«Η σημερινή ημέρα,είναι επίσης πολύ σημαντική καθώς για πρώτη φορά στην ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup θα εισαχθεί το θέμα του χρέους» τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη διημερίδα διαλόγου για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Χαρακτήρισε την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, ως "σήμα για την οριστική έξοδο από την κρίση".

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «η ελάφρυνση του χρέους θα δημιουργήσει ένα εντελώς νέο κλίμα στην ελληνική οικονομία. Θα δώσει ανάσα στα δημοσιονομικά της χώρας», ενώ τόνισε ότι «κάθε βήμα προς τα εμπρός για την ελληνική οικονομία, θα μετασχηματίζεται σε πολιτικές για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Θα γίνουν τα βήματα για  την οριστική έξοδο της χώρας απο την κρίση και την επιτροπεία. Παρότι η χώρα περνάει τον πιο δύσκολο κάβο, αυτή η κυβέρνηση μάτωσε και ματώνει καθημερινά σε ένα δύσκολο αγώνα που θα φέρει όμως σημαντικά αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε:

Θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να αλλάξει σελίδα η χώρα. Να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ισότητας, κοινωνικής προστασίας και δικαιοσύνης.

«Αυτή η κυβέρνηση η οποία παρέλαβε ένα κράτος για την κατάσταση του οποίου δεν ευθύνεται, έρχεται η στιγμή να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα» τόνισε ο κ. Τσίπρας. 

Αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup είπε ότι η παρουσία του στη διημερίδα θα είναι σύντομη, διότι βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους συνεργάτες τους στις Βρυξέλλες όπου υπάρχει κρίσιμη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ. Δήλωσε, μάλιστα, αισιόδοξος για την ελάφρυνση του χρέους και περήφανος που η κυβέρνησή του το έθεσε ως ζήτημα και δικαιώθηκε.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη χθεσινή ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου. 

«Έχουμε ήδη αρχίσει να κάνουμε μεγάλες τομές με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που από χθες το βράδυ αποτελεί νόμο του κράτους, με τον δημόσιο διάλογο για την παιδεία, με την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Με όλα αυτά αποδεικνύουμε ότι υπάρχει ο άλλος δρόμος, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη. Αποδεικνύουμε ότι η πολιτική δεν είναι απλώς διαχείρισης της κρίσης, διαχείριση της μιζέριας, αλλά και σχέδιο για την αλλαγή της ζωής, ακόμα και όταν αυτό το σχέδιο είσαι κάποιες στιγμές αναγκασμένος να το υλοποιήσεις στις πιο δυσμενείς, στις χειρότερες συνθήκες».

Αναφορικά με τον πολύπαθο χώρο της Υγείας είπε ότι η χώρα τα τελευταία χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπη με συνεχή υποβάθμιση του τομέα υγείας, με λιγότερους πολίτες να έχουν δυνατότητα πρόσβασης.

Επιπλέον, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη σημερινή κατάσταση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τονίζοντας ότι «ιδιαίτερα την περίοδο 2010 – 2015, το κοινωνικό κράτος ήταν ο εύκολος και ο πιο άμεσος στόχος μιας καταστροφικής πολιτικής λιτότητας».

Οι ίδιοι που προσυπέγραψαν την καταστροφή του κοινωνικού κράτους, επιμένουν να ζητούν, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, μείωση των δαπανών. Και επιμένουν, χωρίς να λένε καθαρά ότι εννοούν τη μείωση του προσωπικού στα νοσοκομεία και στους μισθούς των εργαζομένων.

Τέλος ανακοίνωσε μέτρα και παρεμβάσεις στον τομέα της Υγείας:

  • Είναι απολύτως αναγκαία η εκκίνηση μιας ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης για το ουσιαστικό ρίζωμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Στόχος μας, το νέο σύστημα να απλωθεί σε κάθε γειτονιά της χώρας, ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι συμπολίτες μας.
  • Φιλοδοξούμε, η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να αποτελέσει την πιο εμβληματική προσπάθεια της διακυβέρνησής μας.
  • Μέχρι στιγμής έχουμε θεσμοθετήσει το δικαίωμα στην πλήρη και δωρεάν υγειονομική κάλυψη για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους, έχουμε καταργήσει το εισιτήριο των 5 ευρώ, ενώ αυξήσαμε το όριο των δαπανών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ κατά 300 εκατομμύρια
  • Παράλληλα με την διαφάνεια στις προσλήψεις που γίνονται μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, την πάταξη του πελατειακού κράτους και του μαύρου χρήματος.
  • Για το 2016 έχουν προϋπολογιστεί και έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται 3.448 νέες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.
  • Οι πολίτες θα είχαν πληγεί πολύ περισσότερο αν δεν υπήρχε το φιλότιμο και η ευαισθησία των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζόμενων.