Για ηπιότερη στάση από το Βερολίνο στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κάνουν λόγο οι Financial Times σε άρθρο τους με αφορμή τα όσα συζητήθηκαν στο χθεσινό Eurogroup.

Σύμφωνα με τους FT, το περιθώριο σύγκλισης για την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα του χρέους φάνηκε τη Δευτέρα από την προθυμία του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να  εξερευνήσει τρόπους για τη χαλάρωση των αποπληρωμών χρέους για την Ελλάδα. Μέχρι τότε είχε αντιταχθεί σθεναρά στην ιδέα ότι είναι αναγκαία μια τέτοια συζήτηση, θέτοντας σε αμφισβήτηση τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης βρίσκονται υπό την πίεση των απαιτήσεων του ΔΝΤ, καθώς η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία επιμένουν στην εμπλοκή του ως προϋπόθεση για τη στήριξη της Ελλάδας.

Όπως σχολιάζουν οι Financial Times, η συμμετοχή του ΔΝΤ αντιμετωπίζεται από τις χώρες αυτές ως απαραίτητος όρος για τη διασφάλιση της οικονομικής αυστηρότητας του προγράμματος. Ο Αλεξάντερ Στουμπ, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, επανέλαβε στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση της Δευτέρας ότι «για να είμαστε ειλικρινείς, για μια χώρα όπως η Φινλανδία θα ήταν πολύ δύσκολο να προχωρήσει χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ». Αναγνώρισε πως «όλοι μας έχουμε δουλειά να κάνουμε», για να διασφαλιστεί ότι θα προχωρήσει η συμφωνία.

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν παράλληλα καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας πριν το βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου, οι συζητήσεις δεν θα συνεχιστούν μέχρι λίγο πριν από μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία.