρες, συγκρούσεις, ακόμα και αποκλεισμούς από τις συνεδριάσεις είχε η σημερινή δεύτερη ημέρα συνεδρίασης στη Βουλή για το ασφαλιστικό. 

Δημοσίευση 15:50’

Κόντρες, συγκρούσεις, ακόμα και αποκλεισμούς από τις συνεδριάσεις είχε η σημερινή δεύτερη ημέρα συνεδρίασης στη Βουλή για το ασφαλιστικό. 

Κόντρες, συγκρούσεις, ακόμα και αποκλεισμούς από τις συνεδριάσεις είχε η σημερινή δεύτερη ημέρα συνεδρίασης στη Βουλή για το ασφαλιστικό. 
 
Η σημερινή συζήτηση άρχισε λίγο μετά τις 10 το πρωί (θα τερματιστεί μετά τα μεσάνυχτα) με τις… απαραίτητες εντάσεις, αυτή τη φορά μεταξύ Νίκου Βούτση και Εύης Χριστοφιλοπούλου, ενώ προηγούμενα ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης αναγκάστηκε να πει “Τέξας το κάναμε”.
 
Την ώρα που στο βήμα βρισκόταν ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, από τα έδρανα φώναξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μπάρκας και μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Κωνσταντινόπουλου πήρε το λόγο προκειμένου να ζητήσει συγνώμη για την έκρηξη του «από τον κ. Κωνσταντινόπουλο, τον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου», όπως είπε.
 
Φυσικό ήταν να ακολουθήσει αντίδραση από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής στους οποίους στη συνέχεια απάντησαν σε υψηλούς τόνους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
 
Ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλάμάνης προσπαθώντας να ηρεμήσει τα πνεύματα είπε: «Μία ωραία στιγμή του κοινοβουλίου που ένας συνάδελφος σηκώνεται μετά από δύο λεπτά και λέει, έκανα λάθος και ανακαλώ, αντί να τον ακούσουμε, το κάναμε Τέξας εδώ».
 
Ένταση με Βούτση – Χριστοφιλοπούλου για την παρουσία της αστυνομίας στη Βουλή
 
Λογόφεραν στην Ολομέλεια της Βουλής ο Νίκος Βούτσης και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, με αφορμή την παρουσία της αστυνομίας.
 
Η κ. Χριστοφιλοπούλου κατήγγειλε ότι εκπρόσωποι φορέων οι οποίοι έχουν προγραμματισμένα ραντεβού με υπουργούς στο κτίριο του κοινοβουλίου, συνοδεύονται από πέντε αστυνομικούς.
 
«Μπορεί να κλείσανε το Μαξίμου με τις κλούβες, μπορεί οι πάπιες να πρέπει να γεννήσουν και να κλείσανε τον Εθνικό Κήπο αλλά αστυνομοκρατείται το Κοινοβούλιο; Το καταγγέλλω αυτό» τόνισε και ο κ. Βούτσης απάντησε: «Λυπάμαι που η κ. Χριστοφιλοπούλου βάζει αυτό το ζήτημα. Διότι χθες συνέβη ένα απαράδεκτο γεγονός στο εντευκτήριο όπου συνδικαλιστές δικηγόροι εστράφησαν εναντίον βουλευτών και αναπτύχθηκαν αρκετά οξείς διάλογοι στο όρια του bullying. Επίτηδες δεν έδωσα καμία συνέχεια παρότι ήταν στημένο το επεισόδιο».
 
«Αυτό το οποίο επιχειρήθηκε και σήμερα να συνεχιστεί δεν θα θα επιτραπεί» πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.
 
«Με προοδευτικούς όρους θα εξελιχθεί το ασφαλιστικό σύστημα», τόνισε ο υφ. Εργασίας Τ. Πετρόπουλος – «Δεν θα αφήσετε τίποτα όρθιο», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γ. Βρούτσης
 
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εξελίσσει ένα σύστημα ασφάλισης με προοδευτικούς όρους», τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού/φορολογικού νομοσχεδίου, και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για την αρνητική της στάση, καταλογίζοντας της πολιτική σκοπιμότητα.
 
«Πρέπει να διασώσουμε έναν λαό που βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση, με δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει ούτε ένα ασφαλιστικό ταμείο που να μην έχει ελλείμματα σήμερα», τόνισε και προσέθεσε ότι με τις νέες ρυθμίσεις προωθείται η κοινωνική δικαιοσύνη.
 
