Πυρά κατά του ΔΝΤ με αφορμή τις απαιτήσεις του Ταμείου για νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Τζάνι Πιτέλα.

Σε δήλωσή του ενόψει της αυριανής συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Πιτέλα ανέφερε:

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι εν μέσω της προσφυγικής κρίσης - όταν η ζώνη Σένγκεν και η ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωπες με την χειρότερη κρίση από τη δημιουργία τους - οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του προγράμματος συνδρομής θα μείνουν ανολοκλήρωτες. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή αξιολόγηση. Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι πολύ σοβαρή για να επιτρέψουμε να επαναληφθεί το δράμα του περασμένου χρόνου, περί Grexit. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε ενάμιση μήνα θα έχουμε ένα κρίσιμο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Eurostat αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει καλύτερα από τα προσδοκώμενα σε δημοσιονομικούς όρους και το μόνο πρόβλημα είναι με το ΔΝΤ και ζητάω απ αυτό να ενεργήσει με υπευθυνότητα.

«Η ευρωομάδα μας θα αντιταχθεί στην απόπειρα του ΔΝΤ και κάποιων συντηρητικών πρωταγωνιστών να ζητήσουν προληπτικά μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα. Αυτό δεν είναι προληπτική λιτότητα. Αυτό είναι ο θάνατος μιας χώρας. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον ελληνικό λαό για τις αξιοσημείωτες προσπάθειές του» καταλήγει.