Και τώρα στροφή προς την κοινωνία. Αυτό ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού προς τους υπουργούς της κυβέρνησής του, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας τούς διεμήνυσε ότι θα πρέπει να επισπεύσουν το κυβερνητικό έργο, στα εκτός αξιολόγησης χαρτοφυλάκια, προκειμένου να μπει η οικονομία σε τροχιά μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στο κατώφλι εξόδου από την κρίση. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, οι υπουργοί και οι βουλευτές αρχίζουν από αύριο μπαράζ επαφών με τοπικούς παράγοντες και πολίτες σε όλη τη χώρα, ώστε η κυβέρνηση να στραφεί στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας. 

Το επόμενο διάστημα, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, θα αναληφθούν συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα έχουν κοινωνικό πρόσημο. 

Μετά την εισήγηση του Πρωθυπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο, το λόγο πήραν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης, οι οποίοι επανέλαβαν τις παραμέτρους από τις αποφάσεις του Eurogroup τόσο για το χρέος όσο και τον αυτόματο "κόφτη" δαπανών. Πληφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι η δουλειά, σε επίπεδο EuroWorking Group, είναι σε εξέλιξη από σήμερα κιόλας, με αντικείμενο την οριστικοποίηση του πολυνομοσχεδίου-σκούπα που θα περιλαμβάνει τα υπολοιπόμενα 1,8 δισ. ευρώ με έμμεσους φόρους, κόκκινα δάνεια, Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τον μηχανισμό αυτόματων περικοπών ("κόφτη") σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους του προγράμματος. Αυτό το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή με κανονικές και όχι κατεπείγουσες διαδικασίες

Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν, μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού, ότι στις 24 Μαΐου στο Eurogroup κλείνει οριστικά η αξιολόγηση και "ενδέχεται να κλείσει και το ζήτημα του χρέους". Η δόση θα εκταμιευθεί τον Ιούνιο, ωστόσο το ύψος της είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, καθώς ενδέχεται να είναι υψηλότερη αν προστεθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. 

Στην κυβέρνηση έκλεισαν, για την ώρα, το ζήτημα του ανασχηματισμού, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία σχετική συζήτηση, ενώ ως προς τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι το Συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο ή το αργότερο έως τα Μέσα Ιουλίου.