«Την ίδια ασπιρίνη παίρνει ο φτωχός την ίδια παίρνει και ο πολύ πλούσιος», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση λέγοντας πως ενώ είχε ψηφίσει την συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού στην συνέχεια δεν στήριξε τις νομοθετικές ρυθμίσεις και την κάλεσε να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.
 
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για πολιτική εξαπάτηση του ελληνικού λαού και ότι προχωρά σε οριζόντιες μειώσεις των συντάξεων.
 
«Δεν θα αφήσετε τίποτα όρθιο. Σας στοιχειώνουν τα λάθη σας και το παρελθόν σας. Η ΝΔ είναι η ελπίδα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βρούτσης.
 
Έως την 1η Αυγούστου 2016 διατηρείται το αγγελιόσημο
 
Μεταβατική περίοδο έως την 1η Αυγούστου ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αντικατασταθεί το αγγελιόσημο, προβλέπει τροποποιητική διάταξη στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου.
 
Έτσι, σύμφωνα με την βελτιωτική αλλαγή, που επέφερε ο υπουργός, έως την 1η Αυγούστου παραμένει το αγγελιόσημο για τα ΜΜΕ. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κατρούγκαλος «δίνουμε μια μεταβατική περίοδο μέχρι την 1η Αυγούστου 2016 για το αγγελιόσημο προκειμένου να υπάρξει ο χρόνος για την μετάβαση των Ταμείων στο νέο σύστημα», κι αυτό παρόλο που -όπως είπε- η κατάργηση του αγγελιόσημου είναι μνημονιακή υποχρέωση.
 
Ακόμη, μεταβατική περίοδος προβλέπεται και για την έναρξη ισχύος των συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων στα Σώματα Ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις από την 1η Ιουλίου αφού, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, μέχρι τότε θα έχει καταρτιστεί νέο ειδικό μισθολόγιο για εκείνους.
 
Τέλος, έγινε δεκτό το αίτημά τους η σύνταξη λόγω θανάτου να δίνεται με τους ίδιους όρους που δίδεται και σύνταξη λόγω ανικανότητας που ως τώρα διαφέρουν και «είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο κατά την άσκηση καθηκόντων τους».
 
Θερμό επεισόδιο Σκουρλέτη-Παππά στη Βουλή
 
 Ένταση που παραλίγο να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο, από αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στη Βουλή, υπήρξε πριν από λίγο μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη και του βουλευτή της ΧΑ, Χρήστου Παππά.
 
  Αφορμή αποτέλεσαν χαρακτηρισμοί του κ. Παππά κατά την τοποθέτησή του, απέναντι στη κυβέρνηση, τους οποίους δεν άφησε αναπάντητους ο υπουργός. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής, αφού χαρακτήρισε τον εαυτό του εθνικιστή και ότι επιδοκιμάζει τη βία της ελευθερίας κατηγόρησε τη κυβέρνηση πως είναι με τις δυνάμεις κατοχής της χώρας.
 
«Είστε οι τιμητές της δικτατορίας που ευθύνεται για τη τραγωδία της Κύπρου», απάντησε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «σας γνωρίζει ο λαός καλά! Κραυγάζετε αλλά αυτές οι κραυγές δεν θα πνίξουν τις φωνές τη δημοκρατίας κ. Παππά. Πηγαίντε να πουλήσετε προστασία σε κανένα νυχτομάγαζο».
 
  Κάπου εκεί ακολούθησε κομφούζιο με τους βουλευτές της ΧΑ να φωνάζουν και να αποδοκιμάζουν τον υπουργό με τις γνωστές ιαχές, με κάποιους μάλιστα να λένε πως ακούστηκε η φράση- χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να το επιβεβαιώσουν- « να πεις στην οικογένειά σου να προσέχει».
 
Το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο δεν επιφέρει επιπτώσεις στο 85-90% των αγροτών, διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός Ευ. Αποστόλου
 
Το 85% με 90% των αγροτών δεν θα έχουν επιπτώσεις από τις νέες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, διαβεβαίωσε εκ νέου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου. Ταυτόχρονα, απέρριψε τις αιτιάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, ότι με την τροπολογία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η φορολογία στους αγρότες θα φτάσει στο 27,2%.
 
Όπως υποστήριξε ο κ. Αποστόλου, βάσει της τροπολογίας Τσακαλώτου, φορολογητέο εισόδημα θεωρούνται οι βασικές ενισχύσεις, αλλά μένουν εκτός φορολόγησης η πράσινη ενίσχυση, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις και οι αγροτικές αποζημιώσεις, και στο απυρόβλητο μένουν οι ενισχύσεις από τον δεύτερο πυλώνα.
 
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επέμεινε ότι το 85-90% δεν θα καταλάβει τη διαφορά, σημείωσε ότι οι περισσότερες φορολογικές δηλώσεις των αγροτών είναι κοντά στα 5.000 ευρώ, ενώ χαρακτήρισε «ιστορική μέρα» τη σημερινή.
 
«Καταφέραμε το αγροτικό, καθαρό αφορολόγητο εισόδημα για τον αγρότη να είναι στα 9.100 για μια μέση οικογένεια», τόνισε και προσέθεσε:
 
«Ειδικά για τον αγροτικό χώρο με το νομοσχέδιο που συζητάμε παύει ο αγρότης να είναι πολίτης β΄ κατηγορίας. Είναι ιστορική η σημερινή ημέρα γιατί υλοποιούνται γι αυτόν δύο βασικές ρυθμίσεις. Η καθιέρωση ατομικού φορολογητέου εισοδήματος και η διασφάλιση της κατώτερης εθνικής σύνταξης. Με τον συνδυασμό δε των ρυθμίσεων που φέρνουμε στο ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών, πράγμα που και οι ίδιοι είχαν ζητήσει με τις κινητοποιήσεις τους, όχι μόνον επιπτώσεις δεν υπάρχουν αλλά θα βγει και ωφελημένο το 90% των αγροτών».
 
Ο κ. Αποστόλου κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για υποκρισία τονίζοντας ότι τα δύο κόμματα ως κυβέρνηση ψήφισαν το νόμο 4172/13 σύμφωνα με τον οποίο όλα τα εισοδήματα θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με 13%.
 
«Δηλαδή για το καθαρό εισόδημα που δηλώθηκε για το 2014 ύψους 1,33 δις συν 2,6 δις οι ενισχύσεις οι αγρότες θα πλήρωναν το 2015 φόρο 511 εκ ευρώ, ενώ με την παρέμβασή μας, με το ν.4328/15 για το αφορολόγητο των ενισχύσεων μέχρι 12.000 ευρώ , πλήρωσαν 225 εκ ευρώ», υποστήριξε ο κ. Αποστόλου.
 
Τέλος, ο κ. Αποστόλου διευκρίνισε ότι τα καφενεία στην επαρχία με κάτω από 2000 κατοίκους , θα παραμείνουν με το ίδιο καθεστώς στον ΟΓΑ.
 
Κανέλλη: Μπερδέψατε τον Τσε με την μύγα τσε-τσε
 
«Μπερδέψατε τον Τσε με την μύγα τσε-τσε» είπε η Λιάνα Κανέλλη απευθυνόμενη στους βουλευτές της κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Έρχεστε εδώ και το παίζετε σωτήρες, αριστεροί που δεν σας καταλαβαίνει κανένας. Δεν έχετε καλύτερο μνημόνιο, έχετε ένα τρίτο μνημόνιο. Δεν έχετε αληθές λεξιλόγιο γιατί είσαστε οι ίδιοι που το “όχι” το κάνατε “ναι”». 
 
Παρουσιάζετε ως επαναστατική ηρωική διαδικασία ότι διαπραγματεύεστε με του κουαρτέτο που ήταν τρόικα για το τρίτο μνημόνιο που δεν είναι το δεύτερο και το πρώτο, για να ένα ύψος ποσού που δεν είναι εκείνο, ήταν το άλλο, με τελικό αποτέλεσμα  να κάνετε το χειρότερο που μπορούσε να κάνει ένα κόμμα που δεν θα το τολμούσε να κάνει ούτε και της δεξιάς.
 
Η κ. Κανέλλη καταλήγοντας αναφέρθηκε στην μητέρα του Παύλου Φύσσα: «Θυμούμενη την Εργατική Πρωτομαγιά, θυμούμενη όμως και την γιορτή της μάνας επιτρέψτε μου να σας πω ότι η μάνα του Φύσσα αυτή τη στιγμή ίσως δικαιούται ένα γαρύφαλλο παραπάνω, γιατί το παιδί της θα το αγκαλιάσει στον τάφο κι εμείς έχουμε το θράσος να μιλάμε σήμερα για ορισμένα πράγματα τα οποία αφορούν στους φασίστες αλλά κάνουμε πώς δεν τους βλέπουμε». 
 
