Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει τη μάχη της στο Eurogroup, ένα 24ωρο μετά την ψήφιση του, ιδιαίτερης σημασίας για την αξιολόγηση, ασφαλιστικού νομοσχεδίου εν μέσω συγκρούσεων και αντεγκλήσεων, το ΔΝΤ φαίνεται πως εξακολουθεί να εκφράζει τις ενστάσεις του και να προβάλει έντονα τις θέσεις του για τα προληπτικά μέτρα. 

Το πρώτο "πακέτο" που εντάσσεται στην αξιολόγηση έγινε πλήρως αποδεκτό από την Τρόικα και εν πολλοίς στο επίπεδο αυτό φαίνεται να υπάρχει συμφωνία. 

Η απόλυτη συγκλιση απόψεων της Ελληνικής πλευράς με τους δανειστές αφορά το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τους έμμεσους φόρους (που θα ψηφιστούν λίαν συντόμως στη Βουλή), τα "κόκκινα δάνεια" και το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Συνεπώς η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να είναι απολύτως εναρμονισμένη με τις οδηγίες που έχει λάβει από τους δανειστές. 

Σε ό, τι αφορά τον μηχανισμό αυτόματου περιορισμού των δαπανών έγινε αποδεκτός από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μόνο ως βάση συζήτησης,  καθώς η Αθήνα επιμένει ότι πληροί τις τέσσερις προϋποθέσεις που είχε βάλει ο Ντάισελμπλουμ στο έκτακτο Eurogroup του Άμστερνταμ που συνίστανται στα εξής: Αξιοπιστία, αντικειμενικότητα, αυτοματισμός και νομοθέτηση. 

Εξάλλου, ο ίδιος ο αξιωματούχος προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup επιβεβαίωσε την έναρξη της συζήτησης για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας όμως ότι δεν πρόκειται να ληφθούν σήμερα αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εurogroup:

Θα συζητήσουμε πότε, αν και υπο ποιες συνθήκες αυτό θα συμβεί. Είναι μια πρώτη κουβέντα, δεν περιμένω οριστικά συμπεράσματα.

Πρόσθεσε, δε, ότι θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup στις 24 Μαϊου, μετά από τις απαραίτητες τεχνικές διεργασίες.

Την ίδια στιγμή για τα προληπτικά μέτρα υπογράμμισε πως ενεργοποιούνται σε περιπτωση εκτροχιασμού του προγράμματος, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να εξεταστούν και να γίνουν σεβαστοί οι νομικοι περιορισμοί της Αθήνας. 

Όπως σημείωσε:

Είμαστε στο σωστό δρόμο και αυτά (τα μέτρα) θα ληφθούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι. 

Παράλληλα, σχετικά με τον μηχανισμό που αντιπροτείνει το ελληνικό οικονομικό επιτελείο ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι «θα ακούσουμε τι έχει να πει ο κ. Τσακαλώτος» και υπογράμμισε ότι «υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψιν».

Σε ό,τι, δε, αφορά το ΔΝΤ και τις διαφωνίες ως προς το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι:  «Ας αφήσουμε την ιστορία πίσω, η διαφορά είναι ότι για να καλύψουμε το κενό συγκροτήσαμε λίστα συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων για να καλύψουμε το όποιο κενό υπάρξει».

Οι ενστάσεις του ΔΝΤ

Ωστόσο, το ΔΝΤ επανέλαβε τις αντιρρήσεις του στη γραμμή της επιστολής της Κριστίν Λαγκαρντ, επιμένοντας ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να περιγράφουν λεπτομερώς τα μέτρα που θα λάβει η ελληνική πλευρά σε περίπτωση μη τήρησης της συμφωνίας. 

To παρών στο σημερινό Euro Working Group έδωσαν ο Πολ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου, ωστόσο κατά την διάρκεια του είχε εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει μόνο η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Βελκουλέσκου επανέλαβε στη συνεδρίαση του EWG τα επιχειρήματα της επιστολής Λαγκάρντ. 

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές μίλησαν για συμφωνία στο βασικό πακέτο της αξιολόγησης – δηλαδή τα μέτρα ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ-και τονίζουν πως η ελληνική πρόταση για τον αυτόματο «κόφτη» δαπανών έγινε αποδεκτή ως βάση συζήτησης από τους Θεσμούς.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά του ΔΝΤ

Παρολαυτά, οι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το θέμα του μηχανισμού θα ρυθμιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Εξάλλου, τόνισαν ότι για πρώτη φορά ξεκίνησε η συζήτηση για την αναμόρφωση του επίσημου χρέους της Ελλάδας, βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού, γεγονός που ικανοποιεί- για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους- την κυβέρνηση και προβλέπεται από την συμφωνία του 2012. 

Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς παράγοντες, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) κατέθεσε την πρότασή του, η οποία ωστόσο δεν ικανοποίησε το ΔΝΤ, που επεσήμανε ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα για το χρέος.

Η κυβερνητική διαρροή ήρθε λίγη ώρα πριν την έναρξη του Eurogroup για την Ελλάδα, όπου τίθενται επί τάπητος τόσο τα βασικά μέτρα, όσο το θέμα του ελληνικού χρέους και των μέτρων – κάβα που τα οποία το ΔΝΤ ζητεί να νομοθετηθούν άμεσα.