Την ανάγκη να διατηρηθούν τα μείζονα επιτεύγματα της Ευρώπης -η Σένγκεν, η ευρωζώνη και η ενιαία αγορά- κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αστάθειας,  τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ, ενώ χαρακτήρισε την ελληνική κρίση ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει έως τώρα, με αφορμή έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα για τις «κρίσιμες πολιτικές προκλήσεις» που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το κοινοτικό όργανο από την αρχή της προεδρίας του.

Ο πρόεδρος της ΕΕ, αναφερόμενος στις μαραθώνιες συνόδους Κορυφής στην ΕΕ προκειμένου να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα και να αποφευχθεί μια έξοδος της χώρας από τη ζώνη του ευρώ,  χαρακτηρίζει την ελληνική κρίση ως «την πιο σοβαρή πρόκληση» για τις χώρες τις Ευρωζώνης το 2015 και την «πιο σοβαρή από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Όπως υπογραμμίζει, «οι αποκλίνουσες πολιτικές θέσεις έθεσαν σε κίνδυνο την ενότητα της νομισματικής ένωσης».

«Ως πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, ήταν χρέος μου να καταβάλω κάθε προσπάθεια να διασφαλίσω την κοινή κατανόηση μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της», σημειώνει ο πρόεδρος Τουσκ ενώ δήλωσε ότι θα ήταν «αντιπαραγωγικό» να είχε φτάσει το θέμα πιο νωρίς σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο της ΕΕ.

Και αυτό γιατί, όπως είπε, «θα είχε διαβρώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης, πολιτικοποιώντας την οικονομική βοήθεια και αποδυναμώνοντας το Eurogroup, ως όργανο λήψης αποφάσεων για τις οικονομικές υποθέσεις της ευρωζώνης».

Αναφερόμενος στην τελευταία, 17ώρη σύνοδο της 12ης Ιουλίου, κατά την οποία και επιτεύχθηκε η συμφωνία, τονίζει: «Οι συζητήσεις μας ήταν σημαντικό να επιβεβαιώσουν μια θεμελιώδη αρχή για την οικονομική βοήθεια: οι εταίροι της Ευρωζώνης παρέχουν οικονομική βοήθεια μόνο σε χώρες που έχουν υγιείς εθνικές πολιτικές. Όσες ώρες και αν χρειάστηκαν, όμως, δεν υπήρξε ποτέ καμία αμφιβολία ότι δε θα επιτρέψω να αποτύχουν οι συνομιλίες».

Ο Ντ. Τουσκ αναφέρθηκε βέβαια και στις άλλες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ΕΕ και συγκεκριμένα στις «πρωτοφανείς εισροές αιτούντων άσυλο και παράτυπων μεταναστών», στην «επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μια νέα διευθέτηση με τη Βρετανία ενόψει του δημοψηφίσματος», αλλά και την «τρομοκρατική απειλή».

 «Η πολιτική έχει επιστρέψει στην Ευρώπη, η ιστορία επέστρεψε, και τέτοιες στιγμές χρειάζονται ηγετική ικανότητα και πολιτική ενότητα. Η Ευρώπη ωριμάζει σε μια εποχή κρίσης και σκληρών αποφάσεων. Εκεί που πολλοί βλέπουν καθαρά αρνητικά αποτελέσματα, εγώ επικεντρώνομαι στην επιτακτική ανάγκη να διατηρηθούν τα μείζονα επιτεύγματα της Ευρώπης -η Σένγκεν, η ευρωζώνη και η ενιαία αγορά- κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αστάθειας», δήλωσε ο Ντ. Τουσκ,εκφράζοντας τη δέσμευσή του να συνεχίσει τις προσπάθειες οικοδόμησης «συναίνεσης μεταξύ των ηγετών της ΕΕ» και «ενότητας», «όσο δύσκολη κι αν είναι η διαδικασία».