Γεννηματά: Ο Τσίπρας έχει γίνει το δεξί χέρι του Σόιμπλε
 
Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά.
 
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης χαρακτήρισε «έκτρωμα» το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εκμεταλλεύτηκε τις δυσκολίες, τον θυμό και την οργή του κόσμου, υποσχόμενος ελπίδα που στη συνέχεια μετέτρεψε σε απόγνωση.
 
«Στήσατε ένα κόλπο γκρόσο για να μπορέσετε να κατακτήσετε την εξουσία, με λαϊκισμό και δημαγωγία την ώρα που η χώρα που προσπαθούσε να επιβιώσει. Κι όταν το πετύχατε, παραλάβατε μια χώρα που προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της και τα κάνατε μαντάρα» τόνισε και πρόσθεσε: «Επικίνδυνα ψεύτες ως αντιπολίτευση, επικίνδυνα ανίκανοι ως κυβέρνηση, ικανοί μόνο στην πολική εξαπάτηση. Γονατίστε όσο θέλετε, δεν θα γονατίσετε την Ελλάδα. Κανένας δεν μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία για να καλύψει την ανεπάρκεια του. Κοινωνικό κράτος δεν υπήρχε πριν από το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε.
 
Η κ. Γεννηματά συμπλήρωσε: «Η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει από πέρυσι τον Οκτώβριο με λιγότερα μέτρα και με άλλο προσανατολισμό. Τώρα βεβαία παρακολουθούμε όλους αυτούς του μήνες τη γνωστή παράσταση «Ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται σκληρά». Δεν είστε απλά ανίδεοι είστε και ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Δεν μάθατε ότι ανάπτυξη και φοροτεχνική πολιτική δεν πάνε μαζί».
 
Προτεραιότητα της κυβέρνησης η αποκτάσταση της σταθερότητας με κοινωνική δικαιοσύνη, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης
 
«Προτεραιότητά μας είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας με τρόπο κοινωνικά δίκαιο», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης
 
Αναφερόμενος στις φορολογικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ο κ. Χουλιαράκης τόνισε ότι η μεγάλη πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώσει πολύ λιγότερο φόρο απ’ ό,τι πλήρωναν, η μεγάλη πλειονότητα του αγροτικού πληθυσμού δεν θα πληρώνουν φόρο σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα τα ελάχιστα ή λιγότερα από όσα πληρώνουν τώρα.
 
Συνεχίζοντας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που επιχειρείται θα είναι ιδιαίτερα ήπια, καθώς έχει ορίζοντα τριετίας και τα μέτρα που νομοθετούνται τώρα θα εφαρμοσθούν σταδιακά, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση των νοικοκυριών να είναι πολύ μικρότερη από την επιβάρυνση που έχει δεχθεί η ελληνική κοινωνία την τελευταία τριετία.
 
Ο κ. Χουλιαράκης άσκησε έντονη κριτική στο βασικό επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το 2014 υπήρχαν σημαντικοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης οι οποίοι εν συνεχεία ανακόπηκαν, σημειώνοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν αναιμικός και θα οδηγούσε σε βάθεμα της ύφεσης.
 
Συνεχίζοντας είπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 ήταν 0,7% και ο στόχος για το 2015 ήταν η επίτευξη πλεονάσματος 3%.
 
«Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η οικονομία θα πήγαινε όσο καλά προέβλεπε η τότε κυβέρνηση, με πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% θα απαιτούνταν επιπλέον μέτρα περί τα 4 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά έως το 3%, ενώ εμείς θα λάβουμε δημοσιονομικά μέτρα 5,4 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και κατέληξε:
 
«Η βαθιά διαφορά ανάμεσα σε μας και την συντηρητική παράταξη, είναι ότι η δική μας προσπάθεια οικονομικής ανόρθωσης γίνεται με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, με ρεαλιστικούς στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, και ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή. Αντίθετα, η ΝΔ τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης που θα προκύψουν έως το 2018 θα τα κάνει φοροαπαλλαγές, μειώνοντας το κοινωνικό κράτος. Εμείς θα τα επενδύσουμε στο κοινωνικό κράτος για να βγει η χώρα από την κρίση με ψηλά το κεφάλι».
 
