Ωστόσο τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη κρατούν χαμηλά για την ώρα τις προσδοκίες, αν και όλες οι πλευρές επιβεβαιώνουν ότι το θέμα του χρέους όντως θα τεθεί στο τραπέζι.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίασηανέφερε ότι «θα συζητήσουμε πότε, αν και υπό ποιες συνθήκες αυτό θα συμβεί» και τόνισε ότι  «είναι μια πρώτη κουβέντα δεν περιμένω οριστικά συμπεράσματα». 

Ειδικά για το θέμα του χρέους είπε ότι  θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup στις 24 Μαΐου ενώ για τα προληπτικά μέτρα είπε πως αυτά ενεργοποιούνται σε περίπτωση εκτροχιασμού του προγράμματος.

Αθήνα και δανειστές βρίσκονται κοντά στην εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματούχος της ευρωζώνης. Στο περιθώριο των εργασιών του EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί για να προετοιμάσει το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί.

Για θετική και δημιουργική συνεδρίαση χωρίς όμως αποφάσεις, έκανε λόγο ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup, όπου και εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος.

Όπως τόνισε η Ελλάδα χθες «ψήφισε δύο πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Αυτά είναι μέρος ενός πακέτου πολύ σημαντικού πακέτου που περιλαμβάνει την ανεξάρτητη γραμματεία εσόδων και τις ιδιωτικοποιήσεις». 

Έχει γίνει πρόοδος είπε και πρόσθεσε πως σήμερα αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι τα προληπτικά μέτρα και το χρέος. 

«Θα εξετάσουμε δύο θέματα. Τα προληπτικά μέτρα και τον αυτόματο μηχανισμό που έχει προτείνει η Ελλάδα που είναι σε καλό δρόμο αλλά πρέπει να θέσουμε τα κριτήρια. Και το θέμα του χρέους όπως είχαμε πει από το προγούμενο καλοκαίρι. Έτσι θα επιτύχουμε μια συνολική συμφωνία.» 

Θετικό ήταν πάντως το μήνυμα του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «τήρησε τις δεσμεύσεις της  μετά την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο της επίμαχης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, λίγο πριν από μια σημαντική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης», διαβεβαίωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Οι Έλληνες έκαναν όλες τις προσπάθειες που τους είχαμε ζητήσει να κάνουν και τίποτε δεν μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση ούτε την ειλικρίνεια ούτε την ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Τήρησε τις δεσμεύσεις της, δήλωσε ο γάλλος υπουργός καθ' οδόν προς τις Βρυξέλλες γι' αυτή την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup.

Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό, το Eurogroup οφείλει να ξεκινήσει απ' αυτές τις βάσεις ώστε "να λάβει τις αποφάσεις που επιβάλλονται για να μεταμορφωθεί κατά κάποιον τρόπο η πραγματική προσπάθεια των Ελλήνων σε όραμα πολλών ετών που να τους επιτρέπει να επιστρέψουν στην ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα".

Την ίδια ώρα, μικρό καλάθι για το ζήτημα του χρέους δίνει εκ νέου το Βερολίνο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Γερμανίας να διαμηνύει ότι «η θέση της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει».

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «η θέση της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει» και πρόσθεσε: «Η ετοιμότητα για την συζήτηση των μέτρων ελάφρυνσης χρέους υπάρχει, όσο αποτελεί μέρος μιας συγκεκριμένης σειράς βημάτων» τόνισε και έσπευσε να συμπληρώσει ότι «το Eurogroup έχει επιβεβαιώσει ότι ένα ονομαστικό κούρεμα του χρέους είναι αδύνατο».

Το ίδιο είπε και ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ξεκαθαρίζοντας ότι κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών, για τις οποίες δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος».