current views are: 4

9 Μαΐου 2016
Δημοσίευση09:12

Το σταυροδρόμι των εξελίξεων για την κυβέρνηση – Όλα τα σενάρια

Ως συνεδρίαση -«σταυροδρόμι» των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν στο ελληνικό πρόγραμμα τις επόμενες ημέρες περιγράφεται από διαφορετικές πλευρές (και την ελληνική) η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. 

Δημοσίευση 09:12’

Ως συνεδρίαση -«σταυροδρόμι» των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν στο ελληνικό πρόγραμμα τις επόμενες ημέρες περιγράφεται από διαφορετικές πλευρές (και την ελληνική) η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. 

Ως συνεδρίαση -«σταυροδρόμι» των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν στο ελληνικό πρόγραμμα τις επόμενες ημέρες περιγράφεται από διαφορετικές πλευρές (και την ελληνική) η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Οι εταίροι μας κρατούν καλά κλειστά τα χαρτιά τους και η ελληνική αντιπροσωπεία (Ε. Τσακαλώτος –Γ. Χουλιαράκης) προετοιμάζονται ακόμη και για δυσάρεστες εκπλήξεις! 

Με δεδομένο πάντως ότι ο ίδιος ο Γ. Ντάισελμπλουμ έβαλε το θέμα του χρέους στην ατζέντα της συνάντησης, η 9η Μαΐου -ημέρα της Ευρώπης σημειωτέον- προοιωνίζεται ως μια πολύ σημαντική ημέρα, όπως άλλωστε είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει και ο Α. Τσίπρας χθες βράδυ στη Βουλή. Προϋπόθεση, βέβαια, για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος είναι να δοθεί λύση και στους άλλους «κόμπους» της διαπραγμάτευσης. 

Ένα καλό σενάριο είναι να δοθεί «πράσινο φως» στην εκταμίευση της δόσης (όλης ή μέρους αυτής). Απόφαση που θα στείλει θετικό «σήμα» για την πορεία της διαπραγμάτευσης χωρίς αμφιβολία. Στην περίπτωση αυτή, στο επόμενο Eurogroup θα μπορούσε να κλείσει η αξιολόγηση ταυτόχρονα με τα άλλα δύο εκκρεμή κεφάλαια, τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και τα επιπλέον μέτρα, επονομαζόμενα και ως «κάβα». Ενώ θετικά είναι τα μηνύματα (ως τώρα) και για το δημοσιονομικό κόφτη, η αποτελεσματικότητα του οποίου μάλλον πείθει τους συνομιλητές της ελληνικής κυβέρνησης. 

Από εδώ και κάτω αρχίζουν τα κακά σενάρια. Οι Ευρωπαίοι, ο Β. Σόιμπλε εν προκειμένω, αισθανόμενος και αυτός την πίεση του ΔΝΤ, είναι πιθανό να ζητήσει τα μέτρα που σύντομα θα ψηφιστούν, να εφαρμοστούν κατά κύριο λόγο την τρέχουσα χρονιά, λιγότερα το 2017 και ελάχιστα το 2018.   

Εφόσον επαληθευτεί η πληροφορία, τότε θα συνιστά μια δυσάρεστη ανατροπή δεδομένου ότι από τις μέχρι τούδε συζητήσεις, οι Έλληνες υπουργοί και συνεργάτες τους είχαν μείνει με τη βάσιμη εντύπωση ότι τα μέτρα θα μοιράζονταν ισόποσα (ή περίπου ισόποσα) στις τρεις χρονιές, 2016 -2018.

Σήμερα το απόγευμα θα ξέρουμε οριστικά τις διαθέσεις των εταίρων μας.


σχετικα αρθρα