current views are: 5

9 Μαΐου 2016
Δημοσίευση10:48

Ευρεία συμμαχία αποπομπής Τσίπρα επιδιώκει ο Μητσοτάκης

Θεμέλια για μία ευρεία κοινωνική και πολιτική συμμαχία που θα έχει ως τελικό στόχο την απονομιμοποίηση και την κατάρρευση της κυβέρνησης Τσίπρα επιδιώκει να θέσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δημοσίευση 10:48’

Θεμέλια για μία ευρεία κοινωνική και πολιτική συμμαχία που θα έχει ως τελικό στόχο την απονομιμοποίηση και την κατάρρευση της κυβέρνησης Τσίπρα επιδιώκει να θέσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θεμέλια για μία ευρεία κοινωνική και πολιτική συμμαχία που θα έχει ως τελικό στόχο την απονομιμοποίηση και την κατάρρευση της κυβέρνησης Τσίπρα επιδιώκει να θέσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Οι διατάξεις του φορολογικού και ασφαλιστικού  δεν αφήνουν κανένα ανεπηρέαστο και ήδη με τη χθεσινή του ομιλία ο κ. Μητσοτάκης  επιχείρησε να απευθυνθεί στο σύνολο των ελλήνων πολιτών και, ταυτόχρονα, να αποδομήσει το κεντρικό επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου ότι η πολιτική που εφαρμόζει έχει ταξικό πρόσημο υπέρ των μη προνομιούχων. 

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου, η πρόβλεψή του μόνον για έναν εκ των δύο συζύγων με παιδιά, οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ, που προηγήθηκαν σε είδη ευρείας κατανάλωσης και θα ενταθούν με την αύξηση του συντελεστή στο 24%, η αύξηση των εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση είναι μέτρα που πλήττουν όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες και βέβαια όχι μόνον δεν έχουν ταξικό πρόσημο αλλά συνιστούν επίθεση εναντίον του συνόλου της κοινωνίας, θα επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος το αμέσως επόμενο διάστημα θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, προκειμένου να ενισχύσει την επιρροή της Ν.Δ. και να κεφαλαιοποιήσει τη δημοσκοπική της πρωτιά. 

Συγκεκριμένα, ειδικά από τη στιγμή που ουδείς μπορεί να αποκλείσει να υπάρξουν και εκλογικές εξελίξεις τους επόμενους λίγους μήνες, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. στέλνει μήνυμα προς:

•    τον αγροτικό τομέα, ο οποίος με ισχυρό τρόπο στήριξε ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές και, πλέον, διαπιστώνει τα αδιέξοδα που δημιουργούνται με το νέο ασφαλιστικό. Υπενθυμίζεται ότι και η Ν.Δ. βρισκόταν υπό την πίεση της τρόικας προκειμένου να αναμορφωθεί το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς των αγροτών, πλην όμως αναζητούσε λύση που θα προστάτευε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Επιπλέον στοιχείο που θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί ο πρόεδρος της ΝΔ είναι η κατάργηση του ΟΓΑ, ο οποίος παρέμενε ένας εκ των τριών πυλώνων στο ασφαλιστικό που σχεδίαζε η Ν.Δ. ως κυβέρνηση
•    τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που βλέπουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να αυξάνεται (στο 29% από 26%) αλλά και τις εισφορές που καλούνται να καταβάλλουν για υγεία και ασφάλιση να πολλαπλασιάζονται
•    τους επιστημονικούς φορείς («κίνημα γραβάτας»), όπως οι δικηγόροι, μηχανικοί, ιατροί, που βρίσκονται σε θέσεις μάχης απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα και δηλώνουν απειλούμενοι από τις αποφάσεις της κυβέρνησης και, τέλος
•    τις λαϊκά στρώματα των αστικών κέντρων αλλά και τους ανέργους ή απασχολούμενους με μισθούς πείνας. Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει καλά πως, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, δεν μπορεί να «τάξει» στους πάντες τα πάντα όπως, ενδεικτικά, η αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως εξήγγειλε αλλά ουδέποτε υλοποίησε ο νυν Πρωθυπουργός. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί, εξ άλλου, ότι μία τέτοια πολιτική τακτική θα συνιστούσε πλήρη ακύρωση του προφίλ που με συνέπεια οικοδόμησε τα τελευταία χρόνια και τον έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος θα είναι, ίσως, ο πρώτος υποψήφιος για την Πρωθυπουργία που θα κριθεί, με τρόπο αυστηρό για όσα περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό σχέδιο που θα καταθέσει. Πλην, όμως, στη φαρέτρα της Συγγρού υπάρχουν ήδη μία σειρά από όπλα (από τη γενική αρχή περί ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης επενδύσεων μέχρι απλά προγραμματικά σχήματα (όπως για παράδειγμα η παροχή φοροαπαλλαγών προκειμένου οι επιχειρήσεις να επιδοτούν το κόστος μετακίνησης του προσωπικού τους με τα ΜΜΕ).  

Ο κλειστός κύκλος συνεργατών του Προέδρου της Ν.Δ. θεωρεί δεδομένη την, αργά ή γρήγορα, ανάληψη της Πρωθυπουργίας από τον κ. Μητσοτάκη. Πλην όμως γνωρίζουν ότι η ισχυροποίηση της υποψηφιότητάς του και, τελικά, της ίδιας της Πρωθυπουργίας του προϋποθέτει τη διαμόρφωση μίας ευρείας πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας, Με άλλα λόγια, κρίνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει ένας ισχυρός Πρωθυπουργός μόνον εφόσον κατορθώσει να πείσει όχι μόνον τους επαγγελματίες και εργαζόμενους των αστικών κέντρων αλλά και όσους βιοπορίζονται σε δύσκολες περιοχές, είτε αυτές είναι ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα, είτε ο κάμπος της Λάρισας.  


σχετικα αρθρα