current views are: 7

10 Μαΐου 2016
Δημοσίευση07:48

Τι θα πει ο Τσίπρας στο Υπουργικό για Eurogroup και αριστερή παρένθεση

Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού -η πρώτη μετά τη συμφωνία –σταθμό του Eurogroup– ενώπιον των υπουργών του.

Δημοσίευση 07:48’

Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού -η πρώτη μετά τη συμφωνία –σταθμό του Eurogroup– ενώπιον των υπουργών του.

Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού -η πρώτη μετά τη συμφωνία –σταθμό του Eurogroup– ενώπιον των υπουργών του: Πρώτον, η απόφαση -θα πει- συνιστά ανάσα για τους πολίτες. Δεύτερον, θα περιγράψει τα χαρακτηριστικά της επόμενης ημέρας. Τρίτον, θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά όσων επιχείρησαν να βγάλουν μικροπολιτικά οφέλη από τη διαπραγμάτευση (η ομιλία ήταν ακόμη υπό διαμόρφωση με τους πολύ στενούς συνεργάτες του). 

Η πρώτη αντίδραση πάντως του Μεγάρου Μαξίμου, ευθύς μόλις τους τηλεφώνησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ήταν πολύ πιο συγκρατημένη από αυτή θα ανέμενε ίσως κανείς, και παρά το γεγονός ότι τα κέρδη από τη χθεσινή συμφωνία είναι απτά, αλλάζουν το κλίμα, όπως πιστεύουν στην κυβέρνηση. Και κρατούσαν χαμηλούς τόνους για πολλούς λόγους: γιατί το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι υπό διαμόρφωση ως το επόμενο Eurogroup, επιπλέον γιατί «ο κόσμος έχει ματώσει έξι χρόνια τώρα και δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες», κατά τη διατύπωση καθημερινού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα. 

Υπάρχει και ένας ακόμη λόγος, ανομολόγητος αυτός. Ότι η συμφωνία αυτή, μαζί και η αλλαγή κλίματος, ήταν η αναγκαία προϋπόθεση για να γυρίσει σελίδα η χώρα, για να έρθουν επενδύσεις, να φύγει η αβεβαιότητα. Με άλλα λόγια, απαραίτητη μεν η συμφωνία, πλην όμως η δουλειά -υπό κανονικές συνθήκες στο εξής όμως- τώρα αρχίζει. Γιατί αν δεν έλθουν τα πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν και όλες αυτές οι φορο-υποχρεώσεις που θα κληθούμε να καταβάλουμε. Άρα, η συμφωνία δεν βγαίνει, χωρίς επιστροφή στις… κανονικές ημέρες. 

Η χθεσινή απόφαση, σημείωνε τακτικός συνομιλητής του πρωθυπουργού, ήταν, πέραν όλων των άλλων, και η καλύτερη απάντηση σε όσους …προφήτευαν ότι η διαπραγμάτευση θα ναυαγήσει. Και πρώτος από όλους -που ασφαλώς θα βρεθεί στο στόχαστρο του Αλ. Τσίπρα- ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Δεν μας πέφτει λόγος, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει τώρα να συγκροτήσει σε νέα βάση το… μαγαζί του και να βρει άλλο αφήγημα από αυτό των πρόωρων εκλογών», έλεγε ο ίδιος πρωθυπουργικός συνεργάτης. 

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, σενάρια αριστερής παρένθεσης τέλος.


σχετικα αρθρα