current views are: 9

9 Μαΐου 2016
Δημοσίευση04:11

Μετά τη μάχη του ασφαλιστικού η ώρα της αλήθειας του Eurogroup

Η μάχη για την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε αναίμακτα για την κυβέρνηση, που πλέον αναμένει με ανυπομονησία τα αποτελέσματα του σημερινού eurogroup.

Δημοσίευση 04:11’

Η μάχη για την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε αναίμακτα για την κυβέρνηση, που πλέον αναμένει με ανυπομονησία τα αποτελέσματα του σημερινού eurogroup.

Η μάχη για την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε αναίμακτα για την κυβέρνηση, που πλέον αναμένει με ανυπομονησία τα αποτελέσματα του σημερινού eurogroup

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε αυτό το πολύ δύσκολο Σαββατοκύριακο. Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, σχολίαζε λίγο μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ “βούλωσαν” για τα καλά τα στόματα των καλοθελητών. Συμπλήρωσε μάλιστα λέγοντας πως όλοι τους, παρά την τεράστια πίεση που δέχτηκαν το προηγούμενο διάστημα, έδειξαν πως αντιλαμβάνονται πλήρως το διακύβευμα και εμφανίστηκαν ενιαίοι και αδιαίρετοι, στέλνοντας μήνυμα πως η πλειοψηφία των 153 έχει αποφασίσει να στηρίξει μέχρι τέλους την κυβερνητική πολιτική.  

Η εξέλιξη αυτή, αν και αναμενόμενη, ικανοποίησε πλήρως το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, που εκτιμά πως τα δύσκολα πέρασαν και πως πλέον μένουν τα τελευταία μέτρα μέχρι την τελική συμφωνία. Άλλωστε, το δωράκι της τελευταίας στιγμής που έκανε η κυβέρνηση προς τους δανειστές με την μείωση του αφορολόγητου, έδειξε διάθεση συνεργασίας από την ελληνική πλευρά. Πλέον, περιμένει με την σειρά της να εκτιμηθεί όπως πρέπει από την πλευρά των θεσμών, καθώς αποτελούσε βασική τους αξίωση κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων. 

Πάντως, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού σημείωναν πως παρά την κίνηση καλής θέλησης στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση, η σημερινή συνεδρίαση θα είναι πολύ δύσκολη. Γνωρίζουν πολύ καλά πως ο Πολ Τόμσεν εκ μέρους του ΔΝΤ και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περιμένουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με το μαχαίρι στα δόντια.  

Όλες οι πλευρές έχουν προετοιμαστεί έτσι ώστε να μπορέσουν να περάσουν τις δικές τους θέσεις στην συζήτηση, με την ελληνική πλευρά να δηλώνει έτοιμη να αποκρούσει τις επιθέσεις των δύο δύσκολων αντιπάλων. Αν και από το Μαξίμου δεν εγκαταλείπουν την σκέψη πως θα μπορούσε να βρεθεί λύση ακόμη και σήμερα, αντιλαμβάνονται πλήρως ότι αυτή η προοπτική μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη. Στην παρούσα φάση, ως ρεαλιστικότερος στόχος φαντάζει μια θετική δήλωση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για την πορεία των διαπραγματεύσεων και μία γραπτή δήλωση για την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος.  

Πάντως, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, καθώς εκτιμά πως η δουλειά που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα απέδωσε καρπούς και η χώρα δεν θα εμφανιστεί μόνη στο τραπέζι των συζητήσεων. «Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές θέσεις και προτάσεις υποστηρίζονται σθεναρά από μια συμμαχία χωρών και θεσμικών παραγόντων», φέρεται να ανέφερε προς τους στενούς του συνεργάτες ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια των αλλεπάλληλων συσκέψεων που είχαν καθ’ όλη την διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. 


σχετικα αρθρα