Σταθάκης: Περάσαμε τις θέσεις μας για τα κόκκινα δάνεια
 
Την ικανοποίηση του για τον τρόπο που εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση με τους δανειστές στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Σταθάκης.
 
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ασφαλιστικού, ο υπουργός Οικονομίας, δήλωσε πως η συμφωνία για τα δάνεια κινείται πάνω στις θέσεις της ελληνικής πλευράς, καθώς εξασφαλίζει τη προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν συνδέσει τα δάνειά τους με αυτή. Σημείωσε μάλιστα πως δεν θα αλλάξει τίποτα στο υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών και επιχείρησε να καθησυχάσει λέγοντας πως «θα τον δείτε το νόμο σύντομα που θα έρθει στη Βουλή».
 
Από κει και πέρα ο υπουργός ανέλυσε τη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και έψεξε την αντιπολίτευση, λέγοντας πως αν ίσχυαν όλα αυτά που καταλογίζει στη κυβέρνηση ( απώλεια 12 δις ευρώ, ύφεση στην οικονομία και κακοδιαχείριση), τότε με κάποιο τρόπο τα στοιχεία αυτά θα αποτυπώνονταν στην εξέλιξη του ΑΕΠ. « Η εκτέλεση του προϋπολογισμού πήγε εξαιρετικά! Άρα δεν μπορούν να ισχύουν όλα αυτά μαζί», είπε και πρόσθεσε με νόημα: ««δεν είμαστε μια κυβέρνηση έτοιμη να παραιτηθεί, ή που κοιτάζει τι εκλογές, ή που δεν ξέρει τι θέλει»
 
Τέλος χαρακτήρισε «τομή» το ασφαλιστικό, γιατί όπως είπε, καθιερώνει ενιαίους κανόνες για όλους και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος και προοδευτική μεταρρύθμιση το φορολογικό, επειδή «έχει προοδευτικό πρόσημο! Προστατεύει απόλυτα τα φτωχότερα στρώματα, και τα μεσαία έχουν οριακή αύξηση ή μείωση.
 
Βενιζέλος σε κυβέρνηση: Εχετε εγκλωβίσει τη χώρα σε ένα αδιέξοδο
 
Λάβρος κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής που αυτή ακολουθεί όχι μόνο στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς αλλά και στο προσφυγικό και την εξωτερική πολιτική ήταν για ακόμα μια φορά ο Βαγγέλης Βενιζέλος.
 
Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με ύφος επιθετικό, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «γλύφει εκέι που κάποτε έφτυνε» και πως γύρισε τη χώρα πίσω. « Το κακό είναι μεγάλο! Γιατί από θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης βρεθήκαμε σε σωρευτική ύφεση κα οι οιωνοί είναι άσχημοι. Γι’ αυτό οδηγούμαστε σε σκληρά μέτρα στο ασφαλιστικό, γιατί χάσαμε τη δυναμική της ανάπτυξης. Η οπισθοχώρηση έχει κόστος στη προοπτική της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά και τα σύνορα της ΕΕ που φαίνεται ότι έχουν προσδιοριστεί στην περιοχή των Σκοπίων. Ο κ. Βενιζέλος, αναφέρθηκε και σε τρία σενάρια βάσει των οποίων κινείται η κυβέρνηση. Το πρώτο- το αθώο όπως είπε- είναι αυτό της διαχείρισης του μνημονίου με την ελπίδα της ανάκαμψης στο μέλλον, ενώ το δεύτερο, αυτό της λογικής «βλέποντας και κάνοντας». « Το τρίτο που θέλω να υπογραμμίσω: Να ρίξετε την ευθύνη στους κακούς εταίρους, το ΔΝΤ, τον Σόιμπλε, την αντιπολίτευση παίζοντας παιχνίδι επικίνδυνο με τα εθνικά θέματα, τους θεσμούς, το νόμισμα», είπε και κατέληξε: « οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν μόνο όταν χάνουν τη πλειοψηφία στη βουλή αλλά και υπό το βάρος της κατακραυγής και της ευθύνης όταν παίζουν με τη φωτιά. Έχετε εγκλωβίσει τη χώρα σε ένα αδιέξοδο! Το ζήτημα της Ελλάδας είναι πρωτίστως πολιτικό, συνίσταται στο ότι βρίσκεστε στην κυβέρνηση εκβιάζοντας την ιστορία και αυτό εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να κρατήσει πολύ».

σχετικα αρθρα