Για συμφωνία στο βασικό πακέτο της αξιολόγησης – δηλαδή τα μέτρα ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ- κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες, οι οποίες επίσης τονίζουν πως η ελληνική πρόταση για τον αυτόματο «κόφτη» δαπανών έγινε αποδεκτή ως βάση συζήτησης από τους Θεσμούς.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά του ΔΝΤ, που εκπροσωπήθηκε στη συνεδρίαση EuroWorking Group από τον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντ. Βελκουλέσκου επανέλαβε στη συνεδρίαση του EWG τα επιχειρήματα της επιστολής Λαγκάρντ. Παρόλα αυτά, οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι το θέμα του μηχανισμού θα ρυθμιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Τέλος, κυβερνητικοί παράγοντες τόνισαν ότι για πρώτη φορά ξεκίνησε η συζήτηση για την αναμόρφωση του επίσημου χρέους της Ελλάδας, βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς παράγοντες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) κατέθεσε την πρότασή του, η οποία ωστόσο δεν ικανοποίησε το ΔΝΤ.

Η κυβερνητική διαρροή έρχεται λίγη ώρα πριν την έναρξη του Eurogroup για την Ελλάδα, όπου θα τεθούν επί τάπητος τόσο τα βασικά μέτρα, όσο το θέμα του ελληνικού χρέους και των μέτρων – κάβα που τα οποία το ΔΝΤ ζητεί να νομοθετηθούν άμεσα.