Αμετακίνητο στη θέση του για τα μέτρα – κάβα φαίνεται να είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του για το σημερινό Eurogroup.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, στη συνεδρίαση που είναι σ εξέλιξη θα παρουσιαστούν στους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης δύο εκθέσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους: Η μία που περιέχει τις προτάσεις του ΔΝΤ και η άλλη με τις προτάσεις των Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Ωστόσο, όπως άφησαν να εννοηθεί πριν τη συνεδρίαση με τις δηλώσεις τους κορυφαίοι παράγοντες της ΕΕ, σήμερα μία συμφωνία θεωρείται πολύ δύσκολη.

Ως προς τα μέτρα – κάβα που το ΔΝΤ ζητάει να νομοθετηθούν άμεσα, το Reuters τα χαρακτηρίζει «πονοκέφαλο», και παραθέτει τη θέση της ελληνικής πλευράς, ότι δηλαδή πέραν της πολιτικής δυσκολίας που θα πρόκυπτε, αρκετοί τα θεωρούν αντισυνταγματικά.

Ωστόσο, χωρίς το προληπτικό πακέτο μέτρων, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να δώσει την έγκρισή του για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Παρότι το Ταμείο δεν συμμετέχει προς το παρόν στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, το «πράσινο» φως από το ΔΝΤ για την όποια εκταμίευση από πλευράς Ευρωπαίων θεωρείται πολιτικά απαραίτητο από τη Γερμανία και μία σειρά από άλλες χώρες της ευρωζώνης όπως η Φινλανδία.

Τα προληπτικά μέτρα που ζητεί το Ταμείο αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ – όση είναι η διαφορά στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα μπορούσε να επιτευχθεί με το βασικό πακέτο το 2018.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο MNI τονίζει ότι ο λόγος που η συμφωνία θεωρείται πολύ δύσκολη σήμερα είναι το γεγονός ότι  η κυβέρνηση έστειλε την πρότασή της για τον αυτόματο κόφτη δαπανών στα… ελληνικά, με αποτέλεσμα το EuroWorking Group, το οποίο συνεδρίασε νωρίς το πρωί της Δευτέρας να μην μπορεί να πει πολλά.

Έτσι, το γεγονός ότι χρόνος μέχρι η πρόταση να μεταφραστεί στα Αγγλικά και να την «ξεψαχνίσει» το Eurogroup κάνει την πολιτική απόφαση σήμερα πολύ δύσκολη, ενώ όπως μεταδίδει το Euro2day, επικαλούμενο το σχετικό τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου, το χρέος αναμένεται και λόγω των τεχνικών δυσκολιών να συζητηθεί επιδερμικά, όπως άλλωστε παραδέχτηκε και ο Γερούν Ντάισελμπλούμ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν που επικαλείται το ΜΝΙ, η τεχνική επεξεργασία και η μετάφραση στα αγγλικά θα συζητηθούν σε ένα νέο EuroWorking Group το οποίο θα γίνει την Πέμπτη όπου εκεί αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο που σύμφωνα με την πηγή, θα φέρει και την συμφωνία στις 24 Μαίου.

Επιπλέον η πηγή αναφέρει ότι η Κομισιόν έχει ταχθεί σε πρώτη φάση υπέρ της πρότασης του έκτακτου μηχανισμού, καθώς -όπως φαίνεται ήταν ενήμερη για της λεπτομέρειες σε αντίθεση με τις χώρες μέλη του ευρώ- ενώ χαιρέτισε και την ψηφοφορία της Ελληνικής Bουλής χθες το βράδυ. Η πηγή χαρακτήρισε τα μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση και την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα «τολμηρή».