Σε υψηλούς τόνους και με προφανή στόχο να αναδείξει τα αγκάθια και να μην επιτρέψει στον Πρωθυπουργό να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το ζήτημα του χρέους κινείται η Νέα Δημοκρατία, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης του Eurogroup

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, το κλίμα κατά τη διάρκεια της σύντομης επικοινωνίας μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ψυχρό ενώ, αναλόγως, αρνητική υπήρξε και η διαρροή από τα γαλάζια γραφεία σχετικά με τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς. 

Με φράσεις όπως «πρόκειται για μία τρύπα στο νερό» αλλά και το, πιο ήπιο, «οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί δεν συνάδουν με την ανακοίνωση της Ευρωομάδας», πηγές της Ν.Δ. καταδείκνυαν και τους τόνους που θα κρατήσει το κόμμα μέχρι και την 24η Μάϊου, όταν και αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το eurgroup για να ανάψει το πράσινο φως εκταμίευσης πόρων προς την ελληνική κυβέρνηση. 

Η κριτική της Ν.Δ. εδράζεται σε δύο παραμέτρους:

- αφενός στο ότι η όποια ρύθμιση, την οποία και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «οδικό χάρτη», παραπέμπεται για το 2018, τελεί υπό σειρά προϋποθέσεων και, συνεπώς, είναι κατώτερη των όσων ζητούσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός
-αφετέρου ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης προϋποθέτει σκληρή δουλειά εκ μέρους της κυβέρνησης και, μάλιστα, σε πεδία που μέχρι σήμερα αρνούνταν μετά βδελυγμίας. Συγκεκριμένα, τις λίγες επόμενες ημέρες – και με στόχο τη δόση – η κυβέρνηση των κ. Τσίπρα και Καμμένου θα πρέπει να φέρει στη Βουλή το πρόσθετο πακέτο έμμεσων φόρων, με αυξήσεις σε ΦΠΑ, καύσιμα, τηλεπικοινωνίες, ποτά και τσιγάρα, πλήττοντας αδιακρίτως «ασθενέστερους» και «προνομιούχους», τις περικοπές στο μισθολόγιο του δημοσίου, τον προληπτικό μηχανισμό περικοπής δαπανών, από τον οποίο δεν εξαιρούνται ούτε καν μισθοί και συντάξεις, τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, όπου αναφέρεται η προσωρινή μόνον προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, που το μισό υπουργικό συμβούλιο καταγγέλλει. 

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έδειξε και κατά την ομιλία του στη Βουλή, θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να «χρεώσει» το συνολικό λογαριασμό των 5,4 δισεκατομμυρίων στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και, παράλληλα, να επιμείνει ότι μία άλλη πολιτική είναι εφικτή, προκειμένου να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις και στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης πολιτών και επιχειρήσεων. 

Μετά το φορολογικό – ασφαλιστικό, επί του οποίου ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του επιχειρηματολόγησαν ότι προστατεύει του ασθενέστερους, το νέο πακέτο μέτρων που έρχεται προσφέρει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη δυνατότητα να αποδείξει, με αριθμούς, ότι με μόνον στόχο, όπως λένε στη Συγγρού, την παραμονή του στην εξουσία ο κ. Τσίπρας επιβαρύνει το σύνολο των πολιτών, οδηγώντας το μύθο περί κοινωνικής ευαισθησίας του ΣΥΡΙΖΑ σε πλήρη κατάρρευση.