Την έναρξη της συζήτησης για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας όμως ότι δεν πρόκειται να ληφθούν σήμερα αποφάσεις επιβεβαίωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι: «θα συζητήσουμε πότε, αν και υπο ποιες συνθήκες αυτό θα συμβεί» αλλά ξεκαθάρισε ότι «είναι μια πρώτη κουβέντα, δεν περιμένω οριστικά συμπεράσματα» και πως το θέμα του χρέους θα συζητηθεί σε επόμενο Eurogroup στις 24 Μαΐου, αφού γίνουν περαιτέρω τεχνικές συζητήσεις.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της πολυπόθητης εκταμίευσης των δόσεων για την Ελλάδα, καθώς στενεύουν τα περιθώρια ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι η συζήτηση αυτή θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

Για τα προληπτικά μέτρα είπε πως αυτά ενεργοποιούνται σε περιπτωση εκτροχιασμού του προγράμματος, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ. ενώ τόνισε πως θα πρέπει να εξεταστούν και να γίνουν σεβαστοί οι νομικοι περιορισμοί της Αθήνας

Είμαστε, πάντως, στο σωστό δρόμο και αυτά (τα μέτρα) θα ληφθούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι


Σχετικά με τον μηχανισμό που αντιπροτείνει το ελληνικό οικονομικό επιτελείο ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι «θα ακούσουμε τι έχει να πει ο κ. Τσακαλώτος» και υπογράμμισε ότι «υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψιν».

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ και τις διαφωνίες ως προς το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι: «Ας αφήσουμε την ιστορία πίσω, η διαφορά είναι ότι για να καλύψουμε το κενό συγκροτήσαμε λίστα συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων για να καλύψουμε το όποιο κενό υπάρξει».