Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως χθες, αργά το απόγευμα μπορούσε διέκρινε μετά από πολύ καιρό αρκετά χαμόγελα στα πρόσωπα των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού.  

Το eurogroup ολοκληρώθηκε με την ελληνική πλευρά να μιλάει για συντομότατο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα, για αποδοχή της κυβερνητικής πρότασης για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού και για συγκεκριμένη συζήτηση για το χρέος, που θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα και θα έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 

Το χθεσινό eurogroup αποτελεί ήδη παρελθόν για την κυβέρνηση, η οποία πλέον καλείται τα αμέσως επόμενα 24ωρα να κάνει πράξη τα όσα αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τους θεσμούς θα καθίσουν ξανά στο τραπέζι προκειμένου να ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για το τελικό κείμενο συμφωνίας και στη συνέχεια να το παραδώσουν στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης για να το εγκρίνει στο eurogroup της 24ης Μαΐου. 

Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να νομοθετήσει και όλα τα άλλα συμφωνηθέντα. Τα κόκκινα δάνεια και η σύσταση του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας αποτελούν και τις δύο βασικές προτεραιότητες για την ολοκλήρωση της τελικής συμφωνίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το συνολικό πακέτο θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Στο Μαξίμου έχουν να σκεφτούν και ένα πρόβλημα λιγότερο, καθώς όπως φάνηκε και κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 παραμένει στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα στηρίζοντας τις επιλογές του. 

Πάντως, παρά το πανηγυρικό κλίμα που επικρατούσε στο Μαξίμου, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έδειχνε να σκέφτεται την επόμενη μέρα. Γνωρίζει πως ο ίδιος και η κυβέρνηση του, βάση της χθεσινής συμφωνίας, θα κληθούν να παίξουν σε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι τα επόμενα χρόνια, που εκτός από το πολιτικό τους μέλλον θα κρίνει και το εάν η χώρα θα προχωρήσει προς την ανάκαμψη ή θα βυθιστεί ξανά στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Άλλωστε, στα προληπτικά μέτρα που θα περιλαμβάνει ο έκτακτος μηχανισμός περικοπής δαπανών, θα βρίσκονται οι μισθοί και οι συντάξεις. 

Το σχέδιο που επιθυμεί να καταρτίσει ο Αλέξης Τσίπρας για το αύριο της χώρας είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο, όμως όλοι όσοι βρίσκονται γύρω από αυτόν απαντούν πως ήρθε ο καιρός για τολμηρές, επιθετικές δράσεις, έτσι ώστε ο κόφτης να καταστεί άχρηστος και να μην χρειαστεί ποτέ να τεθεί σε λειτουργία.