current views are: 6

10 Μαΐου 2016
Δημοσίευση08:02

Έντονη δυσπιστία στη Δημοκρατική Συμπαράταξη για το Eurogroup

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ ο πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο και επικοινώνησε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. 

Δημοσίευση 08:02’

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ ο πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο και επικοινώνησε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. 

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ ο πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο και επικοινώνησε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν από τη Χαριλάου Τρικούπη ο κύριος Τσίπρας είπε πως υπήρξε συμφωνία στο eurogroup και πως για πρώτη φορά υπάρχει ένας οδικός χάρτης για τη διευθέτηση του χρέους.

Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε πως οι υπουργοί των οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν με την ελληνική πρόταση για τον κόφτη δαπανών και πως δε ζητήθηκε η νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων παρά μόνο του μηχανισμού. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα υπάρξει οριστική συμφωνία στις 24 Μαΐου . Στη συνομιλία που διήρκεσε κάτι λιγότερο από δέκα λεπτά, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε αμέσως τις αμφιβολίες της και τη δυσπιστία της καθώς ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα δεδομένα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να ξεκαθαρίσει αν ο κόφτης θα αφορά μισθούς και συντάξεις ,αν όλο αυτό που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση είναι στην ουσία ένα συμπληρωματικό μνημόνιο και τι ακριβώς συμφωνήθηκε για το χρέος καθώς η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν βλέπει ουσιαστικές δεσμεύσεις για το χρέος από αυτή την πρόταση του eurogroup.

Η κυρία Γεννηματά ζήτησε εξηγήσεις και υπήρξε συμφωνία με τον πρωθυπουργό κλιμάκιο του κόμματος να επισκεφτεί την Τετάρτη τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για να υπάρξει ενημέρωση επί της διαπραγμάτευσης. Στη Χαριλάου Τρικούπη προσπαθώντας να κάνουν μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων του eurogroup έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση δεν κατάφερε κανέναν από τους στόχους της, πως δεν υπάρχει σαφής δέσμευση για άμεση διευθέτηση του χρέους και πως υπάρχει μια απόφαση ανάλογη του Νοεμβρίου του 2012 πως αν και εφόσον υπάρχουν τα πρωτογενή πλεονάσματα θα υπάρξει ρύθμιση, ενώ εκφράζουν φόβους πως λόγω της φοροεπιδρομής που ψήφισε και θα ψηφίσει η κυβέρνηση είναι σχεδόν αδύνατη η μη ενεργοποίηση του κόφτη σε μισθούς και συντάξεις.

Επικοινωνιακά τώρα στη Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν πως τουλάχιστον έως τις 24 του μήνα η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εμφανίσει ως νίκη το αποτέλεσμα του eurogroup ωστόσο η αλήθεια θα φανεί στις 24 Μαΐου και δε θα είναι ευχάριστη .

 


σχετικα αρθρα