Πορεία προς το λαό συνέστησε στους υπουργούς του να ξεκινήσουν ο Αλέξης Τσίπρας (όπως από χθες είχε γράψει το newpost.gr.). «Να βγούμε στο λαό, να βγούμε στις πλατείες», ήταν η αναφορά που έκανε στο Υπουργικό Συμβούλιο, χρησιμοποιώντας και ένα ...μετεωρολογικό δεδομένο, «τώρα που ανοίγει ο καιρός...», φέρεται να παρατήρησε ο πρωθυπουργός. 

Και, συγχρόνως, αξίωσε η υπουργική πόρτα να είναι πάντα ανοιχτή στους βουλευτές. Οδηγία που αφορά διαχρονικά ασφαλώς το Υπουργικό Συμβούλιο. Παρατήρηση πάντως που έχει μια πρόσθετη βαρύτητα για τους νυν υπουργούς, δεδομένου ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο ανασχηματισμός έρχεται πιο κοντά, αλλά όχι πριν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με διαρροή στελέχους της κυβέρνησης που βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό. Σύσταση (για ανοιχτές πόρτες) που βρήκε απολύτως σύμφωνο τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο. 

Από εκεί και πέρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που πήρε το λόγο μετά τον Αλέξη Τσίπρα, δεν αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν ο δρόμος μπορεί να κρύβει παγίδες ως το επόμενο Eurogroup. «Δεν το πιστεύω», είπε στους συναδέλφους του, για να προσθέσει: «Είμαι σίγουρος, όσο σίγουρος μπορεί να είναι κανείς στην πολιτική». 

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε την εθνική επιτυχία να τεθεί το χρέος στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, θέμα που τεθεί στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων από σήμερα. Με την κυβέρνηση να ενδιαφέρεται περισσότερο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, με τεχνικές λύσεις. Για παράδειγμα, με πρόωρες αποπληρωμές του ακριβού χρέους του ΔΝΤ, όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρένγκλινγκ. Αλλά και όταν λήγει κάποιο ομόλογο με το οποίο μας έχουν δανείσει, η νέα έκδοση να είναι μεγαλύτερης διάρκειας. Αντιθέτως, για τα μακροπρόθεσμα μέτρα, μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που εκτιμάται ότι θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση επ' αυτού. 

Στη δική του παρέμβαση, ο Γιώργος Χουλιαράκης έδωσε και μια είδηση: ότι οι εταίροι μας είναι έτοιμοι να μας δώσουν έως και 2 δισεκατομμύρια ζεστό χρήμα για τις ληξιπρόθεσμες κρατικές οφειλές προς τους ιδιώτες, πέραν δηλαδή της δόσης. Χωρίς να αποκλείεται -όπως υποστήριζαν άλλες πηγές- το τελικό ποσό να σκαρφαλώσει κι άλλο...