«Από τα στοιχεία της Eurostat θα ενεργοποιείται ο κόφτης», εξήγησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup

Η κ. Γεροβασίλη, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 συγκεκριμένα τόνισε: 

Έχουμε τα φετινά στοιχεία της Eurostat τα οποία αποτυπώνουν ότι υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι από την ελληνική κυβέρνηση περίπου κατά 1% του ΑΕΠ, αυτό σημαίνει ότι έχει ήδη αποτυπωθεί σε μια πολύ δύσκολη χρονιά η δυνατότητα όχι μόνο να φτάνουμε τους στόχους αλλά και να τους υπερβαίνουμε. Επομένως έχουμε όλους τους λόγους σε μια επόμενη χρονιά η οποία πια θα είναι μέσα σε ένα κλίμα οικονομικής σταθερότητας, ασφάλειας, εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, έχουμε τη δυνατότητα βεβαίως να μην χρειαστεί ποτέ να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός. 

Ερωτηθείσα για τον «κόφτη»:

«αυτός ο μηχανισμός δεν ενεργοποιεί συγκεκριμένα μέτρα. Μιλά για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού», αποφεύγοντας να μιλήσει για τεχνικές λεπτομέρειες καθώς όπως είπε «ακόμα δεν υπάρχουν».

Ερωτηθείσα για το ποια μέτρα θα λαμβάνονται αυτόματα είπε: «Αυτό θα αφορά δυνατότητα και για φορολογικά μέτρα αλλά και για μείωση των δαπανών. Η κυβέρνηση θα παίρνει την απόφαση. Μιλάει για αλλαγή του προϋπολογισμού που θα γίνεται με εισήγηση της κυβέρνησης». Όμως, στο ερώτημα αν το ότι θα αποφασίζει η κυβέρνηση είναι "κόκκινη γραμμή" είπε: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω αν αυτό είναι κόκκινη γραμμή»

Μιλώντας για το αν υπάρχει εκτίμηση για την ελάφρυνση του χρέους σε αριθμούς, είπε ότι «μένει και αυτό να συζητηθεί μέχρι τις 24 του μηνός. Ωστόσο πρώτη φορά μπαίνει και αποτυπώνεται και σε κείμενο ότι ολοκληρώνεται πρόταση για τη διαχείριση του χρέους για να είναι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Μπορούμε σταθερά να βαδίσουμε σε ανάπτυξη και να σταθούμε στα δικά μας πόδια».

«Αυτό που θα δούμε άμεσα είναι ότι η εκταμίευση της δόσης συμπεριλαμβάνει και ταχύτατη αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε.

Όσο η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αποκαθίσταται, θα αίρονται οι περιορισμοί υπογράμμισε και εκτίμησε πως "θα δούμε χαλάρωση" σε ό,τι αφορά στους περιορισμούς των capital controls.

Τέλος, εμφανίστηκε κατηγορηματική ότι «ο κύκλος για τους πιο κακόπιστους κλείνει οριστικά. Όποιος επενδύει ακόμα στη μη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος επενδύει στη μη σταθερότητα της χώρας. Όσοι δεν συνταχθούν με την εθνική γραμμή η ιστορία θα τους αφήσει απ' έξω».