Από το 2010 οπότε η χώρα μπήκε στο πρώτο μνημόνιο κατά κοινή ομολογία εκτός από οικονομικό κεφάλαιο, εκτός από ανεργία λουκέτα και πολλά δεινά έχει σπαταληθεί και πολύτιμο ανθρώπινο πολιτικό προσωπικό. Κάτι τέτοιο έχει συμβεί σε εκείνους που ανέλαβαν τη θέση του υπουργού των Οικονομικών σε όποια κυβέρνηση εφάρμοσε μνημόνιο με εξαίρεση έναν, τον Γιάννη Στουρνάρα.

Πρώτος μνημονιακός υπουργός που διαπραγματεύτηκε το μνημόνιο το 2010 ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο εκ Κοζάνης Γιώργος Παπακωνσταντίνου αφού ξεκίνησε με πολλές ελπίδες την πολιτική του σταδιοδρομία δεν κατάφερε να επιβιώσει μετά από πολλές περιπέτειες και πολιτικές και δικαστικές. Ο κύριος Παπακωνσταντίνου ουσιαστικά αποτέλεσε τον κυματοθραύστη του πρώτου μνημονίου. Στην αρχή τα πράγματα κυλούσαν ομαλά ώσπου άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες συνέπειες του προγράμματος. Τότε ο πρώην υπουργός δέχθηκε ισχυρότατες πιέσεις από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και τον Ιούνιο του 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου τον αντικατέστησε βάζοντας στη θέση του τον Ευάγγελο Βενιζέλο .

Ο κύριος Παπακωνσταντίνου πήρε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο κράτησε και στην κυβέρνηση Παπαδήμου αλλά στις εκλογές του 2012 δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής. Στη συνεχεια ήρθε η δικαστική περιπέτεια με τη λίστα Λαγκάρντ . Τώρα ο κύριος Παπακωνσταντίνου ο οποίος πέρασε δύσκολες στιγμές , καθώς με δυσκολία μπορούσε να πάει ακόμη και σινεμά, έγραψε το βιβλίο του με τίτλο game over και σκέφτεται σοβαρά την επόμενη μέρα της ζωής του η οποία ειναι σίγουρα εκτός πολιτικής.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πέρασε δύσκολες στιγμές στο υπουργείο Οικονομικών.

Προσπέρασε την πρόταση Σόιμπλε για grexit τον Σεπτέμβριο του 2011 και ως κορυφαία στιγμή του θεωρεί το επιτυχημένο PSI . Στη συνεχεια ο κύριος Βενιζέλος και αφού ο Παπανδρέου παραιτήθηκε μετά τος Κάννες, κέρδισε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ το οποίο οδήγησε στις δύο εκλογικές μάχες του 2012 στις οποίες κατέλαβε την τριτη θέση. Αντιπρόεδρος και υπουργός των Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σαμαρά δεν κατάφερε να εχει ως επικεφαλής καλά αποτελέσματα στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 όπου το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση της ιστορίας του. Στη συνέχεια παραιτήθηκε και τη θέση του ανέλαβε η κυρία Φώφη Γεννηματά. Τώρα βουλευτής Θεσσαλονίκης ψάχνει την κατάλληλη ευκαιρία να επανέλθει δυνατός στο προσκήνιο . Συνεργάτες του τονίζουν πως ο κύριος Βενιζέλος πλήρωσε το τέλος μέσω ΔΕΗ που μπήκε στα ακίνητα που είχε επικρατήσει ως "χαράτσι" , που πολλοί τώρα το νοσταλγούν.

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου το 2012 υπουργός Οικονομικών είχε αναλάβει ο Φίλιππος Σαχινίδης μέχρι τότε υφυπουργός. Η θητεία του πήραν σύντομη αλλά και αυτόν χτύπησε η κατάρα της θέσης. Ο κύριος Σαχινίδης ο οποίος σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες είχε εξαιρετική παρουσία στο υπουργείο και στις δυο θέσεις που υπηρέτησε εξελέγη το 2012 ωστόσο μετά από ατελείωτες κόντρες με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ με προορισμό το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου όπου παραμένει ως σημερα παράλληλα με την εργασία του ως αναλυτής σε τράπεζα. Στην κυβέρνηση Σαμαρά στον πρώτο που εγινε πρόταση ήταν ο κύριος Ράπανος, ωστόσο ένα πρόβλημα υγείας ειπχε ως αποτέλεσμα ο κύριος Ράπανος να μην πάει σε αυτή τη θέση. Αμέσως μετά ήρθε ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος σιγά σιγά κατάφερε να καταγράψει θετική πορεία.

Η παρουσία του στο υπουργείο ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2014 λίγο μετά τις ευρωεκλογές. Ωστόσο ο κύριος Στουρνάρας δε χάθηκε καθώς ανέλαβε την Τράπεζα της Ελλάδος θέση την οποία κατέχει εώς σήμερα. 

Στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα τη θέση ανέλαβε ο Γιάνης Βαρουφάκης . Ο εκρηκτικός Βαρουφάκης προκάλεσε περισσότερα προβλήματα στον Τσίπρα απ όσα ήδη είχε. Ο πρωθυπουργός ακολούθησε την τακτική που πρότεινε ο Βαρουφάκης ο οποίος μέσα σε εφτά μήνες πρόλαβε να κάνει εχθρούς του σχεδόν όλους τους υπουργούς της Ευρωζώνης . Το τέλος στο υπουργείο ήρθε λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα και τη θέση ανέλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κύριος Βαρουφάκης δίνει τώρα διαλέξεις ανά την υφήλιο και είναι σύμβουλος των Εργατικών στη Βρετανία. Το μέλλον του Ευκλείδη Τσακαλώτου άδηλο, αλλά εξαιρετικά δύσκολα θα ξεφύγει από την παράδοση που εχουν δημιουργήσει οι προκάτοχοι του. 

 Η θέση μοιάζει να καταπίνει πολιτικούς είτε υπάρχει οικονομική κρίση είτε όχι. Γιάννος Παπαντωνίου , Νίκος Χριστοδουλάκης, Γιώργος Αλογοσκούφης, Γιάννης Παπαθανασίου υπουργοί Οικονομικών ακόμη και σε ανθηρές περιόδους της ελληνικής Οικονομίας.