Μπορεί με... μία φωνή οι Αλέξης Τσίπρας και Γιάννης Δραγασάκης να σχολίασαν ότι η χθεσινή ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. στη Βουλή χρήζει μελέτης προκειμένου να αποκαλυφθούν τα κρυφά μηνύματά της, ωστόσο τα περισσότερα από όσα ανέφερε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κάτι παραπάνω από σαφή. 

Μάλιστα, η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχε ως μόνους αποδέκτες τους βουλευτές ή έστω τον ελληνικό λαό – προς τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης προέβαλλε τη «Συμφωνία Αλήθειας» για τη σωτηρία της Ελλάδας – αλλά και τους εταίρους και δανειστές της χώρας στο εξωτερικό. 

Σε μία περίοδο που η στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο νέο πακέτο μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στις Βρυξέλλες και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ενώ στο παρασκήνιο κυκλοφορεί το σενάριο να ζητηθεί από τη Βουλή να ψηφίσει με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών ο νέος μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, ο κ. Μητσοτάκης επεδίωξε να απαντήσει με τον πλέον επίσημο τρόπο. 

Τί είπε; Ότι η Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζει πλήρως τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα. Δηλαδή το πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί και άρα και τις υποχρεώσεις για την επίτευξη πλεονασμάτων, περικοπή δαπανών, προώθηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνον δεσμεύτηκε για ένα άλλο μίγμα πολιτικής αλλά έσπευσε, επικρίνοντας τους εταίρους, να περιγράψει πιο είναι αυτό. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι φέρουν ευθύνη και οι πιστωτές που βλέπουν τις μεταρρυθμίσεις να σέρνονται και αποδέχονται νέα αύξηση φόρων, αν και ξέρουν ότι θα είναι αναποτελεσματική. Με αυτό τον τρόπο, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. οικοδόμησε, και επισήμως, την επιχειρηματολογία του έναντι των όποιων πιέσεων από το εξωτερικό ενώ κατέστησε σαφές ότι το δικό του βάρος θα πέσει στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, των ιδιωτικοποιήσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων, μειώνοντας έτσι το φορολογικό και ασφαλιστικό βάρος για ιδιώτες και επιχειρήσεις. 

Το δεύτερο, σαφές επίσης, μήνυμα Μητσοτάκη απευθυνόταν στο εσωτερικό ακροατήριο. Για πρώτη φορά, ίσως, σε τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ανάλωσε όλο το χρόνο του σε επιθέσεις προς την κυβέρνηση αλλά – μέσω της σύγκρισης με τον κ. Τσίπρα – επεδίωξε ταυτόχρονα να παρουσιάσει το δικό του στίγμα πολιτικής. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η ομιλία Μητσοτάκη είχε πολλά προεκλογικά στοιχεία, καθώς ήταν σαφές ότι πρόθεσή του ήταν να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους που αύριο φιλοδοξεί να τον στηρίξουν στις κάλπες. 

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης περιέλαβε στις αναφορές του, συγκεκριμένα στις εννέα συνέπειες των νέων μέτρων, το σύνολο σχεδόν του ενεργού πληθυσμού ενώ επιτέθηκε, εξ αριστερών, στον κ. Τσίπρα καταγγέλλοντας τον ότι δηλώνει αριστερός αλλά είναι αυτός που αυξάνει τους άδικους έμμεσους φόρους και επιβαρύνει χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ, που τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει νέο κύκλο περιοδειών, επεδίωξε να ακυρώσει την ασκούμενη από τον κ. Τσίπρα κριτική ότι είναι υπερασπιστής των συμφερόντων, αναφέροντας με συγκεκριμένα παραδείγματα τις συνέπειες των μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ στους χαμηλοσυνταξιούχους (αύξηση εισφορών, κατάργηση ΕΚΑΣ, χωρίς πρόβλεψη για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα), χαμηλόμισθους (μείωση αφορολόγητου, αύξηση έμμεσων φόρων), αγρότες (κατάργηση ΟΓΑ, αύξηση εισφορών), νέους επαγγελματίες ή ανέργους. Οι αναφορές αυτές δεν ήταν τυχαίες καθώς αποτελούν τα κοινά στα οποία ο κ. Μητσοτάκης θα επικεντρώσει, εφεξής, την προσπάθεια για διάχυση του πολιτικού μηνύματος της Ν.Δ. Από την επιτυχία του εγχειρήματος, λένε στη Συγγρού, θα κριθεί εάν η νίκη στις επόμενες εκλογές θα είναι απλώς δεδομένη ή αν θα λάβει δυναμική ισχυρού πλειοψηφικού κύματος.