Για τα αποτελέσματα του Eurogroup και τον οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους ενημέρωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τους υπουργούς της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για πρώτη φορά η χώρα έχει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την απομείωση του ελληνικού χρέους, υπογράμμισε πως δημιουργείται ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στο «μιντιακό κατεστημένο». 

Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως μετά το χθεσινό Eurogroup ακούστηκαν καλές ειδήσεις όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την ελληνική κοινωνία, «που δικαιούται μετά τον ορυμαγδό της ύφεσης να κοιταξει το μέλλον με αιαισιοδοξία».

«Σήμερα η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, αλλά έχει στηριξη από πολιτικές δυνάμεις και κυβερνήσεις που έχουν κατανοήσει ότι ο τόπος και ο λαός κάνουν ότι μπορούν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Ο δανεισμός πήγαινε ως επι το πλείστον για να ξεχρεώνουμε προηγούμενα χρέη. Έχει δημιουργηθεί πλέον η πεποίθηση ότι ο λαός που υπέφερε άδικα δικαιούται να επιστρέψει στην ανάκαμψη.

«Ο μετασχηματισμός στην κοινή γνώμη δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία δεν έπεσε από τον ουρανό ήταν αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας σε διαπραγματευτικό και διπλωματικό επίπεδο είπε ο κ. Τσίπρας. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «είμαστε στο επίκεντρο μιας σύγκρουσης για την διαχείριση των κρατικών χρεών». «Δώσαμε μαι μάχη με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και επιδεξιότητα και προσοχή». 

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι με την απόφαση του Eurogroup δικαιώνονται οι πολύμηνες προσπάθειες και κλείνει η αξιολόγηση, χωρίς πρόσθετα μέτρα, ενώ χαρακτήρισε αξιέπαινη τη δουλειά της διαπραγματευτικής ομάδας. Παράλληλα, όπως είπε αποδεικνύεται πως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, χωρίς να υποχωρεί διαρκώς.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε:

Εφαρμόσαμε τη συμφωνία, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα ευελιξίας. Περάσαμε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση χωρίς να γίνει καμία μείωση συντάξεων. Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας στους αγρότες προστατεύσαμε την πρώτη κατοικία και δώσαμε πρόσβαση στο σύστημα υγείας σε 2 εκατ. ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

«Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση μιας μεγάλης δόσης, που θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην οικονομία», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «την ίδια στιγμή έχουμε έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την απομείωση του δημόσιου χρέους», ο οποίος «προβλεπει συγκεκριμένα και σαφή βήματα που θα αποτυπωθούν στις 24 Μαΐου σε τεχνικό επίπεδο και θα οδηγήσουν σε σταδιακή ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας». «Δημιουργείται χώρος για τη διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας. Δικαιούμαστε να είμαστε χαρούμενοι, αλλά όχι να πετάμε στα σύννεφα», είπε χαρακτηριστικά. 

«Χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα, για να μπει η οικονομία σε τροχιά απογείωσης», είπε και συμπλήρωσε:

Προσπάθησαν να προεξοφλήσουν ότι θα οδηγηθούμε σε λήψη πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ. Το κατεστημένο έπαιξε τα ρέστα του κόντρα στην κυβέρνηση. Εγκληματικό είναι κάποιοι να προσπαθούν με ψεύδη και καταστροφολογία να δηλητηριάζουν τον ελληνικό λαό για να μεταφέρουν την δική τους μιζέρια. 

Ο πρωθυπουργός συνέχισε:

Αντί να δουν το δάσος, δηλαδή το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους, επικεντρώνονται στο δέντρο, τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης.

Όσον αφορά τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, ανέφερε πως πρόκειται για έναν μηχανισμό «ο οποίος ως θεσμός προβλέπεται ήδη τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Ο μηχανισμός αυτός δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, διότι για πρώτη φορά στα έξι χρόνια της κρίσης έχουμε ένα πρόγραμμα ήπιας προσαρμογής.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι τώρα δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, αλλά για σκληρή και μεθοδική δουλειά και ώρα «να σχεδιάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας για την ανασυγκρότηση της οικονομίας».

Επίσης, έκανε λόγο για ανάπτυξη «που δεν θα βασίζεται στη συντριβή της εργασίας και την ασυδοσία της ολιγαρχίας, αλλά θα έχει κοινωνικό πρόσημο». 

«Ο προσανατολισμός όλων μας πρέπει να στραφεί στις μεγάλες, τις πραγματικές τομές, που έχει ανάγκη η χώρα και ο ελληνικός λαός», κατέληξε.