Σφοδρή επίθεση σε Τσίπρα και Κατρούγκαλο εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το ασφαλιστικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σας είχα προειδοποιήσει ότι θα είστε ο νεότερος τέως πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης. Προσθέτω ότι θα είστε και ο πιο απαξιωμένος», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο  «δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα για να βγει από την κρίση».

«Κάθε μέρα που παραμένετε στην εξουσία, διαβρώνετε την εξουσία και εκμαυλίζετε την πολιτική», είπε εξάλλου σε άλλο σημείο της ομιλίας του και επανέλαβε ότι «πρέπει να φύγετε μια ώρα αρχύτερα».

Παραφράζοντας τον Μάρκ Τουαίν είπε ότι «υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και ο κ. Τσίπρας». Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε τις παλαιότερες υποσχέσεις του πρωθυπουργού και πρόσθεσε ότι αυτό που καλούμαστε να πληρώσουμε με τα επιπλέον μέτρα που ζητούν οι πιστωτές είναι «ρήτρα προσωπικής αναξιοπιστίας του πρωθυπουργού».

Ο κ. Τσίπρας είπε στους βουλευτές του ότι «σε αυτή τη χώρα είναι πλέον ανάγκη να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας». Είναι οξύμωρο ο κατά συρροή ψεύτης να λέει για γλώσσα της αλήθειας, ανέφερε ακόμη ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Τα πυρά του όμως έστρεψε και κατά του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, τον οποίο κατηγόρησε για υποκρισία και «αμοραλισμό του αισχίστου είδους» θυμίζοντας ότι στο παρελθόν είχε προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον μέτρων που τώρα εισηγείται.

«Δεν έχει κανένα φραγμό, αρκεί να κρατηθεί στην εξουσία. Ποιον μπορεί να ξανακοιτάξει;» διερωτήθηκε και μίλησε για πολιτική υποκρισία.

Παράλληλα αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών σημείωσε ότι «στην επιστολή που έστειλε, γράφει επί λέξει: Οι έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν την ιδιοκτησία του προγράμματος» και πρόσθεσε: «Η μισή κυβέρνηση εναντιώνεται στο ίδιο το πρόγραμμα. Και έχετε το θράσος να μιλάτε για ιδιοκτησία στους έλληνες πολίτες».

Ειδικά για το ασφαλιστικό ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι τα μέτρα που εισηγείται η κυβέρνηση είναι «ταφόπλακα» για την ανάπτυξη, καθώς όπως ανέφερε η πρόταση αυτή «δεν εγγυάται τη βιωσιμότητα ούτε είναι δίκαιη αλλά οδηγεί σε πόλεμο γενεών, στρεβλώνει βάναυσα τα κίνητρα για την εργασία, μετατρέπει το ασφαλιστικό σύστημα σε προνοιακό και φυσικά μειώνει τις συντάξεις». 

Ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σε εννέα σημεία. Το νομοσχέδιο, όπως είπε:

  • Μειώνει τις συντάξεις όσων βγουν στην σύνταξη από εδώ και στο εξής, ενώ οι υφιστάμενες συντάξεις προστατεύονται μέχρι το 2018
  • Το νομοσχέδιο εξοντώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Με το νομοσχέδιο εμπαίζετε τους αγρότες. Καταργείτε τον ΟΓΑ και φορολογείτε και τις ενισχύσεις.
  • Μειώνει τις πραγματικές αποδοχές όλων των εργαζομένων
  • Κόβει το αφορολόγητο για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων. Η τσίπα δεν είναι χαρακτηριστικό της κυβέρνησής σας, είπε.
  • Κοροϊδεύει τους χαμηλόμισθους και εξοντώνει τους συνεπείς φορολογούμενους
  • Φορτώνετε στους πολίτες την εισφορά αλληλεγγύης ως μόνιμο φόρο
  • Αυξάνετε την φορολόγηση κατά 12% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυξάνετε την φορολόγηση σε συνθήκες ασφυξίας
  • Αυξάνετε τον φόρο στα μερίσματα, αποτελεί κίνητρο για φορολογική μετανάστευση.

Κατά τη δευτερολογία του, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι ο Πρωθυπουργός δεν είπε αλήθεια στην ομιλία του στην Βουλή, ούτε για τα ποσοστά αναπλήρωσης, ούτε όμως και για τις ρυθμίσεις που θα φέρει για τα κόκκινα δάνεια.

Για το χρέος είπε ότι η υπόσχεση για ελάφρυνση υπάρχει από τον Νοέμβριο του 2012. «Αυτή την υπόσχεση που υπήρχε την εξαγοράζετε με 8 δισ. μέτρα. Το χρέος κατέστη μη βιώσιμο από τις δικές σας αστοχίες», ανέφερε.