current views are: 8

9 Μαΐου 2016
Δημοσίευση17:04

Η ελληνική πρόταση για τον «κόφτη» περιλαμβάνει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Μειώσεις ακόμα και σε μισθούς και συντάξεις προβλέπει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής, την οποία έστειλε χθες Κυριακή στους 18 ομολόγους του στην ευρωζώνη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Δημοσίευση 17:04’

Μειώσεις ακόμα και σε μισθούς και συντάξεις προβλέπει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής, την οποία έστειλε χθες Κυριακή στους 18 ομολόγους του στην ευρωζώνη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Μειώσεις ακόμη και σε μισθούς και συντάξεις προβλέπει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής, την οποία έστειλε χθες Κυριακή στους 18 ομολόγους του στην ευρωζώνη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη, η ελληνική πρόταση δεν εξαιρεί τις βασικές κρατικές δαπάνες, δηλαδή μισθούς και συντάξεις, από τα δημοσιονομικά μεγέθη που θα υφίστανται αυτόματη προσαρμογή σε περίπτωση που η χώρα μας χάσει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το Μνημόνιο.

Οι μοναδικές δαπάνες που εξαιρούνται από τον αποκαλούμενο «κόφτη» είναι ορισμένες κοινωνικές δαπάνες, κάτι που σημαίνει ότι μισθοί και συντάξεις θα μειώνονται σε περίπτωση δημοσιονομικής αστοχίας έως το 2018, ανάλογα με το κενό που θα πρέπει να καλυφθεί.

Δεύτερο σημαντικό σημείο είναι ότι το εάν υπάρχει δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα κρίνεται από τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ, που επικυρώνονται από τη Eurostat στην αρχή του κάθε επόμενου έτους (παραδείγματος χάρη τα στοιχεία για το 2016 θα οριστικοποιηθούν τον Απρίλιο του 2017).

Η πρόταση αναφέρει ότι την 30η Απριλίου κάθε έτους ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να συντάσσει έκθεση, όπου θα πρέπει να φαίνεται ξεκάθαρα οποιαδήποτε απόκλιση μεταξύ του στόχου που έχει οριστεί και του πραγματικού δημοσιονομικού αποτελέσματος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση για να αποφύγει τον κάβο της ψήφισης μέτρων από τη Βουλή, προτείνει να περνούν τα μέτρα με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Η εν λόγω έκθεση θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και θα κοινοποιείται στη Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ελληνική πρόταση για τον αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στο σημερινό Eurogroup, χωρίς να είναι γνωστό αν θα γίνει δεκτή από τους εταίρους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άλλωστε έχει απορρίψει την ελληνική πρόταση για «κόφτη» και επιμένει στη νομοθέτηση εφεδρικών μέτρων που θα διασφαλίζουν την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου.

 


σχετικα αρθρα