Μικρό καλάθι για το ζήτημα του χρέους δίνει εκ νέου το Βερολίνο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Γερμανίας να διαμηνύει ότι «η θέση της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει».

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «η θέση της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει» και προσέθεσε: «Η ετοιμότητα για την συζήτηση των μέτρων ελάφρυνσης χρέους υπάρχει, όσο αποτελεί μέρος μιας συγκεκριμένης σειράς βημάτων» τόνισε ο κ. Γκάμπριελ, ενώ έσπευσε να συμπληρώσει ότι «το Eurogroup έχει επιβεβαιώσει ότι ένα ονομαστικό κούρεμα του χρέους είναι αδύνατο».

«Η ετοιμότητα για την συζήτηση των μέτρων ελάφρυνσης χρέους υπάρχει, όσο αποτελεί μέρος μιας συγκεκριμένης σειράς βημάτων». Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης έσπευσε να συμπληρώσει: «Το Eurogroup έχει επιβεβαιώσει ότι ένα ονομαστικό κούρεμα του χρέους είναι αδύνατο».

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατέστησε σαφές ότι στηρίζει το να δοθεί στην Ελλάδα μια προοπτική, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, Μπεάτε Μπράαμς, κληθείσα να διευκρινίσει τις δηλώσεις του αντικαγκελάριου περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η ίδια τόνισε ότι ο κ. Γκάμπριελ μιλούσε στο πλαίσιο κομματικής εκδήλωσης και υπό την ιδιότητα του αρχηγού του SPD και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει αντίφαση μεταξύ των απόψεών του και της θέσης της γερμανικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας, κ. Γκάμπριελ, λέγοντας ότι «τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Γκάμπριελ το Σαββατοκύριακο τις έκανε με την ιδιότητα του προέδρου του κόμματος. Η κυρία Μπράαμς τόνισε:

Ως εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και για τον υπουργό Οικονομίας Γκάμπριελ [δηλώνω ότι] κατέστησε σαφές και στηρίζει το να δοθεί στην Ελλάδα μια προοπτική. Η ελληνική κυβέρνηση χθες υλοποίησε μεταρρυθμίσεις και κατά την άποψη του υπουργού πρέπει να ξεκινήσουν συζητήσεις ελάφρυνσης χρέους.

Όσον αφορά αυτό, βρίσκεται στο προσκήνιο η μακροπρόθεσμη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και, στην περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, υπάρχουν ήδη οι αποφάσεις κρατών και κυβερνήσεων του περασμένου καλοκαιριού, με τις οποίες δόθηκε η προοπτική ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για το θέμα της ελάφρυνσης χρέους, μέσω επιμήκυνσης, ωριμάσεων κ.ο.κ.

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν ο κ. Γκάμπριελ θεωρεί ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει σήμερα στο Eurogroup, η κ. Μπράαμς σημείωσε ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει τις συζητήσεις των Βρυξελλών και συνέχισε λέγοντας ότι «το θέμα είναι η μακροπρόθεσμη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και, στην περίπτωση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, η διεξαγωγή της συζήτησης. Από τη σκοπιά του υπουργού Οικονομίας πρέπει αυτές οι συζητήσεις να διεξαχθούν τώρα και πολύ σύντομα».

Ερωτηθείσα αν ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφερόταν στην ανάγκη «κουρέματος» ή ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η εκπρόσωπός του διευκρίνισε: «Μιλάει συνειδητά για ελάφρυνση χρέους και το έχει συγκεκριμενοποιήσει και τους περασμένους μήνες. Ελάφρυνση χρέους, π.χ. μέσω μεγαλύτερων ωριμάσεων, αυτό εννοεί».