Πολύ δύσκολα θα υπάρξει σήμερα πολιτική απόφαση στο Eurogroup για την Ελλάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο MNI.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο λόγος είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση έστειλε την πρότασή της για τον αυτόματο κόφτη δαπανών στα… ελληνικά, με αποτέλεσμα το EuroWorkingGroup, το οποίο συνεδρίασε νωρίς το πρωί της Δευτέρας να μην μπορεί να πει πολλά.

Έτσι, το γεγονός ότι χρόνος μέχρι η πρόταση να μεταφραστεί στα Αγγλικά και να την «ξεψαχνίσει» το Eurogroup κάνει την πολιτική απόφαση σήμερα πολύ δύσκολη, ενώ όπως μεταδίδει το Euro2day, επικαλούμενο το σχετικό τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου, το χρέος αναμένεται και λόγω των τεχνικών δυσκολιών να συζητηθεί επιδερμικά, όπως άλλωστε παραδέχτηκε και ο Γερούν Ντάισελμπλούμ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν που επικαλείται το ΜΝΙ, η τεχνική επεξεργασία και η μετάφραση στα αγγλικά θα συζητηθούν σε ένα νέο EuroWorking Group το οποίο θα γίνει την Πέμπτη όπου εκεί αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο που σύμφωνα με την πηγή, θα φέρει και την συμφωνία στις 24 Μαίου.

Επιπλέον η πηγή αναφέρει ότι η Κομισιόν έχει ταχθεί σε πρώτη φάση υπέρ της πρότασης του έκτακτου μηχανισμού, καθώς -όπως φαίνεται ήταν ενήμερη για της λεπτομέρειες σε αντίθεση με τις χώρες μέλη του ευρώ- ενώ χαιρέτισε και την ψηφοφορία της Ελληνικής Bουλής χθες το βράδυ. Η πηγή χαρακτήρισε τα μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση και την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα «τολμηρή».

Επίσης άλλη πηγή της ευρωζώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο, παραδέχθηκε ότι η συζήτηση για το χρέος θα είναι όντως σχετικά γρήγορη και θα ακουστούν οι προτάσεις του ESM, αλλά χωρίς εις βάθος ανάλυση ενώ παραδέχθηκε ότι όλα εξαρτούνται από την στάση του ΔΝΤ.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg περί συμβιβαστικής πρότασης της Κομισιόν, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει σε επίσημο χαρτί αλλά είναι διάφορες σκέψεις και σενάρια ανάλογα με τα αποτελέσματα των συζητήσεων. Προσέθεσε δε ότι στο «ακραίο» σενάριο που δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 24 Μαΐου τότε η πρόταση - προφορικά τουλάχιστον - θα είναι να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα που θα «αντιστοιχούν» στο 3% του ΑΕΠ των μέτρων που έχουν όλοι αποδεχθεί.